• 瀏覽: 3,706
  • 回覆: 72
+2
中美兩國在華盛頓正式簽署首階段貿易協議。出席儀式的美國總統特朗普說,美中雙方合力糾正過去的錯誤,又形容中國國家主席習近平是非常好的朋友,自己將於不久將來到訪中國。特朗普提到中國已承諾採取行動打擊盜版,又說有信心美國農民,能夠滿足中國對農產品需求的增長。 中國副總理劉鶴在儀式上讀出習近平的信件。習近平...

美中簽訂第一階段貿易協定嘅內容一定係中國變成最大贏家?特朗普一定是中國人民的最好朋友!

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1503029-20200116.htm

國內微博唔敢提,都知咩事

引用:
原帖由 pompas 於 2020-1-16 08:05 AM 發表
咁大新聞成個香討都冇乜人講

咁大單野竟然無藍屍5毛討論🤭🤣🤣莫非打唔成飛機

引用:
原帖由 假波訓練教頭 於 2020-1-16 08:33 AM 發表
中國簽條款每年要買 2000億美金嘅美國產品香討都冇5毛講啦

特朗普一定會成功連任!😁

未打之前, 一年都買2-3仟億美國貨........
家下2年買2,000億, 真係冇咩要突別提lor

引用:
原帖由 假波訓練教頭 於 2020-1-16 08:33 AM 發表
如果大陸得到好處, 5毛一定搶住開題, 成個新聞版首頁都比佢地洗晒版, 但今日, 靜到好似中毒死晒咁.

引用:
原帖由 WPGLY 於 2020-1-16 04:28 PM 發表
特朗普一定會成功連任!😁
相對奧巴馬對華既軟弱, 老侵竟然迫到中國要跪, 咁既勢頭睇怕好難連任不成.

如果大陸得到好處, 5毛一定搶住開題, 成個新聞版首頁都比佢地洗晒版, 但今日, 靜到好似中毒死晒咁.

未打之前一年買2-3仟億........家下2年買2仟億係冇咩野wor

引用:
原帖由 pompas 於 2020-1-16 08:05 AM 發表
有輕輕提過下, 咪乜條款都話係互利雙贏囉, 被迫大量採購大豆農產品, 講成係協議可以滿足到全國對外農產品需求!

糜蟈只講自己要求,但唔敢講中國要求,中國都費事糜蟈點跪低。你唔減關稅,中國都無話減關稅。兩年2000億,未打貿易戰前,中國每年都唔止入口1000億,二年400億大豆,貿易戰前是買二百幾億大豆㗎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]