• 瀏覽: 4,521
  • 回覆: 96
引用:
原帖由 thinkingfact 於 2020-2-24 11:14 PM 發表

正解
香港一個唯利是圖既地方,好缺乏既係對科學既興趣
人工低既RA根本就吸引唔到人去到
同內地既研究人員比,根本就做唔到出一個大研究
香港近依十年已經出唔到重大科研 ...
你講了一個規模化的系統研究。

但係一個創新科技不是靠人多才會辦到, 需要一個不受限制, 甚至妙想天開下完成的

不同層次的事情

引用:
原帖由 WongManTak 於 2020-2-24 10:44 PM 發表

低能不知消防一樣接觸市民, 不用全身保護裝置!
你輸左, 你唯有拉開話題!

有無爭鬥也一樣接觸市民, 不用全身保護裝置.
消防不單會入火埸, 消防一樣接觸市民! 巡查樓宇不用入火埸全身保護裝置. ...
普通的市民接觸, 口罩就足夠了。

香港醫學建議六塊磚之隔下,可以不帶口罩。

你這種低能想法, 會令沒有正確資訊的普通市民要穿全副保護衣出街, 太黑心了吧, 還好沒有人比你低b

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-2-24 11:20 PM 發表

你講了一個規模化的系統研究。

但係一個創新科技不是靠人多才會辦到, 需要一個不受限制, 甚至妙想天開下完成的

不同程次的事情
唔好將FB、淘寶依類當作創新科技
APP類創科的確妙想天開就夠
其餘所以有既科研講既係對科學既好奇、了解,將眼光放係未來
你睇到一個成功既創科,背後有既係一個大團隊既多年研究,一個人無可能成功,短視既香港更無可能

引用:
原帖由 thinkingfact 於 2020-2-24 11:27 PM 發表

唔好將FB、淘寶依類當作創新科技
APP類創科的確妙想天開就夠
其餘所以有既科研講既係對科學既好奇、了解,將眼光放係未來
你睇到一個成功既創科,背後有既係一個大團隊既多年研究,一個人無可能成功,短視既香港更無可能 ...
Fb, 淘寶只是科網的應用, tcp 才是創新 - 電話系統上的創新。

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-2-24 11:38 PM 發表

Fb, 淘寶只是科網的應用, tcp 才是創新 - 電話系統上的創新。
TCP難道可以不能多人研發就成功?

引用:
原帖由 thinkingfact 於 2020-2-25 11:54 AM 發表

TCP難道可以不能多人研發就成功?
Tcp 創新不是靠人多。

用中國高鐵作例子吧,
創新 (大功率磁浮 -買德國) - 創造 (高鐵, 艦母上的彈射, 高速機槍等), 制造 (工廠)和市場(消費者使用)。
創新:思想領域的工作
創造:腦力和勞動力的成果
制造:人力資源的分配
市場:最好是所有人使用啦。

中國現在創造制造市場都佔咗優勢, 這亦是為何美國前總統克林頓自豪說創新仍在美國。 但係只有創新, 沒有市場和快速落實, 即如失去四肢的超級天才— 無用。

美國重新整合全球創造/制造鏈排除中國, 1⃣️旦成形我們亦會失去大部份使用者, 所以可以在創新領域有成果就能百分百贏, 在創造可以大進步就會五五波。 只有制造和市場最終都不會有作為。

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-2-25 12:35 PM 發表

用中國高鐵作例子吧,
創新 (大功率磁浮) - 創造 (高鐵, 艦母上的彈射, 高速機槍等), 制造 (工廠)和使用 (消費者使用)。
使用:最好是所有人使用啦。 ...
嚴格來說,TCP不是完全創新,只是眾多標準中廣被接受的一個標準,packet switching鼻祖係X.25,之後是OSI X.400, 又有AppleTalk,IPX等等,TCP/IP是一個低廉的OSI簡易版,只是因為入場門低,多大學用,研究投入多,中間有好多技術突破,相關實現可以吸收更多人使用,做成de facto standard嘅循環;情形同Apple對PC,Xerox對Windows一樣。
計落,TCP/IP跑出,都算係靠人多

