• 瀏覽: 475,902
  • 回覆: 331
  • 追帖: 136
+524
講完廁所,今次講廣東話有關嘅話題。

今次去南京,多謝版友玲姐嘅南京朋友李先生接待。李先生有一印象深刻之處,就係佢係Alan Tam譚詠麟歌迷!有幾迷?無記錯佢過話有幾萬隻譚詠麟唱片,其中好多係黑膠及早期不同版本嘅卡式帶及CD, 佢仲會去到香港及東南亞各地搜購!

第一晚係南京食飯(無錯,就係食雞仔蛋果晚!🙄🙄🙄),李先生仲帶多咗個朋友一齊,而果位先生呢,就係陳百強歌迷!就係呢位陳百強歌迷推介我食「活珠子」(雞仔蛋)嘅,三隻活珠子,呢位Danny歌迷食咗兩隻。..... 我相信廣東歌嘅傳播,真係好多國內人士過去幾十年認識香港嘅途徑.....但談到香港現在情況,三個男人都只係嘆三聲!

而南京之行,另一個令我對廣東話有想法嘅,就係中山陵。

去中山陵當日,出奇地聽到好多講廣東話嘅旅客,有d仲係大學生咁嘅年紀(即係18碎卜卜趣果d), 聽口音有部份應該來自廣東省,有部分聽用語用詞甚至應該來自香港(雖然只係幾個)。係呢個過去半年見到後生都當佢地係曱甴嘅時候,係中山陵見到幾個仲肯聖誕返國內旅行嘅「疑似愛國青年」,心情即時好番d

不過,亦有在異地聽到廣東話會失望嘅時候!🙄🙄🙄 例如去年2月係鹿兒島,食緊白熊冰果陣,隔離枱坐咗兩個「疑似日本妹」.....

點知佢地一開聲就係講廣東話....

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2020-1-14 06:59 PM 發表

大叔嗰兩個疑似日本妹靚就得啦,講咩話冇乜所謂
不是疑似,而是確診不是日本妹

引用:
原帖由 救火佬 於 2020-1-14 07:28 PM 發表

另外講起內地人鐘情於香港70-80年代粵語歌星,小弟比較喜歡陳慧嫻,佢家主要內地開 show, 但幾十年內仍衹唱粵語歌,仍有巿場,歌迷仍會大合唱金曲 ...
陳慧嫻都算係我賣飛佛,我都有買佢嘅碟,佢後期成熟咗,唱歌仲有韻味

引用:
原帖由 hkc9 於 2020-1-14 07:42 PM 發表

支持大叔💪

在日本,本C9曾被錯認是日本C9😪

認真攪笑。
日本C9? 有咩分別?🙄🙄🙄

不過我係外地都經常被人問路

引用:
原帖由 nldw 於 2020-1-14 07:33 PM 發表
支持大叔
雖然依家無咁亂,繼續 支持香港警察
仍然果句,我覺得係中場休息而已

引用:
原帖由 救火佬 於 2020-1-14 08:15 PM 發表

科技進步,家可以續隻鍾意嘅歌 download, 以前要成隻碟買,但收藏黑膠 CD 同卡式帶另有一翻趣味

一啲尾期黑膠仲炒到天價,TB 亦可以揾到二手黑膠,當然高質貨及珍品要食天價炒價 ...
南京朋友話佢最貴果隻黑膠,現在炒到十幾萬一隻!

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-1-14 09:47 PM 發表

邊隻咁勁?
南京朋友無詳細講呀....
你都有好多黑膠?

引用:
原帖由 救火佬 於 2020-1-14 09:48 PM 發表

我最多炒過一隻$800
點炒呢?等等地長吓知識好噃

引用:
原帖由 Gooddayeveryday 於 2020-1-14 09:39 PM 發表

大叔,我是90後,愛到中國旅行。中山…我和伴侶還買了樓。
師兄點解揀中山呢?

引用:
原帖由 nldw 於 2020-1-14 07:58 PM 發表

唔好嚇我啦,呢半年過得好辛苦
好多人想要嘅嘢已經得到左啦
呆彎菜,弱智已完,川建國都快簽貿易協議
弱智已完可能再弱智
協議簽咗可以唔認數架

引用:
原帖由 救火佬 於 2020-1-14 08:16 PM 發表

有消息政府評估會搞事,初二煙花好大機會取消
初二初三搞事就好大機會架啦

引用:
原帖由 siutinsi0131 於 2020-1-15 12:45 AM 發表

唔似架妹喎,一d都唔kawaii
我又唔覺得架妹Kawaii噃

引用:
原帖由 救火佬 於 2020-1-14 10:55 PM 發表

1間2房1廳家庭房,1間雙人房,3日2夜,共¥1,600

多年無試過深圳巿區過年,開舖情況不詳

但本地人應也不少,商場又多,應該唔會太差吧
我試過前幾年係深圳及中山過年初一至初三,其實好多舖頭都開,大商場及酒店更加其門如市

大家可以放心北上happy:lol

引用:
原帖由 TWSK73 於 2020-1-15 01:09 AM 發表

我買咗中山三鄉,因為多屋企人買咗,同埋多香港人住,雅居樂車站好多車行港珠澳直接來回香港多區,而且車費較平,120蚊港紙一程,一次買十張車票仲平啲,圍番九十蚊左右 ...
好吸引噃

引用:
原帖由 三級警司 於 2020-1-15 12:21 AM 發表

槍頭香?想一槍中頭香左?
師兄呢個解讀好正

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]