• 瀏覽: 475,607
  • 回覆: 7,480
  • 追帖: 136
+524
引用:
原帖由 大叔5935 於 14-1-2020 18:46 發表
講完廁所,今次講廣東話有關嘅話題。

今次去南京,多謝版友玲姐嘅南京朋友李先生接待。李先生有一印象深刻之處,就係佢係Alan Tam譚詠麟歌迷!有幾迷?無記錯佢過話有幾萬隻譚詠麟唱片,其中好多係黑膠及早期不同版本嘅卡式帶及CD, 佢仲會去到香港及東南亞各地搜購!

第一晚係南京食飯(無錯,就係食雞仔蛋果晚!🙄🙄🙄),李先生仲帶多咗個朋友一齊,而果位先生呢,就係陳百強歌迷!就係呢位陳百強歌迷推介我食 ...
另外講起內地人鐘情於香港70-80年代粵語歌星,小弟比較喜歡陳慧嫻,佢家主要內地開 show, 但幾十年內仍衹唱粵語歌,仍有巿場,歌迷仍會大合唱金曲

支持大叔
雖然依家無咁亂,繼續 支持香港警察

引用:
原帖由 救火佬 於 2020-1-14 07:28 PM 發表

另外講起內地人鐘情於香港70-80年代粵語歌星,小弟比較喜歡陳慧嫻,佢家主要內地開 show, 但幾十年內仍衹唱粵語歌,仍有巿場,歌迷仍會大合唱金曲 ...
陳慧嫻都算係我賣飛佛,我都有買佢嘅碟,佢後期成熟咗,唱歌仲有韻味

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-1-14 18:46 發表

今次去南京,多謝版友玲姐嘅南京朋友李先生接待。李先生有一印象深刻之處,就係佢係Alan Tam譚詠麟歌迷!有幾迷?無記錯佢過話有幾萬隻譚詠麟唱片,其中好多係黑膠及早期不同版本嘅卡式帶及CD, 佢仲會去到香港及東南亞各地搜購!

第一晚係南京食飯(無錯,就係食雞仔蛋果晚!🙄🙄🙄),李先生仲帶多咗個朋友一齊,而果位先生呢,就係陳百強歌迷!就係呢位陳百強歌迷推介我食 ...
支持大叔💪

在日本,本C9曾被錯認是日本C9😪

認真攪笑。

引用:
原帖由 hkc9 於 2020-1-14 07:42 PM 發表

支持大叔💪

在日本,本C9曾被錯認是日本C9😪

認真攪笑。
日本C9? 有咩分別?🙄🙄🙄

不過我係外地都經常被人問路

引用:
原帖由 nldw 於 2020-1-14 07:33 PM 發表
支持大叔
雖然依家無咁亂,繼續 支持香港警察
仍然果句,我覺得係中場休息而已

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-1-14 19:45 發表

日本C9? 有咩分別?🙄🙄🙄

不過我係外地都經常被人問路
咪問路囉,以為我住附近掛😂

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-1-14 07:48 PM 發表

仍然果句,我覺得係中場休息而已
唔好嚇我啦,呢半年過得好辛苦
好多人想要嘅嘢已經得到左啦
呆彎菜,弱智已完,川建國都快簽貿易協議

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-1-14 06:46 PM 發表

捍衛廣東話!
咦!我母語都唔係白話喎!

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-1-14 07:37 PM 發表

陳慧嫻都算係我賣飛佛,我都有買佢嘅碟,佢後期成熟咗,唱歌仲有韻味
逝去的諾言---->紅茶館

支持報到

哈哈,南京好玩呢,聽講你就系鍾意食哦

引用:
原帖由 Mary妹妹 於 2020-1-14 07:21 PM 發表

只要你今期不講廁所, 我就繼續支持你
再講的話Mary姐送個你最喜歡用的字俾佢😁

引用:
原帖由 大叔5935 於 14-1-2020 19:37 發表

科技進步,家可以續隻鍾意嘅歌 download, 以前要成隻碟買,但收藏黑膠 CD 同卡式帶另有一翻趣味

一啲尾期黑膠仲炒到天價,TB 亦可以揾到二手黑膠,當然高質貨及珍品要食天價炒價

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]