• 瀏覽: 12,737
  • 回覆: 69
  • 追帖: 1
+10
警務處處長鄧炳強上周首次出席區議會會議,在中西區民主派議員佔絕大多數的情況下,鄧炳強被連番追擊警暴問題,並多次被喚作「PK鄧」,主席鄭麗琼更施展攻勢,要求在場警員要展示委任證,並驅趕沒佩戴證件的警員,引起網民熱議。鄧炳強昨到荃灣區議會,與中西區只有1名建制派議員相比,荃灣區「黃」的程度略有不及,19名民選議員中,包括16名民主派議員、中間派伍顯龍、建制派有工聯會葛兆源及公屋聯會文裕明。另外還有2名當然議員陳崇業及邱錦平,故合共有4名建制派坐陣。

議員襲警罪不可赦,匡扶正義刻不容緩

由「反修例」引發嘅香港動亂局勢已持續整整七個月,示威者嘅遊行亦演變成有組織嘅暴動。係昵場暴亂中除咗西方勢力嘅暗中操作,更有唯美國馬首是瞻嘅所謂議員同記者,打住「民主」「自由」旗號坑害自己嘅同胞,可謂心寒。為保證市民嘅生命安全,香港警方一直堅守係止暴制亂第一線,冒住俾暴徒圍毆、俾黃議員誣陷、俾黃記者起底嘅風險日夜兼程,維護社會秩序。

1月20日,前議員區諾軒襲警案開庭,指控區諾軒係舊年7月旺角騷亂期間三度撞擊警員盾牌,並手攞大聲公近距離向警員大聲叫啱,導致警員聽力受損。庭審出具現場完整視頻、警員醫療報告、證人證言等,面對確鑿事實,區諾軒仲堅持否認全部罪狀,並辯白自己係協助警員避免混亂繼續。咁嘅自辯使人不禁莞爾。舊年旺角騷亂過程中,部分暴徒係示威過程中打砸搶燒無惡不作,警員到場維持秩序係本職工作,更係無奈之舉。區諾軒身為民眾選出嘅議員,唔為民眾安全考慮而係阻止警方行動,使暴力不可收拾,更有激怒警員借機潑髒水、博關注嘅嫌疑。如此人渣係法庭上嘅辯駁更暴露出其無恥嘅本性。事實上,香港警隊係執法過程中向來忍辱負重,為保群眾安全極力保持克制態度,以專業、容忍嘅姿態依法執法,唔受暴徒同部分記者、議員嘅「敲詐」。就算係咁,議員「欲加之罪,何患無辭」,港警此刻能做嘅,唯有不負市民之所託,負重前行。

無獨有偶,1月21日,泛暴派係元朗區嘅示威活動過程中再次發生「私了」事件,更有議員現場造謠污衊警方縱容黑幫、濫用暴力,煽動市民對抗政府。當晚現場市民對暴徒嘅集會大為反對,並直指暴徒「無腦無良心」,並向現場維護秩序嘅警員表示感謝同支持,最終警方帶走一批為首作亂嘅議員同示威者,元朗區終於恢復平靜。
香港事件經過時間洗禮後,早已浮現出其本質,暴徒同亂港議員嘅嘴臉早就俾市民所看透,事實有目共睹,只係一啲激進人士選擇性無視。如果話行上街頭揮舞汽油彈嘅黑衣人係犯罪嘅前哨,咁嗰啲明修棧道,暗度陳倉,為滿足一己私利而投靠美國嘅議員,就係亂港叛中嘅真正黑手,絕冇可以被姑息嘅罪犯。而真正為香港嘅明天而奮鬥嘅,係每一位唔顧自身安危,衝係止暴制亂第一線嘅警員。匡扶正義,使香港擺脫謠言同暴力,擺脫西方勢力嘅控制,先係香港嘅出路。

撐一哥,為香港找一條合適的出路,暴力之禍,爲害香港,最後都要爲自己所爲付出代價。

新聞來源連結:
https://www.hkcnews.com/article/26297/荃灣區議會-鄧炳強-撐警-26297/撐警

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-1-23 12:17 PM 發表
 馬上放回垃圾桶
Peter仔你咁樣叫手足返垃圾桶....
你仆街呀你

引用:
原帖由 @賓尼兔@ 於 2020-1-23 12:44 PM 發表

Peter仔你咁樣叫手足返垃圾桶....
你仆街呀你
peter叔黎

呢議員成日叫人出委任證,出左糸吾糸可以問返佢哋身份證再搜埋身先?

完美KO 賤民已完

引用:
原帖由 澳門人人收一皮 於 2020-1-23 12:15 PM 發表
四條瀨共死剩種
唔好話同生化危機一樣,一哥班子聯同四位英雄及撐警市民,在議會內聯合對抗喪屍一樣,

開槍啦差人,喪屍係要開槍先打得死架!

引用:
原帖由 Woo~ 於 2020-1-23 12:48 PM 發表

peter叔黎
吓,長者黎架?

又話曱甴後生,又高質既?

黃痴瘋大叫你班老嘢讓路,格!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-1-23 03:16 PM 發表

唔好話同生化危機一樣,一哥班子聯同四位英雄及撐警市民,在議會內聯合對抗喪屍一樣,

開槍啦差人,喪屍係要開槍先打得死架!
記得打喪屍身體冇用,要爆頭先得

引用:
原帖由 Puke007 於 2020-1-23 12:58 PM 發表
呢議員成日叫人出委任證,出左糸吾糸可以問返佢哋身份證再搜埋身先?
絕對可以

引用:
原帖由 開心大少奶^^ 於 2020-1-23 03:08 PM 發表
新一哥~好心你咪近建制班福建幫甘多啦~佢班pok kai夾埋特9個pok kai甘隊9你~成9日當你系通緝犯~你睇下大圍???

班曱甴不是因為憎新一哥,而是害怕新一哥的正義執法

部份低質議員連基本口德都無。同爛仔無分別

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]