• 瀏覽: 10,130
  • 回覆: 89
引用:
原帖由 請你說真話 於 2020-1-27 12:07 AM 發表

你識得唱 榮光 嗎?
其實你先至唔係香港人
說真話的不敢把自己中華人民共和國人的身份說出來?

引用:
原帖由 請你說真話 於 2020-1-27 12:07 AM 發表

你識得唱 榮光 嗎?
其實你先至唔係香港人
香港從來沒有什麼歌, 香港自由之地不需要這個。香港人只懂欣賞音樂。

引用:
原帖由 請你說真話 於 2020-1-27 12:23 AM 發表

咁你咪唔係香港人囉
😐

引用:
原帖由 請你說真話 於 2020-1-27 12:23 AM 發表

咁你咪唔係香港人囉
你自己係中華人民共和國人
又打死唔肯放棄中華人民共和國國籍
講乜野其他人呀
你拉黑我
我一樣會講真話

仲有樓主這些沒常識的人 話食野味沒什麼.....所以就算這事過去了...過幾年都無周圍食野味的店....仲話西醫進步,令病毒也進步....禁你唔去鑽木取火...你仲上網做什麼丫 去山到住啦....有大把野可以食....就係要在野味........食到禁 都仲係到話唔關食野味事....

引用:
原帖由 kenny938 於 2020-1-28 12:24 AM 發表
仲有樓主這些沒常識的人 話食野味沒什麼.....所以就算這事過去了...過幾年都無周圍食野味的店....仲話西醫進步,令病毒也進步....禁你唔去鑽木取火...你仲上網做什麼丫 去山到住啦....有大把野可以食....就係要在野味........食到禁 都仲係到話唔關食野味事.... ...
一個自以為文明的人, 了不起。

有疑問歡迎, 請提出, 而不是什麼文明, 落後之二分法。

👀醫學界權威人士說, 當溫度回䁔至三十度(即每年五月份開始), 疫症就會慢慢消失, 給出的結論是高於三十度, 此病毒/細菌就會死亡, 不過人的體溫不是一定高過三十六度咪?

我相信五月分起疫症會慢慢消失, 但是結論不是絕對温度, 可能與其他有關。

野味是病菌之源, 人類正常情況下不會有事, 而是在藥物治療過程中, 人類生活習慣等因素令到其成為溫疫而暴發, 找野生動物替罪根本解決不了問題。

http://www.rfi.fr/tw/中國/20200127-柳葉刀疑武漢肺炎病毒有多個源頭

真科學來了, lancet 的分析和認知野生動物非原兇, 這樣才可以真正控制疫情和找到解決辦法。

香港sars 真的是幸運而已, 在環境改變下sars 消失了(或只是另一形式存在?)。

人體乃百毒之温床。
本來對人體無害之動物病毒後,進入人體後,如入特殊部隊訓練班,出返嚟變得奇毒無比。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-1-29 01:54 PM 發表
人體乃百毒之温床。
本來對人體無害之動物病毒後,進入人體後,如入特殊部隊訓練班,出返嚟變得奇毒無比。
要看從那個角度看, 正常人體不是病毒特訓處,經過西醫訓練過的多數是,所以暴發特別嚴重。

當然中醫亦有此現象假如放棄了治人而去治病。 回歸中華文化的根本 - 治人(修身)。

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-1-29 03:04 PM 發表

要看從那個角度看, 正常人體不是病毒特訓處,經過西醫訓練過的多數是,所以暴發特別嚴重。

當然中醫亦有此現象假如放棄了治人而去治病。 回歸中華文化的根本 - 治人(修身)。 ...
越打免疫針,啲菌越惡,仲識變種求生。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-1-29 06:46 PM 發表

越打免疫針,啲菌越惡,仲識變種求生。
初期是有效的, 但是當兩者越嚟越強/惡時, 載體沒有強大起來/或弱下去, 那時病會越嚟越古怪, 束手無策, 大規模死亡必然會發生。

香港有一確診武肺者死亡, 同時亦多了兩宗本地個案, 今次沒有強調外地傳入感染個案, 希望香港多些真材實料者主持前線。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]