• 瀏覽: 454,208
  • 回覆: 52
  • 追帖: 148
+627
今日湖北將「症狀符合」但沒確診的疑似個案也轉列為「確診」,某程度我覺得湖北健委怕被整頓,用數字唬人,祈求這樣有保護符不被清算抗疫不力。
要看看阿爺如何拆這個彈,否則各地仿效,再次引起民眾恐慌,又一場暗戰啊。

引用:
原帖由 ivanfit 於 2020-2-13 03:20 PM 發表
我有跟身邊朋友講,
今次武肺唔算係十分嚴重的疫症,
只係傳染速度快所以一定要注重個人衞生及習慣.

恐慌皆因傳媒/反對派為政治目的而極力去詆毀特區政府及中央.

我反而覺今次等同小病是褔,
無呢個武肺我地都唔知國家的應變及動員能力是這麼強大,
相比起對付過去的疫情的處理手法有顯注的進步.

所以我地一定要強力支持國家壯大,
病毒就如以往侵略國家的外敵一樣,
只要國家 ...
你朋友和咱們這兒很多師兄師姐一樣心水清!

香港患病只有50人左右,但估計有超過50萬人搶米、搶油、搶姨媽巾,所以說,這城市人的智慧真的沒落了。

引用:
原帖由 alexlovesuki 於 2020-2-13 05:54 PM 發表

吓~吾係有小朋友,
要更加醒目咩?

為母必強~
更加要眼觀八方,
冷靜清醒,
過濾一切虛假訊息,
再分析比小朋友聽。

目的係阻隔杜絕政棍毒媒,
有位入播毒,
操控自己小朋友思想。 ...
有一小部份媽媽要拎「母親的光環」,覺得巴巴閉勞勞嘈嘈咁就是愛護子女~ (即是大媽文化變了虎媽版)

引用:
原帖由 noeru0315 於 2020-2-14 04:45 PM 發表

唔係, 係啲人痴咗
所以我都無眼睇了,D人無睇數字無睇數據。如果無nCOV,今年傳媒就會用流感塑造恐慌。但年年咁樣嚇人,但年年香港人都落疊。傳媒害人不淺;

今日望回車公支簽和上年的關公扶乩,希望今年真係天網恢恢疏不漏,重新整頓好傳媒和黃人政棍吧。

昨日公布夏寶龍擔任新任港澳辦主任,毒媒已急不及待開始抹黑,看來擊中他們的死穴啊;希望夏主任能掃除政棍吧。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-2-14 04:57 PM 發表

我本身可能性格問題, 真係唔中意網購, 覺得網上買野好有壓力, 及冇安全感
唔好試,千祈唔好淘寶....
因為,
你會上癮的
話你知,我已經淘上癮了

剛剛在外面看到內地用康復者的血漿治療重症患者有良好表現;倘是真的新聞,以康復者的血漿做血清,我形容是開外掛的高效治療手段;只要確保捐贈者的血液健康,無其他血液科疾患,血型吻合,其實就像是捐血一樣。至於具體操作和安全性,要交給他們專業人士處理了。
(概括的說,就是把康復者的抗體注入患者身體去打仗)

引用:
原帖由 tomchan80030 於 2020-2-15 03:22 PM 發表
再次令人想不到的是,今年已屆67歲的夏寶龍,在毫無先兆下,臨危受命兼任港澳辦主任,為中央重整港澳工作系統「打前鋒」。夏跟駱惠寧一樣都是出身封疆大吏,有別於以往長期從事港澳工作出身的技術官僚。中央起用擁有豐富地方管治經驗的大吏掌管港澳體系,足見中央提升了對香港問題的關注程度。

https://www.hk01.com/%E6%94%BF%E6%83%85/434718/%E5%A4%8F%E5 ...
好似看到香港有曙光了!天網恢恢疏不漏!
另,非湖北感染的新增人數近數天已由約380例下降到昨天的221例,仍舉牌要封關的人,根本是在偽命題;攪暴動的人更是自己送頭;
但,昨天打警察只判$2000,有阻嚇力嗎?

引用:
原帖由 ahmei 於 2020-2-15 04:44 PM 發表

終於見到樓下惠記有米賣,數量唔多,得金鳳,5kg 要$96.- 正常嗎?
糧油米價,可以參考消委會的格價網哦.
https://online-price-watch.consumer.org.hk/opw/list/015/001

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]