• 瀏覽: 402,196
  • 回覆: 9
  • 追帖: 150
+530
頭版
第一次

相信有部分人跟我一起經歷過17年前的sars ,現在跟年輕的版友說一下歷史
當年的香港最主要的恐慌是不知道如何被感染,特別是淘大,同一座大廈同時間有多人受到感染,最後知道是因為地台去水的隔氣沒有水,病毒從屎渠傳入屋,另外主要的感染是和病人有緊密接觸

所以比較年輕的版友買不到口罩也不用太緊張,只要保持警惕,手不隨處摸
放鬆心情便可以

大家保持身體健康
我昨天煲
清保良雪梨蘋果
雪梨 4個 連皮去心
蘋果 2
沙參,玉竹,連子,白合,無花果,南北杏,蜜棗,麥冬

Google 潤肺湯水會有更多

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-1-30 11:36 AM 發表

我都block咗佢。
同佢討論係浪費人生。
亦無謂比佢借位宣傳自己觀點。
佢可能羨慕你呢道咁多人,發姣入嚟

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-1-30 12:15 PM 發表

其實,佢又錯啦。
計多人睇及瀏覽量,佢應該去K兄及馬兄帖。
唔駛咁謙虛, 三位都不相伯仲, 我三個貼都有睇
不過K兄貼好高深, 接不上嘴
馬兄一時時, 都係比較難明, 小弟才疏
呢度閒話才可說兩句

引用:
原帖由 clinph 於 2020-1-30 01:10 PM 發表

Your drug may be your problem.

I haven't taken any medication for more than 10 years (not even panadol as it doesn't do any good to your health). My parents and friends found that ridiculous and u ...
唔好意思,想問一下 Celebrex 多唔多副作用,見你咁講有d擔心

引用:
原帖由 clinph 於 2020-1-30 10:52 PM 發表

Celecoxib (Celebrex) 可能會增加血栓形成的風險,從而增加中風和心肌梗死的風險
如果只是短期使用(如:牙肉發炎疼痛,偏頭痛),這應該不是問題
如果用于長期使用(例如:骨關節炎),慎用于心血管疾病患者 (如高血壓、中風史、心臟病等)

我的建議是: 不要用Celebrex 在心血管疾病病患者和所有老年人 (老年人血管彈性較差,容易形成血栓) ...
謝謝

引用:
原帖由 clinph 於 2020-1-31 02:13 PM 發表

Use non-drug treatment whenever possibe.
If drug treatment has to be used, use it wisely. Don't abuse it!
when getting older and older, drug is inevitable and unavoidable... sigh...

引用:
原帖由 clinph 於 2020-1-31 08:25 PM 發表

唔一定㗎..
我工作嗰到嘅清潔姐姐成日話膝頭痛,我叫佢要食番少d, 減輕體重,關節負重減少, 自然唔痛。效果維持一定長過食止痛藥。
所以想老咗無病痛,就要而家做起。
踢走壞習慣,踢走負面情緒,仲有唔好好似某位大叔咁,咁貪吃美食 ...
謝謝小師妹,我沒過重問題,bmi只有22,只是條it band 經常不能回復,又找不到stretch方法,可能是又跑步又行山所以overuse.
其實我係想講生老病死是人生必經嘅歷程,躲也躲不了

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-2-1 09:39 PM 發表
香港D 西醫係排斥中醫學
原因唔係歧視, 而係唔識
除非西醫已經無得醫, 唔係佢地驚左病人另外去睇中醫會有乜反效果, 所以都會反對, 更加唔好話係醫院實行中醫療法.

大陸中西醫混合療法研究左幾廿年, 點同呢.劉海若都救返生. 十幾年前既事了. ...
唔係唔識,係睇唔起中醫
因為好多狀元或者以前hkce30幾分多數個學生嘅呀媽叫佢讀醫
讀中醫dse要求合格便可以收,所以係睇唔起讀中醫,
同埋好多西醫係月球人(一個月搵一球),中醫無可能搵到
香港人只會看錢看

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]