• 瀏覽: 804,103
  • 回覆: 50
  • 追帖: 212
+727
支持!

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-1-28 13:31 發表
一些網言講今次打落 E11A 的原因。個人欣賞普京,就是有仇必報,話打就打。今天中國,真的要這樣做,對人好是應份,對敵人殘忍卻是絕對。今天,不能再忍,否則就變老蔣第二了。
…………………………………………………………………………

sese411 2020-1-28 11:08

打掉一架E11A只是第一步,而且只能算治標的第一步,但可以有限減少很多的負面信息,基本上可以解決民眾的恐 ...
可惜阿爺寧願死忍爛忍都要執著於"出師有名呢"……
所以我想直接拷問孔子嘅靈魂:喺呢個叢林度講"君子"……係咪搞錯左D乜野呢?

或者阿爺真係相信自己可以忍到美國自己先解體為止呱……

引用:
原帖由 藍莓奶昔 於 2020-1-28 16:35 發表
巨龍復仇,白鷹折翼好想見到
如果第三個係香島賣國賊被除,香島重光就好了。。。
覆滅之後,再由一堆灰燼度萌芽重生,雖然唔係必然會發生。

引用:
原帖由 big3624 於 2020-1-28 18:14 發表

出師有名?美國當年打伊拉克都揾唔到大殺力武器
唔緊要啦,反正其他人都信哂佢,反對佢嘅人基本上都無哂符……
呢D就係"食物鏈頂點"嘅特權!

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2020-1-28 17:31 發表

西方國家因為有輿論霸權,所以可以借輿論工具將自己塑造成「出師之名」,有人睇穿佢地嘅技量,知佢哋其實「出師無名」,但唔能夠就此得出結論話呢個世界唔需要「出師有名」。
呢個世上係要「出師有名」,係人所期待嘅,只不過有人受蒙敝,誤以為有人「出師有名」。
中國要嘗試爭取令到外國人相信自己「出師有名」,最起碼要爭取國內人民嘅認同。 ...
最斃就係阿爺喺國際政府上太過執著於"真實"喇,呢條路線比輿論霸權難行好多……
奈何阿爺無輿論霸權……😓,可能就算可以都唔會用輿論霸權🙈,呢D可唔可以叫做"自討苦吃"?

引用:
原帖由 三級警司 於 2020-1-28 21:04 發表

應像核廢料永久封存
地可以留低,但係人一定要換過哂。

引用:
原帖由 ridinghood 於 2020-1-29 12:36 發表

我都想講,我地唔係要做英雄,但真心講句,國家有難,不應挺身而出嗎?日本311一個地震,本是天災不應怨,但日本人將唔知點處理既幅射水流入大海,點解香港人唔嘈,仲年年遊日?我真心覺得好多香港人好乞人憎 ...
"凡係敵人反對嘅,我地就要支持"
係唔係好熟口面呢?

引用:
原帖由 ridinghood 於 2020-1-29 12:53 發表

香港人成日笑大陸人,其實香港人先係最愚民
你要明白一件事:
喺黃人嘅世界觀入面,大陸人係永遠都唔配有人權嘅低等生物,只配做發達國家同地區(包括香港)嘅廉價勞工(講白D就係奴隸);可惜,世界重來都唔係跟著佢地嘅設想運轉,或者應該話,大陸人嘅成就正一步一步咁毀滅佢地嘅世界觀……

引用:
原帖由 celiacty 於 2020-1-29 15:34 發表

見有啲話自己係藍
但狂鬧免費醫武漢肺炎
話會湧晒大陸人來
之後再講得出唔支持封關係咪港人已徹底失望
不愛國就罷了
但不明白覆巢之下焉有完卵嗎
只想著香港
真係共業 ...
不過由另一個角度睇,或者佢係因為對香港醫護無信心(你明架啦),所以先唔想武漢同胞走落香港送死呢……

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-1-29 11:44 發表
雖然寫得好像不太有文化,但完全睇到鄉村人防疫的決心,真的,總好過香港人面對大是大非還玩政治!
簡單!
粗暴!
直接!
很好!

引用:
原帖由 bbs16894168 於 2020-1-30 13:15 發表

並非錢的問題,是制度優越性的比併,只有勝負,沒有第二。
就算中國由依家起立即轉行歐美果套民選制度,西方對中國嘅戰略級打壓都絕對唔會停止,蘇聯解體之後嘅俄羅斯就係活生生嘅例子。
其實一切都係不同種族 - 即係不同DNA之間嘅鬥爭:我呢個由誕生開始每粒 DNA都受到耶和華神力祝福同庇祐嘅大盎格魯撒克遜神族,點可以輸比完全無神力(哪怕係異教神)加持,全身上下都滲透著"土"氣嘅東方蠻夷架!?

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-1-30 17:52 發表

美國好多教徒都話美國係邪惡地方,遲早會受到上帝懲罰,佢地話啟示錄入面既七個封印災難,好多都係係美國發生,就算敵基督美國都有教徒認為係美國人,奧巴馬都曾經被認為係敵基督。 ...
就算係同一教派都唔保證內部意見必定一致……
不過有樣野可以肯定,歐美嘅白人統治階層一般都會視自己為天生嘅勝利者:天選之民。

引用:
原帖由 bbs16894168 於 2020-1-30 23:26 發表

中國明朝時代佔世界GDP百分70,那時候老美都未出世,只不過得道於2次世界大戰時的歐洲移民。
好漢不提當年勇。
我地依家要面對嘅係一個以往一兩個世紀之內對我地都有降維打擊優勢嘅"先驅工業化國家+新興海洋霸權國家"一神教文明圈,同幾千年加埋嘅所有周邊夷國相比完全唔係同一個層次嘅對手,今次呢個好明顯難對付好多。

引用:
原帖由 風天小畜 於 2020-1-31 00:13 發表

先驅工業化國家------二戰前就係

新興海洋霸權--------中國堀起加一路一帶,海洋霸權就會收皮,留番係北美洲同加墨兩國玩煮飯仔,

因為海洋霸權本身就有大缺點

一神教文明-----------一神教主神耶和華大忌搞基,偏偏奧巴馬就大搞同性婚姻,美國大搞性開放

開放式婚姻,西人AV製 ...
但係你都唔好忘記,呢個文明圈嘅總輸出(包括所有嘅硬軍事/科技實力+軟文化/經濟實力)依然比包括中國在內嘅其他國家嘅總和都要多,即使到左所謂實際上已經土崩瓦解嘅今日都係,一個半世紀累積落黎嘅老本邊有可能一下了就咁玩完?

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-1-31 21:31 發表

其實最起碼叫班專家收口,唔好日日誇大疫情制造恐慌,咩野疫情會發展到七月,咩野確診個案會排山倒海等等,呢啲野知都唔應該係傳媒講,政府亦可以每日公佈國內痊癒人數,令民眾不要再嚴重恐慌,總之要多做令民眾安心的事,而唔係聯同傳媒醫學專家報憂不報喜,事實上港府可做之事好多,只係在於佢地做定唔做。 ...
你忘記左啦?成個政府,唔計林鄭,除左三萬警力之外,其他都係食碗面反碗底,重覺得咁做好天經地義添!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]