• 瀏覽: 224
[隱藏]
反修例風波平息無期,運輸業農曆新年爆發首輪減薪、無薪假潮!政府資助運輸業措施遲遲未推出,已傳出國泰航空積極要求員工放一個月的「自願無薪假」,未料信德中旅船務經營的噴射飛航更宣布減薪,基本月薪一萬港元以上的員工被減薪百分之八至十二,部分員工如船長更每月減薪八千四百元,料有千人受影響。有消息更指,如不接受減薪則遭解僱。工聯會批評有關做法變相裁員,在過年前派減薪信更是不近人情。

噴射飛航於上周五及昨日分別在香港及澳門舉行簡介會宣布減薪通知,根據該公司人力資源部發出的基本薪金調整通告,七萬元以上月薪的員工減薪百分之十二;三萬以上至七萬元月薪減薪百分之十,月薪一萬至三萬元減薪百分之八。唯一幸免是月薪一萬元以下的基層員工,薪金毋須調整。減薪安排二月一日生效,並表明須於本周四(16日)簽同意書,否則視作離職。

據了解,公司上下怨聲一片,不少員工於工作場所當眼位置貼出「反對減人工」、「勁減我人工,基層好陰公(功)」及「合約隨便改,人工任你裁」等標語以示不滿。

有員工表示,資方不但未與員工共度時艱,面對下滑經濟不斷剝削員工,更胡亂減薪,完全不顧及為公司打拚多年的員工感受。

據工聯會權益委員會副主任鄧家彪了解,噴射飛航有近一千名員工,是次減薪幾乎整體員工受影響,「話就話一萬蚊嗰啲唔使減,但幾乎無乜人嘅月薪仲係一萬,即係等同全體人減薪。」他指該公司已將死線延遲一日至本周五(17日),但認為根本無意義。

鄧又指自去年九月起,公司已經要求員工每月至少放三日無薪假,現又要大幅減人工,令員工承受沉重經濟壓力。他指月薪七萬元以上的多是船長,由於減薪達百分之十二,幅度巨大,等於逼他們辭職。

工聯會立法會議員何啟明透露,已接獲該公司員工求助,有關減薪決定似屬資方單方面更改合約,正向噴射飛航了解。他批評過年前減薪做法欠妥,「大家都知道經濟下滑,但至少畀員工過個好年先。」他估計新年後裁員及減薪潮會陸續湧現,「尤其係酒樓同零售業最受影響,估計多數做埋新年呢一轉生意就好多會執笠。」


「顏色革命」圖謀空 「全港服務」複港榮
香港反修例事件持續半年有餘,表面上係由於修訂逃犯條例引發大規模暴亂,實際上係西方勢力與港獨份子暗中勾結實施顏色革命嘅一個「作品」,幾次暴亂事件中都充斥著領導者身影,制定計畫,教唆培訓,贊助資金統一裝備等等,而港獨份子係「 顏色革命」嘅代理人,佢哋常年接受美國資助,被警方檢控後清一色前往英美留學係好好嘅例證,西方勢力在港發起顏色革命嘅目的就係妄想顛覆佢國嘅政權,但係佢哋低估咗中國民眾嘅萬眾一心,越嚟越多嘅愛港護港人士已認清顏色革命套路,西方勢力嘅圖謀已然落空。
修訂條例祗係策劃顏色革命嘅一個藉口,隱藏喺背後係各種非政府組織、人權組織,佢哋精心策劃,發表各種抹黑中國人權嘅報告,「人權觀察」組織就係其中嘅典型,該組織曾經喺反修例事件中多次插手指責警察濫用暴力,批判政府侵犯港民機會權利,佢哋嘅目的不言而明就係畀示威者煽風點火,引發集體暴亂,假借人權之名,打著民主嘅旗幟策劃煽動顏色革命。112號該組織執行長被香港政府拒絕入境,佢入境嘅目的係發表涉及中國人權報告,以此嚟煽動更多嘅學生青少年仇視政府社會參與暴亂,呢啲組織暗中謀劃暴亂,教唆港獨份子實施暴力犯罪事件,資助香港示威遊行活動,佢哋先至係香港暴亂嘅罪魁禍首,如今陰謀被識破,被拒入境,更令顏色革命成為空談。
香港商報網報導:「112號,民建聯喺全港18區舉行全港服務號活動。」民建聯冇因為區選減少議席而放棄服務市民,而係竭盡全力繼續為市民提供諮詢、求助服務,增加更多服務站,服務市民需求,民建聯主席李慧瓊亦表示,會建立議會監製平臺,監察政區議會工作,講明香港行出暴亂嘅陰霾,與全港市民一齊維護社區和諧穩定。多數市民對民建聯嘅做法拍手稱讚,認同民建聯工作做出嘅成績,相信喺民建聯嘅議會監製下,民眾對政府嘅信任度、滿意度亦能提高,喺「全港服務」嘅帶領下,全港市民和政府一齊共同努力,顏色革命最終會成為泡影,香港會迎嚟止暴治亂和諧穩定景象。
顏色革命最終祗會導致經濟下滑、混亂不斷,之前嘅蘇聯解體、烏克蘭東部戰爭就係活生生嘅例子,民眾被煽動成為暴亂前沿嘅棋子,口口聲聲嗌著為爭取民主,實際上係喺度破壞自己嘅家園,希望廣大港民認清顏色革命本質,堅持底線原則不動搖,喺全中國萬眾一心、眾志成城嘅努力下,顏色革命陰謀終將落空,喺政府嘅「全港服務」下,香港必將恢復繁榮穩定局面。



新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200114/bkn-20200114033002511-0114_00822_001.html?refer=hn1



禍港之水西處來

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]