• 瀏覽: 401,664
  • 回覆: 7,246
  • 追帖: 150
+530
引用:
原帖由 ridinghood 於 2020-1-29 12:28 PM 發表
大叔講得啱,其實我唔覺武漢肺炎有咩咁恐怖,流感每年殺咁多人,大家都唔會理,但竟然驚武漢肺炎。香港人又再出現自私自利,忘恩忘義,人民質素低劣既局面,真心講句,好悲哀,咩都搶一餐,你怕,唔緊要,但連超巿貨都搶真係痴線。
香港人不是善忘,而是比黑媒洗腦,黑媒普天蓋地去誇大疫情,講到世紀絕症咁,香港人不嬲事不關己,己不勞心,自私自利,又無拉拉一齊鬧個政府,中咗黑媒計。
如果再咁落去,政府真係無運行,不 ...
係  香港已經唔再係我熟悉既香港

政府明日凌晨開始關閉部分口岸,以加強防疫,港大微生物學系講座教授袁國勇認為是好開始。

港大微生物學系講座教授袁國勇指:「政府所有政策一開始都先行疫症三步,直至開始有內地人來香港的病例出現,措施就開始沒有跟上,現時再跟上都是好開始,但我覺得要每日留意內地人來港數目及情況,繼續去增加措施。我相信是一個好開始,當然理想就是完全沒有任何人流,對疫情有最大幫助,如果你有方法全部暫停,都暫停。」

http://news.tvb.com/local/5e30f1 ... 關閉部分口岸加強防疫-袁國勇指屬好開始

支持

一路閒話,一路學習,一路抗疫,一路睇漢奸自食其果。

初五...跟大家share一吓肺炎資訊先:

1. 世衛updates - 留意佢地之前個statement話呢單野未係 PHEIC (國際公共衛生緊急事件) .... 所以真係唔需要過分擔心
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

2. 騰訊疫情追蹤
https://news.qq.com/zt2020/page/feiyan.htm

八萬五同明日大嶼都令我知道地產霸權的可惡,他們是社會運動的幕後黑手。本來措施是壓抑房價,協助市民上車。好可惜沒遠見及偏執的香港人是不會明白😢

其實香港仲未社區大爆發,政府而家都做左好多應對措施,仲有班人係度唯恐天下不亂

引用:
原帖由 kan08642hhh 於 2020-1-29 12:37 PM 發表

係  香港已經唔再係我熟悉既香港
而且身邊熟悉嘅人有份幫拖破壞,更加無奈

引用:
原帖由 tomchan80030 於 2020-1-29 12:38 PM 發表
政府明日凌晨開始關閉部分口岸,以加強防疫,港大微生物學系講座教授袁國勇認為是好開始。

港大微生物學系講座教授袁國勇指:「政府所有政策一開始都先行疫症三步,直至開始有內地人來香港的病例出現,措施就開始沒有跟上,現時再跟上都是好開始,但我覺得要每日留意內地人來港數目及情況,繼續去增加措施。我相信是一個好開始,當然理想就是完全沒有任何人流,對疫情有最大幫助,如果你有方法全部暫停,都暫停。」

...
真係每個媒體引述袁國勇既野都唔同

頭先黑東方就話太遲,TVB就話好開始

支持

引用:
原帖由 不能打出堅持男 於 2020-1-29 12:44 PM 發表
八萬五同明日大嶼都令我知道地產霸權的可惡,他們是社會運動的幕後黑手。本來措施是壓抑房價,協助市民上車。好可惜沒遠見及偏執的香港人是不會明白😢 ...
八萬五...果班吸血地產商食到內地人條水來港買樓吸金

真心希望阿爺借今次肺炎收番緊內地人來港政策等班扑街地產佬食蕉...

引用:
原帖由 akanesk 於 29-1-2020 12:50 PM 發表

真係每個媒體引述袁國勇既野都唔同

頭先黑東方就話太遲,TVB就話好開始
東方標題: 料30萬人從內地返港 袁國勇憂帶入更多武漢肺炎病毒

引用:
原帖由 tomchan80030 於 2020-1-29 12:54 PM 發表

東方標題: 料30萬人從內地返港 袁國勇憂帶入更多武漢肺炎病毒
係,但今朝師兄你post果條link...內文係話“預計帶入更多病毒”

我覺得“憂”同“預計”個意思係好大分別

我駡林鄭都同八萬五有關,政府不可以單憑泛民駡幾句就縮,困獸之鬥到血流披面一駡就縮,政治家是看長線的,明日大嶼要上馬,否則又是另一個八萬五.

大叔點睇曾xx之前高調話同堆過氣自由黨組黨?對建制選情有冇影響?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]