• 瀏覽: 454,223
  • 回覆: 5
  • 追帖: 148
+627
引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-2-10 12:00 PM 發表

如果由我嚟做個髮棺,我一樣可以搬一堆理據出嚟判條友踎一年監,香港假髮判案其實係自由心證,冇幾神聖。
尐黃人,尤其是 97 年前仲未出世個班,成日話香港嘅核心價值係「髮痔」,真係識嘅笑死,唔識嘅嚇死.

「髮痔」從來唔係 97 前香港既核心價值. 當年有「東方荷李活」之稱嘅香港,講揾丁發達嘅賣座電影戲肯定多過彰顯髪痔嘅戲好多好多.喱尐就係香港當年嘅 zeitgeist 嘞 !

講起戲,諗起近日電視劇「黃金有罪」,令我再諗起78十年代嘅佳寧案.

當年嘅上掃庭髪官,姑諱其名,以案件太覆雜為由,判眾被告無罪 .
最後民情大譁之後辭職, 之後好快娶個後生老婆搬去菜甫露C 做寓公,冇幾耐之後駕車撞樹身死 . 結婚只係 4個月嘅遺孀,連墳頭石碑都冇錢俾,要拍賣佢件髪官袍,假髪同架「碌死老鼠」去籌旗.

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-2-10 01:15 PM 發表

條紐西蘭佬髮棺,好似只係膏丸髮棺,判完單案之後冇耐就劈炮唔撈,表面上好似係假髮界受批評後清理門戶。條友番紐西蘭嘆世界,後尾去到塞浦路斯遇上車禍香咗,有記者追查佢嘅底細時發覺佢番紐西蘭前銀行戶口多咗一筆 400萬紐幣嘅存款,當時這個金額係巨額數字。 ...
喱個,就係喱壇嘢入面,眾多詭異之一.

個髪官祖家調來冇耐,就真係上掃庭䯭官,但被安排降一級去審喱睪丸案.
佢可能冇話俾佢新婚太太知,佢有尐錢收埋. 本來咁係醒目既,不個佢冇預到塞甫露C公路會有咁多樹.

https://www.scmp.com/article/78191/judges-robes-be-sold

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-2-10 03:52 PM 發表

其實喱壇嘢黑幕重重,直接或間接死嘅人有好幾個,不過殖民地政府強勢,冇人敢煲大佢嚟八。
最詭異係一個 (孖住打律師行?)鬼佬律師涉及替街 0 做假文件被通緝,最後由英國番香港做污點証人,原定第二日上(咖啡室 ?)落口供,當晚竟然被發現浮屍酒店泳池,調查後話自殺,千里迢迢走番香港自殺?
損失最慘重嘅大馬財務公司派稽核專員嚟香港調查香港分公司跟街 0 嘅財務瓜葛,點知條友在美孚住所畀人做瓜 ...
死咗嘅律師,唔係孖住打,而係另一間歴史更悠久既本地大行嘅 senior partner.
佢嘅死法亦好詭異.
佢係着住三件頭西裝,打埋呔,對皮鞋擺得正正喺池邊,條頸纏住條尼龍繩綁住個坑渠蓋,沉喺佢山頂豪宅嘅泳池底.
要死咁多人,就好似救山火咁,要劈低半山一尐樹去阻斷火路,去防止山火向上燒.

引用:
原帖由 ckm 於 2020-2-14 08:43 PM 發表

低能既,疫情過咗咪一樣welcome mainland Chinese. 袓國同胞係財神,你睇日本仔,肯定一復完就搶客
下次問下佢,最近一年,有幾多個外藉鄰居同事朋友,請過佢去屋企食飯開 party ?

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2020-2-14 08:42 PM 發表
我覺得睇翻譯小說
好難睇文筆
除非對果個言語, 地方背景有深入了解同認識
睇翻譯小說,只係睇到翻譯者的文筆.但係好文筆既人,多數做左作家 .

引用:
原帖由 ahmei 於 2020-2-15 04:44 PM 發表

終於見到樓下惠記有米賣,數量唔多,得金鳳,5kg 要$96.- 正常嗎?
舊年年尾好似賣 $85.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]