• 瀏覽: 804,037
  • 回覆: 33
  • 追帖: 212
+727
報到先
(第一次可以搶到第一版 )

引用:
原帖由 hangken 於 2020-1-28 06:23 PM 發表

人心之爛好有同感😞 特首記招睇咗成個鐘,無一個記者問港府會唔會對武漢疫情提供支援,只是一味追住點解唔即時停高鐵, 點解唔全面封關⋯佢哋唔知仲有好多香港人一家大細返咗大陸過年,呢班香港人平安返來係需要時間需要交通工具⋯⋯
馬兄呢個新帖嘅主題好貼切👍🏻 經過今次疫症,香島覆滅又向前邁進一大步,各位版友自求多福,多儲物資,多陪伴家人 🙏🏻 ...
但呢啲返嚟嘅港人要唔要先隔離返十四日先畀佢地入境?
病毒唔識睇身分證

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2020-1-28 06:55 PM 發表

人多唔係問題,家居隔離,自律
笑咗

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-1-30 08:16 AM 發表
昨天有國內醫護發言人說,所有共産黨人行到最前;今天上海又招募共青團員去恊助前線支援人員的子女!
看,這就是制度優越,中國政府絕不是頭痛醫頭,腳痛醫腳,而支持政府的第一波就係共産黨員。
反觀香港,警隊無醫護照顧,警隊子女要受 YC 教師欺凌。即使跳去顏色混雜的醫護團隊,政府支援,明顕不足。
制度優越,就係中國必然打勝仗的原因

10788034 ...
真係諗得幾週到

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-1-30 04:38 PM 發表
阿爺話,我地好 Friend 不過唔俾你尼,要尼跟世衞啦!!!!
阿爺講野,似唔似金毛
老毛宜家真係急,想睇下點解所有進度都唔跟預算咁,而且,阿爺仲好輕鬆咁還擊中

【國家衞健委:中美雙方及時分享了疫情信息和防控措施】#關注新型肺炎#30日,國家衞健委就疫情防控舉行新聞發佈會,發佈會透露,基於中美在衞生健康領域良好的合作關係和在新發再發傳染病防控領域的機制性安排,疫情發生後,中方衞生健 ...
馬兄,老美+金毛?

引用:
原帖由 hangken 於 2020-1-31 12:17 AM 發表
https://www.hk01.com/article/428222

隱瞞曾北上, 入住內科病房已7日
唉!唔知點講😰
一家四口發燒都隱瞞?!
唔係呀…

引用:
原帖由 Vmc01354 於 2020-1-31 09:57 AM 發表

可能我中文唔好
睇左幾次都唔明
上半段男子係港人?
然後下半段就講武漢夫婦
令人混淆
應該兩個個案?
瑪嘉烈︰男病人、一家四口、隱瞞去過武漢
伊利沙伯醫院︰女病人、父母為發病武漢人士

引用:
原帖由 香港乾塘的鴨子 於 2020-2-2 12:55 AM 發表
其實我係公立醫師做,我唔知果個工會有咩人做會員,但係我唔會罷工!做人做事,但求無愧於心!
師兄/姐感謝你,辛苦了。

引用:
原帖由 扯旗幫 於 2020-2-2 11:15 AM 發表

有沒有媒體展示佢英文全名?因為醫管局好多同名同姓
暫時只係搵到Winnie YU
https://news.rthk.hk/rthk/en/component/k2/1506100-20200201.htm

啱啱搵到一個

Winnie Yu Wai-ming

https://www.scmp.com/news/hong-kong/health-environment/article/3048457/coronavirus-thousands-public-hospital-staff-vote

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-2-2 12:59 PM 發表

屈記制造完恐慌,個個人就湧哂去百記掃貨,只需一日就賺大錢,既能打擊政府管治,又能從中取利,高招。
君子愛財嘛

引用:
原帖由 歸去來兮 於 2020-2-2 01:46 PM 發表

姓余的根本不是醫護人員! 那她罷什麼工呀 是不是想偷懶唔返工 
呢啲醫院做嘢嘅非醫護人員有冇得係醫護界別功能組別投票?

引用:
原帖由 杜仲 於 2020-2-2 02:59 PM 發表
如果香港可以有類似安排就好。。。唔洗免費口罩,起碼唔洗成堆人去排隊,增受染風險
喺香港,我驚呢啲速遞會畀班乞衣老笠

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-2-2 05:46 PM 發表
醫管局已經打定輸數,準備聽日會冇左好多非緊急服務,見到個高層唔知邊位仲不斷哀求班黑護返工真係睇到眼火爆,搞成咁真係縱容出黎。
可能明知叫唔到返嚟
索性擺低姿態博同情

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-2-2 07:18 PM 發表

我估聽日罷工既人會比想像中少,始終係有可能冇左份工。
經過街道辦選舉後,我唔敢估

引用:
原帖由 theyuen2000 於 2020-2-2 09:50 PM 發表
交出投名狀了
準備同"城邦人" 依個身份割蓆
依半年失去了大部份朋友,開工對住d客都要小心翼翼講野,避免衝突
最傷心都係前女友跟左隻MK曱甴仔走
對依個地方真係有少少恨意,惟有希望各位係度圍爐同路人捱過依一劫 ...
CHING生日快樂

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]