• 瀏覽: 122,840
  • 回覆: 1,565
  • 追帖: 3
+103
引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-1-24 12:52 AM 發表
武漢肺炎傳入香港,醫護界工會炮轟政府防疫無能,未有做好把關,形容疫情在港爆發實屬人禍。工會要求政府在年初四(28日)前封......

醫護界人員打算發起工業行動,是否發動得合理,我一時之間都答不上話來。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200123/mobile/bkn-20200123221749141-0123_00 ...
黑醫護,唔好當人儍啦,又搞政治呀?上一次沙士時贏得全世敬重嘅余威已經俾你地响呢半年敗晒啦!

做醫護就做好醫護嘅天職,唔好一日搞政治,你地嘅專業係救急扶危,唔係政治學呀仆街 !

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-1-24 12:52 AM 發表
武漢肺炎傳入香港,醫護界工會炮轟政府防疫無能,未有做好把關,形容疫情在港爆發實屬人禍。工會要求政府在年初四(28日)前封......

醫護界人員打算發起工業行動,是否發動得合理,我一時之間都答不上話來。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... n-20200123221749141 ...
唔好呀。雖然啲劣人話刻護刻醫,我地啲真腥港人唔好同佢地啲小人計較,盡做港人之義務幫佢地渡過難關。等佢地自我反思。

引用:
原帖由 tri333 於 2020-1-24 01:05 AM 發表

咁理直氣壯就唔使個個遮住塊面啦人渣
曱甴邊夠膽用真面目見人

引用:
原帖由 aqaq123123 於 2020-1-24 12:59 AM 發表

5毛買得起醫護條命?
當年沙士,啲醫護人員,個個都繼續緊守崗位,有啲擔心會傳染到比家人嘅,寧願幾個月响醫院瞓。依啲我覺得係專業精神,亦都係,點解人哋會值,依個人工嘅原因。
以前嘅香港人,大部份都係咁,我亦覺得,依樣係,香港成功嘅原因。
相反,今時今日,我見到嘅係,個個自我中心,只係諗自己,有問題一定係人哋唔啱嘅,自己永遠無責任,辛苦唔願做,最好日日準時收工,但係又要有前途。
如果你選擇做雞,但係又怕客人條seven大嘅話,唔該你自己轉行,唔好係度呱呱嘈囉。
現在都無一個地方係禁止人哋入境,全部都只係,盡力做好入境嘅檢測。
邊度有可能,會禁止曬人哋入境,不如你哋叫你哋做嗰間醫院,請一批返嚟,同啲病人做個全面檢查先,安全先交比你。如果係咁樣,仲請你嚟做咩?

引用:

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200123/mobile/bkn-20200123221749141-0123_00 ...
D班正朴街。

其實冇所謂
如果真係罷工,到時大家一齊出事而已,醫護點都係輸硬

香港之恥

咁樣講嘢!其他外來導致嘅問題一樣可以封關啦!

引用:
原帖由 33Chris 於 2020-1-24 12:57 AM 發表
當年沙士香港疫情咁嚴重,有冇任何一個國家禁止香港人入境? 香港黑心醫護 真係丟曬全香港人架
醫護唔黑心,係工會黑心

引用:
原帖由 33Chris 於 2020-1-24 12:57 AM 發表
當年沙士香港疫情咁嚴重,有冇任何一個國家禁止香港人入境? 香港黑心醫護 真係丟曬全香港人架
因為高人一等

引用:
原帖由 太子站出入口 於 2020-1-24 01:53 AM 發表
當日香港係疫區,都未封城
香港人一樣四圍走,傳到去其他地區例如加拿大
喺口岸加強檢疫,隔籬,先係正常做法
香港人嚴格別人,寬容自己
香港人唔係咁冇人性,係反政府啲醫護工會先會冇人性

引用:
原帖由 Man_543210 於 2020-1-24 04:03 AM 發表

當年沙士,啲醫護人員,個個都繼續緊守崗位,有啲擔心會傳染到比家人嘅,寧願幾個月响醫院瞓。依啲我覺得係專業精神,亦都係,點解人哋會值,依個人工嘅原因。
以前嘅香港人,大部份都係咁,我亦覺得,依樣係,香港成功嘅原因。
相反,今時今日,我見到嘅係,個個自我中心,只係諗自己,有問題一定係人哋唔啱嘅,自己永遠無責任,辛苦唔願做,最好日日準時收工,但係又要有前途。
如果你選擇做雞,但係又怕客人條seve ...
依家香港咩事都政治行先,哪怕你做正確嘅事。只要係同內地有關嘅,都會無限放大。

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2020-1-24 01:08 AM 發表
搵借口逃離醫院 
當年沙士果班醫護只是默默地緊守崗位

呢班人讀咁多書,思想原來都係連登仔之流!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]