• 瀏覽: 454,226
  • 回覆: 109
  • 追帖: 148
+627
引用:
原帖由 hanE 於 2020-2-11 07:09 PM 發表

冇錯,鮮唔等如貴,係買嘅人心思,但現在嘅食材變哂質!買隻活雞可以完全冇咪嘅!我以前好有心機煮亦喜歡下廚,而家煮到冇心機。
上次睇鼎爺煮皮蛋瘦肉粥,係一絲絲,唔係而家一條條肉。
呢種先係我細個食果種,非常普通。倘若再用呢個方法做,皮蛋手撕瘦肉粥,可能又賣貴啲。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-2-12 07:20 AM 發表

"明報專訊】武漢肺炎疫情嚴峻,民政事務總署目前拒絕提供區議會秘書處服務,但好多區議會都決定自行開會以示無秘書處都可以做到嘢。深水埗區議會噚日自行喺長沙灣政府合署地下大堂開會,會上通過喺區內增設「連儂牆」,不過連儂牆位置、管理方式同守則等細節欠奉。有區議員話,呢個只係一個好初步同無約束力嘅動議。
動議無約束力

深水埗區議員李文浩話,大會上通過增設連儂牆,但其實未有具體細節,會上提出嚟討論 ...
幾皮野一個月,就係做埋呢啲冇建設性嘅野,例如大埔、元朗區耳猿話揾警隊上武漢,真係低能。
話人以前建制冇作為,而加呢班野又如何?

引用:
原帖由 noeru0315 於 2020-2-12 10:50 AM 發表

而家就係因為好多人都話買唔到口罩, 想個口罩耐用啲就整布口罩隔多一隔, 我今次呢個係直頭將個外科手術口罩套响裡面, 用完之後, 個套拎去洗同消毒, 延長個口罩嘅壽命, 咁當然, 係咪真係咁有效就真係見人見智, 但呢個我都覺得係呢個moment冇辦法之中嘅辦法, 而且呢個方法都好容易, 抓皺褶用小小工具個間距就可以度得靚 ...
呢啲都係好方法,減低口罩使用量。
現在私家醫生買不到口罩而休診、醫院都短缺,老人又話冇。
咁我地路人甲乙丙自救也好,當幫人也好,做得就做。
今日聼電台,果個護士協會會長李國麟仲響度想搞工業行動。還以爲他有甚麽高見。
只係逼醫管局攞足夠裝備,呢個係局方指引。太平盛世,又或者得香港中招,訂物資梗卯問題,
可惜呢個係全球供應出現緊張,再拗落去有乜意思。
新貨未到,點樣省住用,點樣有效分配,仲講無謂野。
唔該佢地高度戒備、最壞打算、冷靜面對啦。
真係乜都冇,怕且即棄雨衣、浴帽、都要用呀。

引用:
原帖由 賭爸 於 2020-2-12 11:38 AM 發表
香港護士總工會會長蘇肖娟指出,醫護罷工完結後,陸續收到會員或非會員同事反映指,工作環境經常出現疑有人「鬥氣」故意出錯情況,當中以沒記錄病人恒常身體檢查資料及派錯藥等較為常見。蘇肖娟向《大公報》直言,犯錯醫護往往只一句「sorry」了事。她認為,任何職級醫護人員,都不應該犯上這些「低級」錯誤,希望醫管局介入調查。「我覺得佢哋(罷工醫護)好過分,好似小學雞,罷工返嚟大曬咁,不斷玩分化同奚落。」阿玲在新 ...
點樣可以為呢班正義真護士打氣?

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-2-12 01:10 PM 發表

係,聽到個心都好唔舒服,動物都有生存權,人類就係咁矛盾,侵害到自已權益就唔可以共存。

一生人只釣過一次魚,拉上嚟除釣嗰一刻好唔忍心,自始冇再去,有人話我偽善,我認,因為我唔係食齋嘅。 ...
我也是,在長洲釣過一次魚,脫鈎果下好難受,以後都唔去了。

引用:
原帖由 jandm 於 2020-2-12 03:37 PM 發表

儲起D示威口罩咁耐,終於放出黎賣。
明嘅,太早放售,會俾人知d口罩係囤黎暴亂
洗黑罩。

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-2-12 04:43 PM 發表

其實咁,我地公司其實福利其實麻麻,公司好多物資或咖啡茶包都係幾個同事私下比錢買,但唔介意share比班同事,當然係網上訂貨送上公司....
如果佢地敢膽篤我,以後就唔駛預我比錢訂呢d物資,係佢地攞自己嚟攬炒先啱....
...
點解大叔唔提議叫公司俾錢買呢?
有客黎,有卯奉茶?

引用:
原帖由 HKURubbish 於 2020-2-12 05:05 PM 發表

主要係很多人都認清中國係全球供應鏈,吹兩吹內地停生産,全球都會搶購日用品。
又要供應全球用品,又要俾生意人地做,又唔好認威扒頭,又要扮下傻做下老襯........
中國負擔真係大。

引用:
原帖由 tommy414 於 2020-2-12 06:13 PM 發表
多個民主派團體趁李文亮「頭七」,向李文亮獻花和默哀一分鐘。呢班 PK 又去消費死人攞政治能量
https://std.stheadline.com/instant/articles/detail/1199726/即時-香港-民主派遊行至% ...
每個月都有幾單野要拜。

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-2-12 07:04 PM 發表

我無得派利是,梗緊要補番個「開年」比人......
大叔唔派開工利是?

引用:
原帖由 3107 於 2020-2-13 02:16 AM 發表
阻一阻大家    見到SAVEHK 有人發D圖出黎 我都忍唔住要放上黎
本身有33張 我放14張上黎好喇
俾人老屈左仲要安慰自己當捐錢甚至無限捐,就算搞cut card 都麻煩啦。

引用:
原帖由 funny12 於 2020-2-13 09:30 AM 發表

以謀略計,建制係冇一個比得上任何反對派,人地齊心,識運用事件嚟煲,又落場抽水,下下全team人一齊做,俾人感覺有「做嘢」,建制?sorry我真係見唔到有一個半個。。 ...
民記都算係大黨,好歹出來做啲正面野吖。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-2-13 12:22 PM 發表

多間屋收租,錢多咗就食好啲著好啲,間屋豪裝一吓,換架賓士揸,咁就係改善生活啦。
食得飽、著得暖、高床軟枕、邊想同低層曱甴捱吖,搞民主,一種職業啫,冇民主,佢地先可以有飯開。

引用:
原帖由 hkc9 於 2020-2-13 06:24 PM 發表

香港比呆灣衰,起碼我未見呆包燒地鐵,打爆交通燈😪
所以傷港人話好愛香港為香港係假!

引用:
原帖由 noeru0315 於 2020-2-13 06:34 PM 發表
腦癌裝做乜咁驚?
唔係,佢係想講俾黃人、曱甴、和你死聼。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]