• 瀏覽: 2,305
  • 回覆: 29
+4

政府昨日(25日)於記者會上宣布,會改裝未入伙的粉嶺公屋暉明邨,有需要時隔離緊密接觸者,或作醫護人員臨時宿舍。但由於鄰近有雍盛苑等多個居屋及公共屋邨,又有宣道會陳朱素華紀念中學及五旬節于良發小學等學校,人口密集,建議遭到北區十多名區議員聯署反對。今午數十名市民於雍盛苑聚集,反對建議。暉明邨建有昇暉樓及泰暉樓兩座,目前未入伙,後者與雍盛苑雍華閣目測距離僅約30米,倘闢作隔離營,相當接近民居。

【19:59】火場火勢猛烈,消防員到場。

【19:50】有人向昇暉樓大堂投擲汽油彈,大堂火光熊熊,冒出大量濃煙。

【19:38】大批示威者於華明路聚集及堵路,暉明邨泰暉樓大堂起火。

【19:10】防暴警員清理路障,並呼籲示威者和平表達訴求,其後撒退。再有示威者利用鐵馬、雪糕筒等堵塞華明路。

【19:00】示威者再設路障。隨即有四輛警車增援,防暴警察再落地。北區區議會主席羅庭德向正與防暴警員交涉,現場群情洶湧。

【18:55】黑衣人堵塞暉明路與華明路交界路口,警車到場,黑衣人返回聚集現場,防暴警察落地清理路障,其後離開........

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/突發/426732/武漢肺炎-直播-暉明邨泰暉樓起火-黑衣人昇暉樓擲汽油彈

奸邪妖獸唯恐天下不亂,又想藉機會生事。可惡至極!

有消防人員到啊,燒到冚冚聲喇。

畜牲不如

未又係班黑衣乘機搞事!!

12度好凍㗎😂😂一陣感冒睇醫生分分鐘會奶野,到時唔知又支唔支持好呢?

暴徒就係冷血兇殘禽獸不如 !
支持警隊果斷執法 !

市民同抗炎醫護割蓆
說好的 市民不離 醫護不棄 已成泡影😪

唉黑衣人又在搞亂經濟,不明白用你家附近幫助同胞有什麼問題,就算全港每區都用來照料同胞我也不覺有什麼問題,康復後更會在港消費令經濟更好

所謂「居民」又會喺自己地方放火咁有趣嘅

消防人員到咗喇!而家開始救火。

縱火、堵路 😠
呢班冚家剷必定要嚴懲
😠

燒能咗佢囉等佢社區爆發

咁耐都未救熄場火,可能裏邊燒得好犀利喎。

班仆街曱甴,肯撚定唔係街坊!

出白煙了!

嗰病係靠飛沬傳播,距離30米就算係飛劍王企響窗邊都吐唔到對面啦!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]