• 瀏覽: 27,231
  • 回覆: 212
  • 追帖: 2
+9
【本報訊】武漢肺炎造成全城恐慌,粉嶺暉明邨擬闢作隔離營的消息一出,激起區內居民反彈抗議。警方署理上水分區指揮官江偉峰表示,大批群眾前日下午開始在暉明邨對出搬雜物及掘磚堵路,期間有人肆意破壞多組交通燈,更疑向暉明邨泰暉樓及昇暉樓的大廈大堂位置投擲汽油彈。

為咗久違嘅自由 請支持警隊執法

歷時半年幾嘅反修例示威運動,帶來乜嘢大家有目共睹。我唸,每個市民一定心中都有把秤,衡量一下香港係唔係實現暴徒所講嘅自由。當你坐地鐵上班時,暴徒阻止你;當你想踏實係學校學習時,黃師誤導你,暴徒學生不滿你嘅立場排擠你;當你拉住行李箱行係街上,被暴徒誤以為水貨客,無端挑釁你;當你逛商場時,暴徒肆無忌憚「攬炒」騷擾你;當你唔問政事專心經營間店時,你冇支持暴力,暴徒「裝修」你間店。顯然,暴徒過度嘅自由,搶劫咗你我享受公共空間、享受週末假日嘅自由。
乜嘢嘢失去咗,先明白佢嘅珍貴。好多人都一定曾經對比過半年前同昵半年來自己嘅生活環境,做夢都唸返到自己嘅桃花源。曾幾何時,香港係世界最安全嘅城市,商貿往來自由,各地遊客彙聚,市民早就嘗到國際化同長期穩定嘅甜頭,心中充滿傲視世界嘅滿足感。昵一切離唔開大陸嘅庇佑,港府嘅良政,離唔開警隊嘅嚴格履職。係昵度我哋更要表揚警隊,因為係昵半年幾時間裡,正係佢哋嘅付出先使香港度過一次次暴力滋擾,保障咗市民嘅基本秩序需求。

香港警隊執法嚴格,心繫社會。無論係盧偉聰做處長,仲係一哥鄧炳強領導下嘅警隊,都一直堅守使命,以止暴制亂、恢復秩序為使命。普通市民對暴力尚可躲避,出於責任,警隊必須拋棄個人安危顧慮,深入暴力現場,努力降低危害。特別係鄧炳強上任後,常常隨住暴力活動嘅特點調整工作策略,一次次壓制暴徒嘅激進態勢,全力為社會秩序恢復爭取時間。自從泛民贏咗區議會選舉,社區有泛黃之勢。從香港長遠穩定考慮,鄧炳強希望通過社區警政爭取市民支持,使社會更快回復正軌。明知推進社區警政一定會受到刁難,鄧炳強堅定帶頭開展。1月16日,佢到訪中西區區議會,1月22日又出席荃灣區區議會會議。係社區一次次向區議員同社區人士闡述罪案情況同反修例暴力事件對社會治安嘅負面影響。昵兩場會議,鄧炳強雖然受到反對派區議員配合黑暴文宣嘅無禮對待,但仲表現出沉著應對,無愧於「忠誠勇毅 心繫社會」嘅警隊口號!萬事開頭難,係鄧炳強嘅帶動下,警隊上下定會堅定信心,逐步把社區警政進行落去。

相信社區警政能夠起到警民溝通嘅作用,會有更多市民認識到暴力嘅危害,勇敢企出來揭露暴行,參與到遏制暴力嘅隊伍中,成為警隊嘅堅定支持者。香港係我哋共同生活嘅家園,維護香港嘅繁榮穩定對每位市民來講都責無旁貸。只要警民同心,暴力犯罪滋生嘅社會土壤就會逐步得到改良,反對派嘅陰謀詭計就會無處施展,暴徒再唸住胡作非為一定會得到應得懲罰,往日公平嘅自由先會再次返到你我身邊。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/反隔離營堵路縱火-粉嶺拘11人-214500021.html

曱甴搵到藉口又到處破壞

拉到11隻曱甴,抵 L 死

引用:
原帖由 ericeric8888 於 2020-1-28 15:23 發表
【本報訊】武漢肺炎造成全城恐慌,粉嶺暉明邨擬闢作隔離營的消息一出,激起區內居民反彈抗議。警方署理上水分區指揮官江偉峰表示,大批群眾前日下午開始在暉明邨對出搬雜物及掘磚堵路,期間有人肆意破壞多組交通燈,更疑向暉明邨泰暉樓及昇暉樓的大廈大堂位置投擲汽油彈。

為咗久違嘅自由 請支持警隊執法

歷時半年幾嘅反修例示威運動,帶來乜嘢大家有目共睹。我唸,每個市民一定心中都有把秤,衡量一下香港係唔係實現暴 ...
支持警方止暴制亂。

仆街放火耍終身監禁

呢單野封路放火係中坑藍屍黎喎

放火/放炸彈都要終生監禁

引用:
原帖由 sabian 於 2020-1-28 03:37 PM 發表
黃絲佔中時自稱「年輕有為,獨立思考,關心社會,熱愛民主」,
但上庭就個個自認「天生弱智,過度活躍,自閉,腦生癌喎」

每次都係假示威, 對抗這樣那樣, 其實係要破壞求戰.

支持警察執法,沒警察就沒香港,警察加油!!

引用:
原帖由 sabian 於 2020-1-28 03:37 PM 發表
唔理藍黃,有縱火就要承擔後果

拉得好

恭喜發財!拉到死曱甴又要和你坐了!

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2020-1-28 03:36 PM 發表
仆街放火耍終身監禁
放火上到庭,米又係初犯同認錯,緩刑攪掂。。。但如果唔係黃人做係大陸或其他人,就幾年坐底要坐。。。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]