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-2-25 12:35 PM 發表

用中國高鐵作例子吧,
創新 (大功率磁浮 -買德國) - 創造 (高鐵, 艦母上的彈射, 高速機槍等), 制造 (工廠)和市場(消費者使用)。
市場:最好是所有人使用啦。

中國現在創造制造市場都佔咗優勢, 這亦是為何美國前總統克林頓自豪說創新仍在美國。 但係只有創新, 沒有市場和快速落實, 即如失 ...
我諗你解理錯左上面一路提及既創新同科研
現代科學,無論你有幾天馬行空既創意,無團隊既合作都好難成為一個完成品
一個團隊入面要有一堆專家
你高鐵例子中既大功率磁浮,難道背後唔洗有一個德國團隊研究出黎?
上面一路討論既香港醫學科研差,唔係討論內地,要比的話,現今內地科研比香港高好多班

引用:
原帖由 singsingcat 於 2020-2-25 01:19 PM 發表

嚴格來說,TCP不是完全創新,只是眾多標準中廣被接受的一個標準,packet switching鼻祖係X.25,之後是OSI X.400, 又有AppleTalk,IPX等等,TCP/IP是一個低廉的OSI簡易版,只是因為入場門低,多大學用,研究投入多,中間有好多技術突破,相關實現可以吸收更多人使用,做成de facto standard嘅循環;情形同Apple對PC,Xerox對Window ...
Tcp 不是唯一的創新而已, 同期仍然有其他類似的創新, 最終亦需要市場選擇的

引用:
原帖由 thinkingfact 於 2020-2-25 01:31 PM 發表

我諗你解理錯左上面一路提及既創新同科研
現代科學,無論你有幾天馬行空既創意,無團隊既合作都好難成為一個完成品
一個團隊入面要有一堆專家
你高鐵例子中既大功率磁浮,難道背後唔洗有一個德國團隊研究出黎?
上面一路討論既香港醫學科研差,唔係討論內地,要比的話,現今內地科研比香港高好多班 ...
我冇說大家不要互相依靠。

大陸現在是創造力暴發期。而創新依賴海歸。看未來發展吧!

引用:
原帖由 thinkingfact 於 2020-2-24 11:17 PM 發表

經歷今次疫症
我預計內地會開始重點培訓醫護人才,提升醫護素質同待遇
不久將來,香港醫護返內地工資不是夢
其實大陸醫其難雜証有一套,香港醫生有優勢,再去吸收其精華。肯定比守在香港有前途,可惜多數醫生太自大同保守

引用:
原帖由 樹上深情的羊 於 2020-2-25 05:58 PM 發表

其實大陸醫其難雜証有一套,香港醫生有優勢,再去吸收其精華。肯定比守在香港有前途,可惜多數醫生太自大同保守
香港人普遍自大
尖子既醫生,保護主義之下從來唔洗同人競爭,自大自我、以為自己係世界中心更加利害
香港醫生優勝地方只係系統化訓練,內地醫生只要習得其系統,絕對更勝一籌

樓主心水清

九十年代初,醫院病房用既口罩只係單層,似一張紗紙,好薄;ICU亦只是兩層;如今被視為基本配備既外科口罩,當年真係外科手術用既

點解當年醫護只戴單層口罩工作?大家想一想

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2020-2-26 04:13 PM 發表
樓主心水清

九十年代初,醫院病房用既口罩只係單層,似一張紗紙,好薄;ICU亦只是兩層;如今被視為基本配備既外科口罩,當年真係外科手術用既

點解當年醫護只戴單層口罩工作?大家想一想 ...
現今的人命比較寶貴咗。

兩層薄口罩,普通市民都不滿意使用。
當然今日香港生活條件, 醫護用好一點亦不是什麼大不了。 不過以此為借口而做逃兵那些, 就真的是垃圾!

引用:
原帖由 thinkingfact 於 2020-2-25 08:03 PM 發表

香港人普遍自大
尖子既醫生,保護主義之下從來唔洗同人競爭,自大自我、以為自己係世界中心更加利害
香港醫生優勝地方只係系統化訓練,內地醫生只要習得其系統,絕對更勝一籌 ...
我留意過香港入ICU就九死一生,因為醫生多數冷漠吾會盡力醫治。隻系教條式盡人事。反觀大陸用盡方法醫治,有句話就系死馬當活馬醫。當然醫葯費吾系人人可負擔

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]