• 瀏覽: 27,845
  • 回覆: 10
  • 追帖: 2
+14
引用:
原帖由 搬籠門 於 2020-1-14 09:17 AM 發表
查實正苦d膠官知唔知海浪公園當年起既宗旨系乜㗎
海豚表演都冇埋基本呢個樂園已經冇左意義成間商業機構咁收入全部分哂比高層搵幾多都虧同老鼠樂園一樣無底深潭
結論一系就交比非牟利機構攪
一系就直情拆左佢起個賭埸渡假村
反正都係純商業賺$出發 ...
而且幾年前已經蝕緊錢,仲注錢落去做咩?
某膠官幾日前先講市民唔想見到政府財政出問題, 但而家又申請100億去一間經營不善既公園。。。。真係好野,唔怪得咁多市民不滿政府。。。

引用:
原帖由 dc0914 於 2020-1-14 01:13 PM 發表
主題公園年年蝕錢,用成百億去救一樣咁嘅嘢,不如用來搞好d民生啦,公民、全民醫療津貼、國民教育…大把野排隊等着搞
而家政府簡直有問題, 俾左100億後改造期間個幾年照蝕錢,到時又問政府拎錢?
時代變晒架啦,仲用過晒時既思維諗野等乞米啦。。

而家情況就係一班人憎政府,另一班人對政府失望。

引用:
原帖由 montejo 於 2020-1-14 06:36 PM 發表

你知唔知從來都無賺?
佢宗旨係海洋教育,教育要賺錢?
咁講淨係留返海洋公園學院就得啦,駛咩翻新吸引遊客呀?

閣下係現層海馬公園員工?唔駛咁緊張驚失業wo,個100億一定會批

引用:
原帖由 montejo 於 2020-1-14 06:59 PM 發表

又同我講呢啲,咁你搵夠年薪二百萬先同我講

所以我成日話香港廢青低質,唔啱聽就話人係個度員工。
以你思維,行人路都應該收你錢,中小學要收正價 ...
lee度係討論區,你以為你自己係邊個呀?你沒資格要求任何一個香討會員失去討論區應有權利....不如你睇下版規先啦小學

而且係你覺得我留言唔岩聽你先覆我, 我就係鍾意講lee d,你唔鍾意睇咪過主lo,仲想展示揾得個年薪二百萬就要求別人講野要岩你心意咁小學雞??

大把人留言既都認為海馬公園唔應該注資,這是事實。
佢係非牟利機構,唔係政府部門,需要自負盈虧, 明白???
邊條條例講政府必須保證全港所有非牟利機構都可永久運作???
學人講思維,同意你觀點就思維正確, 唔同意你觀點就思維不正確, 明白既明白既, 咁你不如自己開個私人討論區自己同自己講野咪得lo....
用返你既高智思維,咁你揾夠五百萬年薪同4個香港物業先同我講啦

引用:
原帖由 samsamchoi 於 2020-1-14 09:52 PM 發表
其實可預測嘅未來迪士尼同海洋公園都永無翻身之日,無遊客,又唔歡迎大陸客,無雙非,又要減單程証,本地人又唔肯生小朋友,咁邊個去玩?

反正迪士尼同海洋公園都有地鐵,地方又超大,祗要拆哂佢,海洋公園變豪宅地賣,幫補庫房,等政府有錢幫補低收入人仕;

迪士尼就拆晒佢,加埋填海,超數以十萬計公屋及居屋,到時人人有屋住,自然少怨氣啦。 ...
同意,香港人平時都唔會去。
加上而家有大灣區, 想睇海洋生物同教育去珠海就得啦。

引用:
原帖由 陳晴 於 2020-1-14 08:12 PM 發表

呢到應開節流比個多優惠吸引返本地人.擴建就免了.
拆左個年年蝕錢老鼠樂園先,賠二三十億算乜.
果到等如半個明日大嶼,有機建配套即用,慳幾仟億又收仟幾憶.
政府D腦個個生草 ...
政府話要睇長遠呀,
而家短線緊急個d就大家食自己先啦

引用:
原帖由 chusteve 於 2020-1-14 08:08 PM 發表
海洋公園,迪士尼都應該拆除,用來起樓。
支持

引用:
原帖由 montejo 於 2020-1-14 11:46 PM 發表

所以咪低質囉你,海洋公園歷史都未知,海洋公園係邊個捐邊個起?
屋我係有不過無五間咁多,年薪就真係二百個,無必要老作
唔似你唔啱聽就話人係員工等加人工
你呀!你應該有五百萬陰司紙加五間紙屋嘅 ...
而家小朋友發爛呀? 全世界都要同意你諗法,唔同意就攻擊人? 真係高質

見人一反對注資咁緊張,難道你同海洋公園有利益輸送?影響到得益者?
我討論立場反對注資,你回覆係做教育, 我一定要同意你觀點?? 政府做教育係成功就唔會見到今日既香港啦。 當然你可以認為今日教育制度係成功既。

我就唔會好似你咁高質用言語攻擊會員。
我會根據版規條例檢舉你言行攻擊會員。

引用:
原帖由 montejo 於 2020-1-15 12:03 AM 發表

y u jerk always compared ocean Park with Disneyland! do u understand the history of ocean Park? don't just blahblahblah about collective memory. remember it has grown up with many generations of HKg ...
集體回憶就一定要堅持保留到永遠? 而且你所指既集體回憶指既只係你,同埋一部份人,並不代表全部人。
如果咩都講一部份人既集體回憶就要保留,咁香港唔駛發展啦,做返漁港咪得, 地鐵唔駛起啦,基建唔駛做啦咁。。。因為一定有相關持份者或市民反對。

呀小學雞,睇下我回覆你時點寫啦, 我係用返你既思維寫!!!
咩討論要揾夠指定年薪先可以討論? 規舉你定??如果你係香討管理員咪更改規舉講明如果年薪無200萬就唔可以講野lo

係你定規舉要求別人年薪200萬先可以講野, 咁我先叫你揾到年薪500萬同幾個物業先同我講野。 好心做人唔好咁小學雞啦。

討論區係討論目的,唔好再浪費香討資源犯版規要增加管理員額外工作量。

引用:
原帖由 montejo 於 2020-1-15 07:59 AM 發表

ohh Mr dick earning 5 millions annually, u complained I never respected ur view. pls read what u said before that....u said I was ocean Park staff just bcoz I said ocean Park was responsible for ed ...
閣下已經情緒失控並攻擊會員, 我唔會同你再討論。

已檢舉並入黑名單

引用:
原帖由 samesky520 於 2020-1-15 01:15 AM 發表
我見到上面好多on9仔賴反送中搞到咁講緊海洋公園幾年前已經蝕 但反送中今年六月先發生

明明就係以前專做香港人生意 後來變成專做大陸圑 依個先係死因我幾年前去完周圍都係大陸人唔會再去⋯⋯ ...
淨靠大陸遊客,期間完全唔識發展新產業新項目,食老本。。今日其他周邊地區都發展左比海洋公園更吸引遊客項目, 大陸人唔去海洋公園,香港人更加唔去海洋公園。。
而家係缺少人材做市場推廣,睇下之前ceo 幾成功,自己做埋生招牌,一見到佢就即刻諗起海洋公園。。可惜而家香港開始吸引唔到人材。。

最好笑係有人話因為海洋公園係集體回憶所以唔可以俾佢執。。。
咁以後d機構同打工仔識得點同政府或老闆講啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]