• 瀏覽: 21,708
  • 回覆: 296
  • 追帖: 2
+6
美國近日迎來第二波冬季流感,疾病控制及預防中心估計國內逾一千九百萬人感染流感,當中十八萬人住院,約一萬人死亡,包括六十八名兒童。

10年來最嚴重美國今年流感季節比以往早至,確診個案由去年十一月中開始急升,而過去兩周迎來第二波季節性流感,感染人數暴增,其中成年人受感染風險較高,症狀嚴重或導致死亡。
國家過敏和傳染病研究所早前指,這或是過去十年最嚴重的流感季節之一。
全國免疫及呼吸道疾病中心主任梅索尼耶(Nancy Messonnier)警告,流感其實對美國民眾有更大的即時性風險,卻往往被低估危險性,呼籲民眾盡快接種疫苗。
今季疫情在美國東南部開始爆發,重災區是首都華盛頓、紐約市以及屬地波多黎各。

禁止美國人入境, 以防病毒交叉感染. 去過美國的人, 要自我隔離14日

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20200203/00180_022.html

正常要啦 流感變種速度咁快
一發起黎岩哂攪炒

為什麼冇人去沃爾瑪搶購?

引用:
原帖由 三級警司 於 2020-2-3 11:20 AM 發表
為什麼冇人去沃爾瑪搶購?
會唔會係淘寶已經打敗沃爾瑪?

禁止美國人入境

大陸14億人死3百幾
美國3億人死成萬
香港700幾萬人未死人

又唔見美國全城口罩防流感
唔知幾時開始香港人條命仲矜貴過美國人

8200升到1萬,1星期咋喎,1個月後萬5不是夢。

引用:
原帖由 bbbs 於 2020-2-3 11:38 AM 發表
大陸14億人死3百幾
美國3億人死成萬
香港700幾萬人未死人

又唔見美國全城口罩防流感
唔知幾時開始香港人條命仲矜貴過美國人
x2

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-2-3 11:56 AM 發表
武漢肺炎死亡率超過60%
師兄麻煩可給數據來源嗎?是大紀元嗎

香港沙士時沒要求封城封關...
外遊前有病都係擔心無得去多過擔心傳染人...
嚴人寬己, 自私無賴, 長遠來講, 傷害比疫症更嚴重...

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-2-3 11:56 AM 發表
2000萬感染,1萬人死
致死率只係0.05%
武漢肺炎死亡率超過60%
同意,美國真係死得少

引用:
原帖由 bbbs 於 2020-2-3 12:04 PM 發表

師兄麻煩可給數據來源嗎?是大紀元嗎
鳩噏不用理佢啦,條友擺明搞事,發放虛假訊息啦,屌

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]