• 瀏覽: 454,503
  • 回覆: 109
  • 追帖: 148
+627
引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-2-6 07:36 AM 發表

可以預期,佢地如果九月奪權成功,相信會立例禁止內地人來港+香港人極困難上內地來加速"中港區隔".....
從而立埋公投法,加速港獨的理據.....

班區議員已經令個區"無法無天",公然出黎堵路掟磚.....可以肯定,今次疫情之後,班和理死更加想港獨,犯聞九月奪權之後會更加亂,更加無法無天...... ...
會唔會太悲觀呢?
畢竟兩地工作、生活、投資、貿易等都有關連,黃人唔可以獨善其實身,要玩自我隔離?找屎。

引用:
原帖由 Mary妹妹 於 2020-2-6 12:08 PM 發表

仆街陣線咁快就露哂所有底牌和去盡, 又不知怎樣收手, 咁就恭喜牠們快些辭職唔撈, 仆街陣線無會員解散了
有下台階,HA 高層尋日叫佢地囘崗位,因為醫院服務受影響。
社區又開始爆發疫情。乞衣芋可以話呢個政府無良,但自己仲有初心,以香港市民福祉為依歸。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-2-6 01:01 PM 發表

廁紙,紙巾,M巾,樽裝水,漂白水...全部缺貨
今日就算補了倉的廁紙也搶晒...
頭先睇新聞,啲米商、紙商都話供應充足。好心啲人冷靜咪傻喇。

引用:
原帖由 lv 於 2020-2-6 02:06 PM 發表

唔貴喎
我食開呢隻牌子,平時買5公斤都要60s$
我都係,惠記平均$63。香港人,好多無飯家庭,佢地搶埋一份。。

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-2-6 02:22 PM 發表

回番一張北海道比警司兄:
https://www.youtube.com/watch?v=rgClRRF6agg

引用:
原帖由 kaiserken 於 2020-2-6 03:13 PM 發表

沽清了...
影完相入番倉咋卦?

有冇收到message話滴露對冠狀病毒無效?
快啲放番出黎啦

其實而加啲人係咪覺得封關嘅威力唔係當初佢地爆響口果種封關咁簡單。
而且,林鄭向發佈會好似卯乜好詳細講利害,所以啲人還堅持封得咁過癮。
諗落逐步関口岸,係放生好多內地港人,如果唔係,又唔知有幾多人要生要死,到時又咪搞酌情處理。
咁多萬港人回來,點自我隔離吖,點監察,一戶一防暴都唔夠人啦。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-2-6 06:22 PM 發表

剛才加興排左百幾2百人買滴露,1.8L賣105蚊,有套裝2支1L送支洗手液賣145,,價錢貴左但還算有良心
都唔知幾時回復正常。

頭先RTHK32睇左呢個記招(醫學會及護理專業學院代表)
三位講者都講得好好,面對提問,都答得清楚,情理兼備。林醫生好冷靜理性,比陳局長高幾班。
https://www.hk01.com/社會新聞/431157/武漢肺炎-籲公院醫護停罷工-醫學會副會長-唔夠裝備就唔做

武漢肺炎疫情肆虐,醫護工會醫管局員工陣線為爭取全面封關、確保前線醫護人員有足夠裝備等,發起一連五日的罷工行動。社區組職協會幹事表示,近日收到病友查詢,擔心影響療程進度,期望政府與工會盡快談好,停止罷工行動。醫學會副會長在席上批評,「到有一日真係唔夠裝備,你(醫護)做唔做呢?醫護天職同初心係咩?」
香港社區組織協會幹事彭鴻昌指,近日收到不少病友查詢,當中有病人擔心腎科洗血服務、腫瘤科化療、電療服務需延遲,「如果遲咗就會影響成個療程」。他指,有做完心導管手術的病人獲通知需延遲覆診取薄血藥,「醫院都冇講,可能係流感高峰期,可能係罷工。」他強調,不是希望站在道德高地批評醫護,而是「想呈現事實,的確有部份病人受到影響。」他重申,同意醫護人員爭取確保裝備的要求,期望醫管局盡快商討。

醫學會副會長林哲玄醫生表示,部份病症的藥物對病人相當重要,包括糖尿病、腦癇症等,強調即使是非緊急服務,亦會對病人造成一定影響,期望醫護人員重返崗位,「上下一心」去面對。他指,已有超過100名私家醫生願幫手,據其了解,隔離病房、深切治療部有足夠防護衣物,惟現時內科病房亦有診治懷疑個案,有醫護認為應增設裝備數量。
私家醫生不夠口罩停業 林哲玄:只佔極少數
林哲玄認為,不能僵化處理問題,醫管局與前線應多溝通,視乎情況配發裝備。他又質問,「到有一日真係唔夠裝備,你(醫護)做唔做呢?醫護天職同初心係咩?香港人嘅期望係咪咁?」被追問有私家醫生因缺口罩暫停營業,他解釋指當中只佔極少數,且醫學會已就相關問題提供援助。對於工會其中一條件,醫管局承諾不秋後算賬,他反問:「成年人做了事情係要求別人唔追究?」

香港護理專科學院院長黃金月教授表示,在短短兩日間,接獲逾40名護士表示願「回巢」幫忙,當中遍佈兒科、深切治療部、外科等,將根據各人專長、經驗作配對,當中有10名已登記,有數名已投入服務。她指,目前為止的裝備是足夠,但由於未知疫情會有多長,前線醫護「擔心供應」問題。
特首林鄭月娥昨日宣布進一收緊出入境政策,由周六(8日)凌晨起,要求所有內地來港人士,包括港人及旅客須強制14天檢疫。林哲玄醫生質疑當中牽涉大量問題,包括家居隔離的可行性,「騰空一間房俾佢?一家人可唔可以一齊食飯?」他提醒,市民需多加注意個人衛生,包括勤洗手、戴口罩。

引用:
原帖由 topguntop 於 2020-2-6 07:59 PM 發表

我覺得好多這類誇張相片是刻意整出來 呃 like 或製造恐慌
玩野。成雪櫃菜,開食店咋化?一個禮拜就雪到爛啦。

引用:
原帖由 littlemermaid 於 2020-2-6 08:12 PM 發表

.
滴露會唔會跌價

引用:
原帖由 ckm 於 2020-2-6 08:59 PM 發表
01開始出聲鬧醫護罷工,真係要睇吓罷工班友究竟點收科?

https://www.hk01.com/article/431019
班逃畜分分鐘俾幕後操盆者小佢地究竟點做野架

引用:
原帖由 井底花色流彈 於 2020-2-6 09:44 PM 發表
唔好意思,年紀大行得慢,現在先來報到😝
行左幾耐至黎到

引用:
原帖由 noeru0315 於 2020-2-6 10:09 PM 發表

話咗實會,香港人口密度高到咁

其實有好多人响條街度戴口罩都係裝飾咁,拉低個口罩一路行一路飲奶茶嘅大有人在
遲下可能好多人唔戴。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]