• 瀏覽: 59,327
  • 回覆: 541
  • 追帖: 2
+14
特首林鄭月娥聲稱為求確保本港有足夠口罩供應,已特意去信國務院求助。不過,Facebook專頁「專業清算師」質疑,其實港府私藏了約1億個口罩。建制派議員田北辰也批評,「點解(政府)唔講(存量)?點解由得香港人自己四圍撲口罩?」 連日來市民為搜購口罩到處奔波,林鄭昨(25日)在記...

特首林鄭月娥聲稱為求確保本港有足夠口罩供應,已特意去信國務院求助。不過,Facebook專頁「專業清算師」質疑,其實港府私藏了約1億個口罩。建制派議員田北辰也批評,「點解(政府)唔講(存量)?點解由得香港人自己四圍撲口罩?」

連日來市民為搜購口罩到處奔波,林鄭昨(25日)在記者會表示,已跟口罩供應商合作,盡力恢復口罩供應,並去信國務院希望提供協助。
不過,據「專業清算師」接獲的消息所指,其實懲教署每月生產約200萬個口罩,作為供應給衞生署使用,而目前政府物流署派發的仍只是2015年初製造的存貨,推算當局現時至少有1億個口罩存貨。

政府物流署對「專業清算師」提出的資料和數據暫時未有回應。不過,實政圓桌田北辰透過社交網站炮轟林鄭和港府,當不足70萬人的澳門也即時禁止發燒病人出入境、又替市民訂購2,000萬個口罩,港府「明明有法例賦予權力拒絕入境,呢啲時候有權又唔用?口講關心香港市民,我哋政府點令人信服呀?」

田續斥,港府「私藏」口罩有問題,「專業清算師仲爆料,香港有Made in HK口罩,由懲教署供應畀衞生署使用...點解唔講?點解由得香港人自己四圍撲口罩?」另一方面,據報道已為市民訂購的口罩的澳門政府,甚至在不影響供應給市民的情況下,向珠海捐贈5萬個口罩,而毋須求援北京。

毒娥私藏口罩係俾自己人用
高官,西環畜,黑警,五毛 etc.
香港人反而要向大陸乞求口罩
毒柒娥係想製造『冇咗中共你哋實死梗』嘅訊息
一個畸型政治環境,先至可以培養出一個咁令人嘔心嘅特首

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/local/20200126/VLIAXS2XG7KLRIRWZOB65LK5VU/

[img][/img]
你唔好話有一兆個
消委會都買唔到一個口罩係made in Hong Kong喎

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-1-26 11:31 AM 發表
你唔好話有一兆個
消委會都買唔到一個口罩係made in Hong Kong喎
囚犯生產物品按國際公約係唔可以賣的

俄姐丶咁樣想提前退休?🤒🤔

引用:
原帖由 consult997 於 2020-1-26 11:37 AM 發表

囚犯生產物品按國際公約係唔可以賣的
唔可以賣,只可留在政府給醫管局用,咁市面都要靠其他供應。

提示: 違規內容已被屏蔽
"專業清算師"???

係咪懲教處曱甴先真呀???應先問懲教處有冇上報先講啦???

唔該毒報攪清楚呢d通報渠道話俾大家知先啦??

如發現係有政府曱甴扣起這資訊唔上報, 係度利用自已賤來抹黑他人, 就應先將佢懲治先啱

引用:
原帖由 silanai 於 2020-1-26 11:44 AM 發表
俄姐丶咁樣想提前退休?🤒🤔
你問收年薪7百幾萬的段九都唔知SONIA NG講大話啦

你問年薪只得4百幾萬的林鄭知道懲教處做了幾多口罩???咪銀玩啦!

感謝有識之士澄清,原來奸邪妖獸不斷製造流言蜚語,貽禍蒼生。

平事不斷鬧林鄭的我

反而覺今次唔關佢事, 

應該是有下面曱甴官員唔通報, 再聯同其他曱甴人仕同佢製造陷阱

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-1-26 11:31 AM 發表
你唔好話有一兆個
"懲教署每月生產約200萬個口罩,作為供應給衞生署使用"......唔識字 ?

毒果黎都唔知佢兩個仔揾個幾多女啦, 佢個仔出面有幾多仇家啦,

真係懲教署這些邊皮做了幾多口罩都知????真係毒媒你咪銀玩啦, 

另外, 口罩攞少唔夠港人用先嘈啦, 攞多你班毒媒又小屌??????

咪成日公你贏, 字人地輸呢d招數啦, 當人白痴咩

探病, 睇醫生,急症之類, 醫院都會派口罩俾病人家屬, 講緊係日計, 每月生產200萬個, 一定唔夠.

懲教署生產的口罩是用來保護官員和警察,不是隨隨便便派給其他人,萬一官員和警察有事時怎麼辦?
稍為有常識都不會提出這個質疑

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]