• 瀏覽: 66,070
  • 回覆: 465
  • 追帖: 2
+28
引用:
原帖由 lmkandy 於 2020-2-7 10:33 AM 發表
香港有乜多?梗係仆 街冚家 剷喇,要佢地唔好搶兼讓d比其他人,寫呢段嘢果位應該食左山渣麥芽發緊夢
成日話呢代偽善先系香港核心價值,仲諗老一輩既人情味,撚想吧,係D偽善撚要死撐,ok, 但根本身體最誠實

引用:
原帖由 dicky201314 於 2020-2-7 10:14 PM 發表
三月都分分鐘疫情完了...

四月當然恢復供應正常喇...

由12月尾爆新肺炎開始,
個半月, 24感染, 1死...

重少過流感...

一年香港死幾萬人....
平均每天死幾個...

世衛都覺得你地多L餘..過度緊張... ...
D蟲由出世果日為要搞佢地既政治,笑已濕碎,有本事系要D蟲去還,不過形勢太廢,等睇社會收皮,繼續做地產奴

香港人, 夠就好, 唔好再盲搶啦

引用:
原帖由 lmkandy 於 2020-2-7 10:33 AM 發表
香港有乜多?梗係仆 街冚家 剷喇,要佢地唔好搶兼讓d比其他人,寫呢段嘢果位應該食左山渣麥芽發緊夢
我平常心,但買包紙巾都買唔到

引用:
原帖由 starr 於 2020-2-7 10:42 AM 發表
全港戴口罩係發神經
大陸口罩每日生產力約2000萬個,佔全球一半產量
即係大陸自己用晒都有13億8000萬人冇口罩用
香港700萬人日日戴口罩根本不切實際
政府應該鼓勵市民冇事就留屋企
口罩留比白醫白護、公共服務行業 ...
五個口罩其中一個原因係, 有啲人積存太多, 以我為例有兩盒口罩共100個, 以每日一個已經可以用到三個月, 所以根本上唔使搶購
但有啲人見有口罩賣就不斷咁去搶, 應該要留番畀有需要同埋冇口罩用嘅人買
舉例好似而家啲米, 基本上兩包五公斤嘅米, 已經足夠一個三人家庭一個月嘅食用, 你積存太多貨亦都冇意義

引用:
原帖由 dicky201314 於 2020-2-7 10:14 PM 發表
三月都分分鐘疫情完了...

四月當然恢復供應正常喇...

由12月尾爆新肺炎開始,
個半月, 24感染, 1死...

重少過流感...

一年香港死幾萬人....
平均每天死幾個...

世衛都覺得你地多L餘..過度緊張... ...
Agree
世衛都話非高危及親密接觸唔需帶呀

引用:
原帖由 mollymollyt 於 8-2-2020 03:41 發表
警察叔叔幾時幫手整口罩?說好的為民請命呢
傻仔,你知唔知道乜嘢叫各司其職呀!

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-2-7 10:17 AM 發表
武漢新型冠狀病毒肺炎持續擴散,政府籲市民戴口罩,不過一罩難求,本港口罩供應仍緊張。口罩品牌「盾牌」凌晨再在Facebook專頁發文表示,之前...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20200206/share_2020020611344328482.jpg

夠用就好啦,不要囤積在家

新聞來源連結:
https://hd. ...
我建議用消毒方法!不是儍大姐的用水蒸(紙唔點水),是用1:熱風(乾洗/焗,2: 紫外光(似飲水機/魚缸消毒)

利申:未試過

引用:
原帖由 applecoffee 於 2020-2-7 10:45 PM 發表

香港700萬人日日戴口罩根本不切實際
問題係人人為咗自保不斷囤積存貨。
恐懼戰勝理智

引用:
原帖由 武德鼎 於 2020-2-8 12:02 AM 發表

全世界都恥笑緊香港人
台灣呢?

引用:
原帖由 白雲2014 於 2020-2-8 12:06 AM 發表
囤積居奇 瘋狂炒賣 是香港現況

市面從來沒有短缺 , 本土 各大藥房 藥X 大量供應

印尼貨 一盒 PKG: 3PCS/BAG X 20BAGS/BOX - HK$320.00/BOX
3M N95 $36/PC...

...
你out 啦!500以上都有
火酒都150以上

香港政府應該即時搵人合作,在香港生產口罩,達到至少每日八百萬個生產量. 自己計下數,救返個經濟,好重要. 好過每人泒四千.

引用:
原帖由 mollymollyt 於 2020-2-8 03:42 AM 發表

我地都唔夠用啦 班大陸人咪又落來搶
封左關點黎搶?

引用:
原帖由 christolai 於 2020-2-7 11:30 PM 發表

缺勤會點計?
放落油鑊炒尤

引用:
原帖由 冠軍狗 於 2020-2-7 11:20 PM 發表

白你LM
如何醫護都有黑白之分,咁連一個口罩都唔需要分比蝗蟲警隊
你自打嘴巴?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]