• 瀏覽: 4,541
  • 回覆: 96
香港醫學界真的很可悲, 現在全港缺口罩, 到底醫學的專業人士去那裏了? 吃飯的嗎?!

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200206/bkn-20200206083649329-0206_00822_001.html

這一個新聞給了我兩個建議防止感染, 一是外科手術上以規啲口罩, 另一是距離六格磚的距離。
顯然在距離二/三/四/五格磚的距離下不同程度的紗皮口罩可以在一定時間內會安全, 為什麼沒有這方面的資訊?!我覺得醫學界的可悲, 沒有人才去研究基礎醫學, 病理傳播, 生活防治疾病的工作。個個都想成為神, 藥到病除。有此能力嗎?!

經過這麼多日, 大陸醫學界已經攪明白了傳播方法, 病毒性質, 只差一步如何停止擴散/消滅病毒。
看來大陸的醫學基礎研究水平不錯, 應該比香港全面, 容易應付不知名的疾病。
最為保貴啲是大陸醫學界實事求是的精神是香港缺乏的, 以記憶所及, 近二十年內香港重大疾病都認為是外地傳入, 可能是但是作為一個高密度城市沒有它本身的疾病, 我認為是難以想像的。

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-2-8 07:36 PM 發表
經過這麼多日, 大陸醫學界已經攪明白了傳播方法, 病毒性質, 只差一步如何停止擴散/消滅病毒。
看來大陸的醫學基礎研究水平不錯, 應該比香港全面, 容易應付不知名的疾病。 ...
1.其實內地既醫學科學早就比香港高出好多
香港既醫學只係不斷引用外國既技術

2.香港既磚家?算數啦
日日只係嘩眾取寵,從來無實質幫過香港人

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-2-6 03:47 PM 發表
香港醫學界真的很可悲, 現在全港缺口罩, 到底醫學的專業人士去那裏了? 吃飯的嗎?!

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0206_00822_001.html

這一個新聞給了我兩個建議防止感染, 一是外科手術上以規啲口罩, 另一是距離六格磚的距離。
顯然在距離二/三/四/五格磚的距離下不同程度的紗皮口 ...
佢哋最可悲,就係聽隻外行IT豬老點!

引用:
原帖由 thinkingfact 於 2020-2-8 07:43 PM 發表

1.其實內地既醫學科學早就比香港高出好多
香港既醫學只係不斷引用外國既技術

2.香港既磚家?算數啦
日日只係嘩眾取寵,從來無實質幫過香港人
不會吧。

沙士期間及後香港醫學界那種自信程度, 應該比大陸先進很多的。

不過自從香港幾年前連明星都出來呼籲預防疾病, 感覺香港已經病咗但束手無策, 我都呼籲政府要投資基礎醫學。
記憶中不久政府額外撥了五十億, 不知如何用? 不過政府管理亦有問題。

引用:
原帖由 正恩fans 於 2020-2-8 08:50 PM 發表

佢哋最可悲,就係聽隻外行IT豬老點!
那只是少數逃兵之行動。
絕大部份醫護(不計hA其他工作人員)都很敬業。
可能問題是公管引入私人支助, 回到公歸公比較好。 私人有興趣就全私營吧。

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-2-8 08:58 PM 發表

不會吧。

沙士期間及後香港醫學界那種自信程度, 應該比大陸先進很多的。

不過自從香港幾年前連明星都出來呼籲預防疾病, 感覺香港已經病咗但束手無策, 我都呼籲政府要投資基礎醫學。
記憶中不久政府額外撥了五十億, 不知如何用? 不過政府管理亦有問題。 ...
醫學係科學,科學既重點係研究唔係技術
內地既科學研究已經好強
一個月分離出全新既病毒係世界好快,CDC用左4個月先分離出一種流感病毒
內地既問題係質素參差,頂級醫院既醫生隨手屌打香港,但係下級醫院醫生又可以流流地

加上香港醫院醫死人都唔洗負責任,一句感知誤差就過骨
鐵飯碗,得過且過就十幾萬,再加上公私營不均
好快就會無晒熱誠,hea醫人

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-2-8 08:58 PM 發表

不會吧。

記憶中不久政府額外撥了五十億, 不知如何用? 不過政府管理亦有問題。 ...
唔係讀管理既醫生管醫生,政府又俾佢自主經營
點會管得好
咁唔洗去讀MBA啦

引用:
原帖由 thinkingfact 於 2020-2-8 09:56 PM 發表

唔係讀管理既醫生管醫生,政府又俾佢自主經營
點會管得好
咁唔洗去讀MBA啦
醫生管醫生是對的。

管理學只是心理學的一部份, 所謂管理學即管人, 管人必須明白人的心理才能一針見血,令事件有條有理地做好。

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-2-8 10:10 PM 發表

醫生管醫生是對的。

管理學只是心理學的一部份, 所謂管理學即管人, 管人必須明白人的心理才能一針見血,令事件有條有理地做好。
低層既管理當然可以
問題係成個醫療體制都係醫生管醫生
一個平時對住一個病人既人去管超過6萬人既機構?
醫管局咁多年都係混亂,咁仲認為有一針見血?
Steve job係科技上係精英,但係管理上佢都要搵一堆管理人才返黎做CEO同上層管理人員

公營醫院醫生遲返早走係常事,管理?

引用:
原帖由 請你說真話 於 2020-2-8 09:57 PM 發表
咪轉移視綫啦!
最可悲嘅係北面有傳播病毒嘅14億!
傳染病一定有原因令到病毒暴發而成傳染病。

人是物竟天擇而病毒亦是, 普通病毒與生物之間是互存, 只有生物自身弱時才對人有害,或者自身沒有弱但病毒變強了(長久用藥等)就會暴發。

所以我不認為是較落後的大陸為主因。應有其他原因。不要帶有色眼鏡。

引用:
原帖由 thinkingfact 於 2020-2-8 10:18 PM 發表

低層既管理當然可以
問題係成個醫療體制都係醫生管醫生
一個平時對住一個病人既人去管超過6萬人既機構?
醫管局咁多年都係混亂,咁仲認為有一針見血?
Steve job係科技上係精英,但係管理上佢都要搵一堆管理人才返黎做CEO同上層管理人員

公營醫院醫生遲返早走係常事,管理? ...
但是apple 的管理高層應該大部份都是科技界(我估), 只有這樣才能🈶️效管理。
當然不應該任何一個醫生都可以坐管理層, 必須有良好的有關知識和心態 - 管理第一要求, 手起刀落而不言悔,猶豫不決必一團亂, 董伯是様板。

引用:
原帖由 請你說真話 於 2020-2-8 10:21 PM 發表

咁即係唔關香港醫學界事啦!!!

你要污衊就污衊 播毒 嘅中華人民共和國人啦, 咪污衊香港嘅醫護!
我沒有你神仙般的能力, 知道病毒的來源。

在沒有証據下就下定論是絕對不科學。 亦是這個信念我對香港二十多年來外地傳入之說感覺有點誤入岐途。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]