• 瀏覽: 529
  • 回覆: 14
香港醫護罷工,令一向人手緊拙的問題更雪上加霜。
不過,其實解決香港醫療人手不足問題,根本好簡單就可以解決,就係輸入外地醫護人員來港工作,甚至由大陸內地輸入醫護人員,不就可以解決了嗎?為甚麼要香港普羅大眾有病都要排大隊,好似要等死咁呢?今天還要受一班毫無醫德,自己又貪生怕死,不負責任嘅黑醫護來操控我地嘅命運。事實就係,一班醫護為了維護自身利益,不斷阻止政府解決這個問題。

熱賣及精選
香港現在失道寡助。充滿歧視。
恐怕無醫護願意來。

所以說封關使香港醫療系統孤立無援。

回覆 引用 TOP

香港不可能引入大陸醫護,大陸醫療水平未被認可。
但我極之贊成引入其他英聯邦
醫護來港。
呢方面已經講咗好耐,醫狗為咗自身利益多次反對。

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-2-4 05:16 發表

醫護來港。
梗係唔敢啦,認可咗仲哂搵食嘅。

引用:
原帖由 平常的人 於 2020-2-4 05:36 AM 發表

梗係唔敢啦,認可咗仲哂搵食嘅。
邊個話北大清華復旦的唔夠水準?外國的習慣夠鐘就收工,邊有內地人刻苦?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-2-4 05:16 AM 發表

醫護來港。
其實咁樣講就唔了解啦
內地不乏醫護人才
香港亦有不少內地讀醫既醫生執業
只要有能力,邊度既人才都應該要

引用:
原帖由 thinkingfact 於 2020-2-8 08:00 PM 發表

其實咁樣講就唔了解啦
內地不乏醫護人才
香港亦有不少內地讀醫既醫生執業
只要有能力,邊度既人才都應該要
先要明白咩叫做制度。
香港醫療服務源用英聯邦制度。
歐美醫療技術不比英國差,但可唔可以引入歐美醫護?
就算真係英聯邦認可都難以進入香港醫療界。
先唔講醫狗為咗保住自己嘅醫學地位。拒絕海外醫護。
中國人才再好亦須要認可。正正中國醫療不是英聯邦認可,你認為可以?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-2-8 08:11 PM 發表

先要明白咩叫做制度。
香港醫療服務源用英聯邦制度。
歐美醫療技術不比英國差,但可唔可以引入歐美醫護?
就算真係英聯邦認可都難以進入香港醫療界。
先唔講醫狗為咗保住自己嘅醫學地位。拒絕海外醫護。
中國人才再好亦須要認可。正正中國醫療不是英聯邦認可,你認為可以? ...
認同你既講法,大家都係想令打破香港醫療霸權
美其名制度,實際係保護主義
香港既保護主義係用一個超難既考試去阻擋外國人入黎搶飯食
其難道係香港醫生都難以合格
我認同第一步引入由英聯邦來既醫生係好好既開始
但係醫狗不斷阻撓,不斷抬價,唔通加左人工就會生多對手出來做野?

引用:
原帖由 thinkingfact 於 2020-2-8 08:30 PM 發表

認同你既講法,大家都係想令打破香港醫療霸權
美其名制度,實際係保護主義
香港既保護主義係用一個超難既考試去阻擋外國人入黎搶飯食
其難道係香港醫生都難以合格
我認同第一步引入由英聯邦來既醫生係好好既開始
但係醫狗不斷阻撓,不斷抬價,唔通加左人工就會生多對手出來做野? ...
其實係我嘅朋友圏早已經講,香港老人醫療問題,其實可以係內地設立護老院嚟解決老齡問題。在廣東建大型護老院嚟解決。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-2-8 08:41 PM 發表

其實係我嘅朋友圏早已經講,香港老人醫療問題,其實可以係內地設立護老院嚟解決老齡問題。在廣東建大型護老院嚟解決。
香港能好好融入大灣區的話,根本不是問題
香港既醫療服務已開始進入內地制度
香港老人慢慢開始可以係內地都拎到生果金
但係今日既香港..........前途茫茫啦

回覆 引用 TOP

是否融入大灣區好睇個人。
接受與否見仁見智。
不作評論。

香港現況係一班別有用心嘅人搞成。
要承受惡果不會是中老年人,而是一班被蒙蔽的年輕人。
單單一句罷工救港已經弱智。
沒有經濟-香港什麼都不是。
這方面他們有沒有想到?

再講現在反的一班年輕人對社會貢獻過什麼?
香港繁榮上一二代人貢獻咗多少? 現在反過來對香港貢獻過嘅人口口聲聲說廢老。

香港人多數普通話流利過英文,如果引入外地醫生,可能要請一班翻譯,所以應先請內地人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-2-8 09:23 PM 發表

是否融入大灣區好睇個人。
接受與否見仁見智。
不作評論。

香港現況係一班別有用心嘅人搞成。
要承受惡果不會是中老年人,而是一班被蒙蔽的年輕人。
單單一句罷工救港已經弱智。
沒有經濟-香港什麼都不是
這方面他們有沒有想到?

再講現在反的一班年輕人對社會貢獻過什麼?
香港繁榮上一二代人貢獻咗多少? 現在反過來對香港貢獻過嘅人口口聲聲說廢老。 ...
啱,香港核心價值係搵食。好多人擔心冇左份工多於染病,所以一個關口也不應該關。仲有,香港冇資源,之所以有今日係因為過去數十年人人每天工作十多小時,宜家講標準工時,係將香港送死。

回覆 引用 TOP

係呢個時候仲講標準工時?
唔炒已經還得神落。
香港人過得呢個寒冬先講啦!
自己搞死自己。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-2-4 12:05 AM 發表

香港醫護罷工,令一向人手緊拙的問題更雪上加霜。
不過,其實解決香港醫療人手不足問題,根本好簡單就可以解決,就係輸入外地醫護人員來港工作,甚至由大陸內地輸入醫護人員,不就可以解決了嗎?為甚麼要香港普羅大眾有病都要排大隊,好似要等死咁呢?今天還要受一班毫無醫德,自己又貪生怕死,不負責任嘅黑醫護來操控我地嘅命運。事實就係,一班醫護為了維護自身利益,不斷阻止政府解決這個問題。 ...
這兒有個前設,內地醫護人員願意來港。
經過反逃犯條例暴亂后,名為反送中實爲反中、歧視內地,內地醫護為何閃甘願做阿四,離鄉別井來侍候這幾百萬高級華人呢?

直線國國王雖然見識有限不知何謂平面立體, 但只要在自己的國度開心過活每一天, 此生足矣.

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]