• 瀏覽: 46,927
  • 回覆: 463
  • 追帖: 3
+23
引用:
原帖由 A1000 於 2020-1-28 09:32 PM 發表

香港之糧油食品,除了中國入口外。還有很多國家或地區進口。
重吾去入貨

引用:
原帖由 香江人 於 2020-1-28 09:38 PM 發表

香港係自由港,免關稅。物資由好多國家入口。沒咗大陸貨,大把外國貨代替。
公道D講,副食品係靠大陸供應既!

引用:
原帖由 siu_siu_nei_00 於 2020-1-28 21:39 發表

重吾去入貨
你同我定!

米,香港人唔食大陸米,食開泰國米,澳洲米;
油,外國油,平時好少食大陸油;
奶粉,唔使講啦,無可能飲大陸奶粉;
豬肉、牛肉,美國,巴西凍肉。

引用:
原帖由 A1000 於 28/1/2020 21:32 發表

香港之糧油食品,除了中國入口外。還有很多國家或地區進口。
香港有養豬,養雞,種菜,夠邊個食,中產,基層食得起咩

引用:
原帖由 香江人 於 28/1/2020 21:38 發表

香港係自由港,免關稅。物資由好多國家入口。沒咗大陸貨,大把外國貨代替。
入口豬,菜,夠邊個食???

引用:
原帖由 香江人 於 2020-1-28 09:41 PM 發表
豬肉、牛肉,美國,巴西凍肉。 ...
蔬菜,瓜菓,海產,雞鴨呢??

香港真係民智低B的地區, 鑊撚鑊都係去超市抬米, 只係益撚咗嗰隻曱甴王, 賺錢賺到佢哈哈大笑, 網上流傳生吞食鹽可以防止肺炎病毒喎, 快撚啲去超市搶鹽喇.

引用:
原帖由 香江人 於 28/1/2020 21:41 發表
豬肉、牛肉,美國,巴西凍肉。 ...
豬肉、牛肉,幾錢100g???本地豬現在100元一斤
你餐餐食奶粉飽???
菜呢???
水呢???

食米唔知價

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-1-28 09:46 PM 發表
香港真係民智低B的地區, 鑊撚鑊都係去超市抬米, 只係益撚咗嗰隻曱甴王, 賺錢賺到佢哈哈大笑, 網上流傳生吞食鹽可以防止肺炎病毒喎, 快撚啲去超市搶鹽喇. ...
嗱~你傳食鹽可抵武漢肺炎架!!

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-1-28 09:47 PM 發表

豬肉、牛肉,幾錢100g???本地豬現在100元一斤
你餐餐食奶粉飽???
菜呢???
水呢???

食米唔知價
現在肉檔排骨一斤$54,凍肉鋪一斤$28。

呢個政府確係令人有信心、自求多福喇

以前成膠日笑大陸人盲搶鹽,搶益力多。 宜家掉返轉。 所以係呢d疫病前,大家內心都一樣。 只有政府政策比到信心大家,先可以穩定市民。可惜就算有政策,宜家黃人不停制就假信息,煽動群眾,今日d人不停狂吊林鄭自私唔肯封關。 我心想,到底咩人最自私? 為求目的不停制造話題,係疫症面前不是一心抗疫,而帶住政治原因。 如袁國勇教授表達,救疫唔好帶政治。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]