• 瀏覽: 764
  • 回覆: 10
消息指,政府將公布一系列惠民紓困新措施。

當中包括,將現時六十五歲或以上長者可享有的兩元乘車優惠,擴展至六十歲或以上都有;另外亦會有措施惠及基層勞工,亦會在退休保障方面提供津貼。

據了解,政府一直...

對一d年過60歲還要工作的港人,
係一個好消息

新聞來源連結:
http://news.tvb.com/local/5e1d35e234b031614a158f60

對一些住偏遠地區仍然工作及年過60歲的市民,
每月的交通費可慳近千元了

根本一早應降至6O歲
老人金都係

德政 長者開心  家有長老亦開心

黐線架,班銀髮族就係多得嗰二蚊乘車優惠,那些老人優惠,出晒去玩黃色經濟圈,夾埋曱甴打壓反對聲音市民

只是求銀其冇篩選,事9單,但就唔賞罰分明,支持政府同反9你政府都同享一同福利,怪不得咁多銀髮族反你啦!因為支持你冇償,但反你反而有機會掠多些

犯民真係講得好啱,呢期政府廢銀一班,根本就唔識領導政府,亦無治理香港的魄力,只是一班二三流人才,難怪咁多人不滿你地!

垃圾政府,2蚊其實一早要cut,每月定額,大把阿毛坐過海車搭2個站

[quote]原帖由 andy1958_1 於 2020-1-14 11:44 AM 發表
消息指,政府將公布一系列惠民紓困新措施。

當中包括,將現時六十五歲或以上長者可享有的兩元乘車優惠,擴展至六十歲或以上都有;另外亦會有措施惠及基層勞工,亦會在退休保障方面提供津貼。

據了解,政府一直...
... [/quote

長者越來越多,仲派優惠俾長者,會唔會造成財政壓力??

小恩小惠

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2020-1-14 12:16 PM 發表
根本一早應降至6O歲
老人金都係
乜生果金唔係60歲起咩?依家長生津都下降至65啦;無理由生果金唔係60起??

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-1-14 05:16 PM 發表

乜生果金唔係60歲起咩?依家長生津都下降至65啦;無理由生果金唔係60起??
咪就係, 一係唔做, 一做就唔該做盡d

引用:
原帖由 香江大才子 於 2020-1-14 05:18 PM 發表

咪就係, 一係唔做, 一做就唔該做盡d
仆街政府做事,總係斷截禾蟲式;搞到牛頭唔搭馬嘴!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]