• 瀏覽: 15,092
  • 回覆: 161
+30
出年先管吖笨,動作慢到呢⋯⋯

引用:
原帖由 ericeric8888 於 2020-2-10 01:02 PM 發表
武漢肺炎疫情嚴重,口罩頓成市民搶購對象。有政黨建議將口罩納入《儲備商品條例》規定價格,行政會議成員、新民黨主席葉劉淑儀認為現時來不及立法,因為政府要發牌給指定商戶。她透露,政府正研究另立緊急法例管制口罩或其他必需品的價格,並管制商品入口數量、分銷、零售、存量,以禁止有人把防疫物品屯積抬價,屆時市民購買量亦有可能受規管,葉劉淑儀指新法例出台時間「以禮拜計」。

https://cdn.hk01.co ...
希望加人日常用品同食品,除非實名證記買賣,之後資料比政府,加上限購,又或是統ㄧ政府派

引用:
原帖由 wlwong1024 於 2020-2-10 01:37 PM 發表
政府又慢3步!
萬三拍咁小,又呢又路立得法呢分分鐘搞幾個月

其實一早就已經不能再以幾十蚊價格去買到口罩,大家要接受呢個事實

引用:
原帖由 ericeric8888 於 2020-2-10 01:02 PM 發表
武漢肺炎疫情嚴重,口罩頓成市民搶購對象。有政黨建議將口罩納入《儲備商品條例》規定價格,行政會議成員、新民黨主席葉劉淑儀認為現時來不及立法,因為政府要發牌給指定商戶。她透露,政府正研究另立緊急法例管制口罩或其他必需品的價格,並管制商品入口數量、分銷、零售、存量,以禁止有人把防疫物品屯積抬價,屆時市民購買量亦有可能受規管,葉劉淑儀指新法例出台時間「以禮拜計」。

孽瘤應該幫政府諗方法生產同入口免費派比市民,諗埋d冇腦方法

捉晒泛民曱甴暴徒入去坐
好似有2百幻人
人自然多人生產口罩啦

引用:
原帖由 香江大才子 於 2020-2-10 01:30 PM 發表
依家唔係價錢問題係有錢都買唔到呀, 呢個正苦可唔可以唔好咁弱智呀?
你有冇出過街?你出旺角行下,肯出錢一定買到

香港除咗演唱會飛就乜都炒得已經係大眾默認,自由經濟立例咪比人C髮67,雖然好想佢成功,但只係夢遺!

引用:
原帖由 懷舊壽包 於 2020-2-10 01:47 PM 發表

自由市場立咩法,破壞營商環境。無口罩咪留係屋企,有幾難😒 再唔係咪就咁出街囉,根本係小病,死得一個人咁大把😡
支持 如果立左法 的廠商轉口去 其他需要嘅國家

買口罩更加困難

香港政府早就應該設廠制造口罩,反正本身醫療機構長期有需求,蝕本機會微

引用:

樓價唔管其他要管,明顯地產商同政府官員有最大利益輸送!!
高樓價時就自由市場!!
高口罩價時就共產市場!!
我寧願一萬買個口罩同時一萬可以買樓!!

申利:家中已無口罩!!

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2020-2-10 02:01 PM 發表

每人每日兩盒? 日日買兩盒咪好快冇貨?
比一人買二十盒好一點啦

引用:
原帖由 香江大才子 於 2020-2-10 01:30 PM 發表
依家唔係價錢問題係有錢都買唔到呀, 呢個正苦可唔可以唔好咁弱智呀?
其實決心問題 網上好多買到 有錢一定買到
最主要老人家 同埋醫護人員 及底下階層

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]