• 瀏覽: 454,241
  • 回覆: 109
  • 追帖: 148
+627
引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-2-8 03:39 PM 發表

講來講去,佢地只係想奪權.....
班反政府商人(豉油黨果批)已經開始行動啦....預期到2022年前香港繼續亂.....
黃瓜派依家擺明同習主席喊價啦....要黃瓜皇朝永續"長治"否則就要令香港家嘈屋閉......
所以有傳佢大仔搭晒路想見習主席,但中央無人理佢.... ...
要阿仔做凸手?

引用:
原帖由 灰色貓奴 於 2020-2-8 04:18 PM 發表
報喜,生左喇,暫別大家,休息中
收到,恭喜。
派雪茄定係派糖呀?

引用:
原帖由 noeru0315 於 2020-2-8 04:37 PM 發表

中元節唔係七月半咩⋯
係呀,如在日本,仲要送禮。

引用:
原帖由 noeru0315 於 2020-2-8 05:12 PM 發表

咦?要送禮嘅咩?送咩呀?
可以參考下。
https://www.sinyijapan.com/tw/news/meetjapan/news957576
已經成為節日消費戰,還有直送服務。我在大百貨公司見到多數係食品糖果。

引用:
原帖由 geometric 於 2020-2-8 07:13 PM 發表

或許我這樣說,我們普通市民也有這個疑問,他們主診醫生必定有類似想法。但為甚麼仍未傳出有第二組別病人的治療方案呢?整件事很詭異的。
唔知有冇同其他地區治癒病人嘅醫生交流一下呢?

引用:
原帖由 扯旗幫 於 2020-2-8 07:38 PM 發表

無用啦…佢地被人奪硬權

即時新聞港聞選擇分類
【武漢肺炎】林鄭:政府口罩僅夠1個月 港澳辦協調供港1700萬個
2020-02-08 19:02 文字大小

醫護人員會獲優先供應口罩。
行政長官林鄭月娥表示,香港的口罩供應很多來自內地,但內地的疫情比香港嚴峻,口罩短缺也更加嚴峻。雖然如此經過國務院港澳辦成功協調生產商、部門等,向醫院管 ...
過去大半年有冇人濫用或公器私用先。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-2-8 08:11 PM 發表

有幾隻區會曱甴主席都想出線立法會
見到人地咁易做,閙下人左下人發言圍下人,好似長毛咁,功課唔駛做,張椅都未坐熱就離場喇。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-2-8 10:31 PM 發表
香港好多根本唔知香港D財富係邊度黎, 亦即係唔知政府主要收入係邊度黎. 自己交果少少稅以為係主人, 頂, 就算政府一人一年收兩萬蚊稅, 都係得千幾億, 比晒醫管局都唔夠啦.

而政府年年都寬免 (反正少收幾百億政府無乜所謂), 又有幾多人真係交到兩萬蚊稅呢. ...
以前聽過有人話醫管局個MPF/P fund 係公司供大份,唔係55波,唔知係唔係。

引用:
原帖由 日出東海 於 2020-2-8 10:56 PM 發表

呢班仆街,其實又唔係美國藉,唔係心想吓,又以為自己真係美國人,呢度最仆街!
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... _00822_001.html漢奸飯局

新冠肺炎殺到香港,確診人數持續增加,人心惶惶下個個都減少外出同埋聚會。不過被內地官媒炮轟為「叛國禍港四人幫」之首嘅「漢奸黎」壹傳媒黎智英,似乎就懶理疫情嚴峻,由外地返回香港後,今日(8日)就喺其寓所攪局,密會同為「叛國禍港四人幫」成員、有「李漢奸」之稱嘅民主黨(白鴿黨)創黨主席李柱銘,以及因違法佔領行動(佔中)案被判囚8個月、緩刑2年嘅白鴿黨前主席李永達等。睇嚟漢奸黎真係唔識死喇。

漢奸黎本月2日先喺香港國際機場搭飛機離港,返抵香港後,今日就喺其何文田寓所攪局。中午12時許,李漢奸、李永達、白鴿黨前主席何俊仁(AV仁)、該黨議員林卓廷、因違法佔中案被判囚8個月嘅社民連副主席黃浩銘,同埋曾將漢奸黎嘅秘密捐款「袋住先」長達9個月嘅工黨前議員李卓人一行6人,就乘坐由漢奸黎司機駕駛嘅7人車抵達黎宅。眾人都有戴上口罩,抵達後就匆忙落車,步入黎宅。                                                                                                

李漢奸等人喺黎宅逗留約3個小時,先至喺下午3時許一同乘搭漢奸黎司機駕駛嘅7人車離開,不過此時李漢奸已冇戴口罩。李永達、林卓廷、黃浩銘同李卓人於7人車抵達旺角警署後落車自行離開,李漢奸同AV仁就繼續乘車離去。

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-2-9 08:57 AM 發表

10822616個多月已耗用2千萬口罩,當醫管局前線5萬員工,每人近月人耗400個,日耗10個以上!
咁多過期數字資料都不詳?已經唔係要你攞昨日數字。如果每晚做batch, 今早都有啦。
Inventory control system 唔係咁流呀化?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-2-9 09:30 AM 發表

問你屋企有幾多錢係度你可能即時知道, 問你屋企洗頭水加埋仲剩幾多, 邊度會清楚.

買幾多醫管局好易知, 用剩幾多邊度得閒去數, 每個鐘都有人拎, 唔通拎個口罩要入機咩. ...
我明。實數同機數有可能不同,可能要等盤點先知, 當然管倉可以有好多方法去做得數字更貼地。
至少總庫存應該可以知,每個月底都有個數吧。
醫管局入貨出貨散幾多去邊度一定有數。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-2-9 12:27 PM 發表

其實有些店是否要分發口罩啦,看到筲箕灣間店280個口罩每人10個長者大肚醫護都得,但就會讓幾百人排隊而且一早就出通知,這些店是想制造什麼啦,, ...
點解家陣可以有咁多口罩擰到出來賑災?

引用:
原帖由 tomchan80030 於 2020-2-9 01:58 PM 發表

西貢戶外康樂中心作隔離營 居民巡遊抗議
佢地而家仲高風險過隔離營。

頭先出旺角買野,都好多人。
有藥房買口罩,話新返。
5蚊一個,只用透明膠袋包裝,如10個/20個/50個一包。
我見到都唔會買。

引用:
原帖由 kw_lam 於 2020-2-9 08:03 PM 發表
個個反對隔離中心,不如算了,任得香港大爆發,滿足欖炒掃球,在此祝願反對者早得廢鹽
都唔駛揾哪,隔離中招果個有乜用啫。加陣周街都係人,已經播緊毒、吸緊毒啦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]