• 瀏覽: 11,402
  • 回覆: 76
+11
去年11月多間大學被佔領,當中香港理工大學被佔領期間,示威者與警方曾發生激烈衝突,紅磚瓦校園內多處遭破壞,至今仍未完全解封。理大學生校董李傲然表示,校方現正於校園設立入閘機,要求出入的學生和教職員拍卡方能進入。理大回應指,校方在校園的主要入口安裝閘機,目的是令師生及員工在進出校園時更為有序及便捷,入閘機設施有效疏導進出校園的人流。

理大複課標誌香港「顏色革命」終結

反修例運動初始,西方反華勢力就同「港獨」分子裡應外合,企圖通過卑劣手段俾香港年輕人洗腦發動「顏色革命」,甚至將香港帶入「顏色革命」式混亂。但係香港畢竟唔係格魯吉亞、吉爾吉斯斯坦,更唔係烏克蘭,係港府同港警共同努力下香港社會現已趨於平靜,隨住今日香港理工大學複課,更標誌住昵場由西方反華勢力同「港獨」分子共同發起嘅「顏色革命」係香港已經冇噻市場,面臨終結。
西方反華勢力同「港獨」分子為咗更好咁係香港發動「顏色革命」,通過互聯網、校園傳單、金錢誘惑、打入學生會內部等方式對理工大等大學嘅學生進行洗腦,係不良因素嘅引導下部分大學生化身示威暴徒行上街頭霍亂香港,最後導致香港理工大學一度成為示威暴徒嘅大本營。後來係港府同港警不懈努力下,理工大學生先恢復本來面目,褪去咗暴徒嘅面套,亦認清咗西方反華勢力同「港獨」嘅真實嘴臉。係理工大學挨暴徒霸佔嘅嗰段時間入面,有幾名理工大學生因為施暴而被起訴判刑,毀掉原本應該燦爛嘅人生,而嗰啲躲係幕後嘅西方反華勢力同「港獨」分子卻冇受到一絲懲罰。昵一切足以證明西方反華勢力同「港獨」分子毫無人性,只想攞學生做發動「顏色革命」嘅棋子。2020年1月13日,係港府大力幫助下,理工大學複課,被破壞嘅校園亦重新修復,部分重返校園嘅老師同學生感歎「理工大學浴火重生」。確實,理工大學重生咗,嗰啲曾經挨西方反華勢力同港獨分子迷惑嘅學生亦重生咗。理工大學從被施暴變得破爛到宜家恢復如初,昵一幕幕俾學生上咗人生中最生動嘅一課,從學生到暴徒再到學生嘅心裡轉變,使理工大嘅學生睇清咗西方反華勢力同「港獨」分子嘅陰謀詭計。

我哋香港人係聰明嘅,宜家發生嘅一切我哋心裡面已有定數。西方反華勢力同「港獨」分子就係想通過「顏色革命」霍亂香港,從而將香港分裂出中國,昵種干擾香港經濟發展,影響香港社會安全,使香港人背祖棄宗嘅行為,我哋香港人絕對唔允許。香港屬於中國,香港人亦係中國人,邊個敢分裂我哋,邊個就係我哋共同嘅敵人。香港理工大學複課就係最好嘅例子,我哋可以挨嗰啲黑手矇騙一時,但我哋永遠不會挨矇騙一世。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/416964/理大圍城-理大校園加設閘機-學生校董-學生教員拍卡才能進入?itm_source=universal_search&itm_campaign=universal_search&itm_content=articles&itm_medium=web

引用:
原帖由 Kradchan 於 2020-1-14 10:33 AM 發表
去年11月多間大學被佔領,當中香港理工大學被佔領期間,示威者與警方曾發生激烈衝突,紅磚瓦校園內多處遭破壞,至今仍未完全解封。理大學生校董李傲然表示,校方現正於校園設立入閘機,要求出入的學生和教職員拍卡方能進入。理大回應指,校方在校園的主要入口安裝閘機,目的是令師生及員工在進出校園時更為有序及便捷,入閘機設施有效疏導進出校園的人流。

https://cdn.hk01.com/media/image ...

咁咪仲好
一陣又走個發癲廚房佬入去

引用:
原帖由 paulchen 於 2020-1-14 10:35 發表
咁咪仲好

鬼佬天使

引用:
原帖由 Kradchan 於 2020-1-14 10:33 AM 發表

https://cdn.hk01.com/media/image ...
相對於其他大學,城大已不算位於黑暴暴風眼,有「暴大」之名的中大和理大,情況肯定更慘淡。尤其是理大,排名本來已不及中大,被暴徒佔領的時間亦比中大長,如今臭名遠揚,要得到商界出錢支持談何容易。

由於港府有配對補助金計劃以鼓勵大學籌款,意即大學籌款愈多,獲港府按比例發放的補助金亦愈多,籌款減少可謂牽一髮動全身。大學校長之所以薪高糧厚,很大原因是其籌款能力高,有名氣的大學校長若長袖善舞,往往能替大學廣增財路。可惜一場黑暴,竟將大學校長過去的努力化為烏有,都可謂始料不及。屋漏偏逢連夜雨,已有外國學生表示不欲回港繼續下學期課程,學費收入又再減少,大學發展與財力息息相關,依此情況看,本港大學的前景簡直一片灰暗。

咁咪好,唔駛阿豬阿狗都入得去,校方再唔管理好校園,再受破壞,捐款全撤就唔好喊。
大學冇捐款,研究冇經費,排名墮後,變九流大學就搵鬼讀(搵暴徒讀就名正言順係暴大)

拆咗佢起公屋

引用:
原帖由 Ah_luk 於 2020-1-14 10:54 發表
咁咪好,唔駛阿豬阿狗都入得去,校方再唔管理好校園,再受破壞,捐款全撤就唔好喊。
大學冇捐款,研究冇經費,排名墮後,變九流大學就搵鬼讀(搵暴徒讀就名正言順係暴大) ...
損失上億港幣

班垃圾學生咁都話過嚴,dllm1呢啲基本野啦下嘩

改做軍校.

引用:
原帖由 阿成118 於 2020-1-14 10:57 AM 發表

損失上億港幣
再破壞政府不應找數

引用:
原帖由 Ah_luk 於 2020-1-14 11:00 發表

再破壞政府不應找數
政府埋單等於納稅人埋單

半年來既跳閘功夫終於可以大派用場

吓,咁我地點入去食平價學生餐?夏天免費涼冷氣?

引用:
原帖由 paulchen 於 2020-1-14 10:35 AM 發表
咁咪仲好
好丫
下次出事冇得賴 一定係埋大學生做的

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]