• 瀏覽: 454,516
  • 回覆: 7,407
  • 追帖: 148
+627
引用:
原帖由 kylohk 於 6/2/2020 07:41 發表

睇黎政府個策略就係繼續博泛暴派走過龍,同事喺度測試吓香港人嘅道德底線喺邊度! 區選證實佐隨時有過半數人為佐政治理念唔會太在意其他人嘅安全同財產受到威脅。但係當泛暴派用大眾嘅健康生命作為談判籌碼嗰陣會點呢? ...
總有班黃黑垃圾支持

報到

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-2-6 07:06 AM 發表
被問到會否憂慮內地人趁法例實施前湧入香港,特首林鄭月娥表示,近日減少口岸後,都有人擔心使用其他口岸的人會否湧到同一口岸,但前日人次都無明顯增加。林太強調,現時有八成由內地抵港的人都是香港人;又說要有效減低社區傳播,須加大力度減少社會接觸,呼籲市民取消社交活動和避免去人多場所等。

非即時生效:讓跨境家庭僱員安排

對於新措施為何在公布後兩日半才生效,勞工及福利局長羅致光解釋稱,要留時間讓跨 ...
田二五見到真人一定插佢,仲衰過犯聞,連續三個靚的下台階都唔要,支持佢地繼續癲,醫管局開始頂唔住,就快出事,睇下班光環燃可否獨善其身

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-2-6 07:36 AM 發表

可以預期,佢地如果九月奪權成功,相信會立例禁止內地人來港+香港人極困難上內地來加速"中港區隔".....
從而立埋公投法,加速港獨的理據.....
班區議員已經令個區"無法無天",公然出黎堵路掟磚.....可以肯定,今次疫情之後,班和理死更加想港獨,犯聞九月奪權之後會更加亂,更加無法無天...... ...
但係中港隔絕連和你死返大陸的權利都無,有唔少和你死都鍾意返大陸玩,玩中港隔離的話佢地都受影響

報到

又有幾多香港人會明白這個道理。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 6-2-2020 07:36 發表

可以預期,佢地如果九月奪權成功,相信會立例禁止內地人來港+香港人極困難上內地來加速"中港區隔".....
從而立埋公投法,加速港獨的理據.....
班區議員已經令個區"無法無天",公然出黎堵路掟磚.....可以肯定,今次疫情之後,班和理死更加想港獨,犯聞九月奪權之後會更加亂,更加無法無天...... ...
長痛不如短痛,以其再比班友搞多廿幾年,不如快快喧獨,等阿爺出手打殘佢, 撥亂反正,雖然對經濟一定大打繫,但至少讓我等小市民過點安穩嘅生活

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-2-6 07:06 AM 發表
被問到會否憂慮內地人趁法例實施前湧入香港,特首林鄭月娥表示,近日減少口岸後,都有人擔心使用其他口岸的人會否湧到同一口岸,但前日人次都無明顯增加。林太強調,現時有八成由內地抵港的人都是香港人;又說要有效減低社區傳播,須加大力度減少社會接觸,呼籲市民取消社交活動和避免去人多場所等。

對於新措施為何在公布後兩日半才生效,勞工及福利局長羅致光解釋稱,要留時間讓跨 ...
班垃圾除咗呱呱嘈仲識咩

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-2-6 02:53 AM 發表
時窮節乃現,是大叔經常銘記於心的一句說話,說的是大環境大時局壞透了,人性中的節操就會表現出來。

人性是善是惡,再討論多千萬年也沒有結果。小說《將夜》裡有這樣的對白:

朝老太爺對觀主說:
“長安有這樣一句話,可托六尺之孤……可寄百里之命……臨大節而不可奪,君子也!”

在香港大 ...
早晨大叔!

時窮節乃現,好應景,噚日先同班同事講過哩句,有人唔明,補多一句,水退就知邊個冇著褲。

引用:

首先感謝大叔兄又開新貼我繼續圍爐,,巴巴兄說得對內地同胞又怎會湧到香港醫睇下個肺炎藍市民本黎好好地的但唔夠半天就突然走左,去係香港人都會這樣內地同胞睇到都嚇死啦仲黎,,,班民主狗假專家真係個個反中反上腦都高人一等的思維真係永遠改唔到只會成為井蛙

真系唔明香港點解立立亂,真系無眼睇
2018年12月松贊林寺所拍,當時修整緊

附件

IMG_20181222_101521.jpg(364.32 KB)

咁快又新岾

報到&支持。

引用:
原帖由 扯旗幫 於 2020-2-6 07:57 AM 發表

但係中港隔絕連和你死返大陸的權利都無,有唔少和你死都鍾意返大陸玩,玩中港隔離的話佢地都受影響
可以這樣想,到時唔係香港隔絕人地而係地區隔絕我地,首先廣東省啦推出政策實施回鄉證一週一行,然後有探親的3個月,經過今次疫情香港人真係癲到無底線無良人無腦的,,不用中央出手就由地區做起

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]