• 瀏覽: 85,979
  • 回覆: 4
  • 追帖: 4
+40
引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-1-13 11:47 PM 發表
高翔苑紀律部隊宿舍事故中,一名34歲姓郭男死者以「頭下腳上」的奇怪姿勢,從大廈高層的狹窄氣窗「緩緩」跌出窗外墮樓亡。雖然有CID探員在場搜索調查一輪後,聲稱墮樓者死因無可疑,但顯然未能平息公眾疑慮。一眾市民根據現場的相片以及拍下郭氏墮樓經過的街坊影片,列出至少5大疑點,而男事主究竟是否「被自殺」,即是例如在失知覺之下被人推出窗墮樓致死,陰謀論滿天飛。

https://static.appleda ...
1. 點解要去果度呢個原因好難推測, 真定原因得死者先知,
話唔定果度對佢黎講有咩特別意義

2. 頭下腳上我覺得唔出奇, 果個位置開得既窗咁高,
死者一定係伸左個頭出去先, 之後慢慢用個肚頂住窗框等個人跌出去,
細個公園玩單(鋼)都係用個肚頂住條橫鐵之後將個頭向下中,
跟住下半身就會翻轉頭下腳上咁跌出去, 所以呢點我唔覺得奇怪

3. 由佢跌出去到撞到橫樑實際時間唔夠1秒, 話唔定佢撞到果下甚至佢跌出去果下已經暈左,
之前唔記得邊度睇過話跳樓既人好多係落地之前已經暈左/死左

4. 已經講左死者係扔左個背囊落街之後先跳

5. 我諗就算下定決定要死, 係跳之前猶豫10分鐘都不足為奇

或者反過來諗, 如果佢係比人殺死, 點樣可以做到要死者帶晒證件一個人上去,
之後10分鐘內殺左佢離開現場, 仲要完全唔驚動到果層既住戶,
8點幾呢d時候應該都多人出入, 要殺人既話揀呢個時間地點會唔會風險太大?

引用:
原帖由 NgRondo 於 2020-1-14 01:34 AM 發表

難得正常留言
1.依家紀律部隊宿舍保安好嚴,有乜野原因佢會入到去,有乜野原因佢要係果到自殺?
2. 條片好明顯睇到佢跳落去之前無知覺 ,撞到屋簷都無反射動作,背後有人?
3. 佢係後樓梯既窗跳出去,除左保安邊有人會行後樓梯? ...
1. 佢點解要係果度自殺太多可能性, 真係好難推斷,
但cctv影到佢係一個人搭lift上去, 佢點入去問返保安應該可以有個說法

2. 如果佢撞到橫樑果下已經暈左, 咁你指既反射動作到底係咩?
由佢跌出去果刻至到佢撞到橫樑不足一秒, 以人既正常反應時間真係未必有反應

3. 你可以話後樓梯除左保安冇咩人會行, 但亦唔可以排除有人會行,
簡單舉個例, 朝早遲左出門我果層部lift走左我都可能會行落一層搭第2部,
如果要殺人, 會唔會揀一個隨時有機會有人行過既地方落手?

而且由佢出lift到跌落樓只係10分鐘, 假設死者係比人殺左再扔出去,
就算唔計殺佢要用幾多時間, 10分鐘係咪真係足夠將一條屍扔出去?
如果你試過抬一個暈左(係暈左唔係飲醉左)既人就知佢地全身冇力,
簡單講就好似一pat野咁, 2-3個人由地下抬佢行2步放上床都唔容易,
何況要抬佢上一個咁高咁細既氣窗扔出去?

引用:
原帖由 NgRondo 於 2020-1-14 02:25 AM 發表

1. 你講的可能性,我可以話單跳樓好可疑?
2.cctv有片段流出? 暫時只是有人講,未確實
3. 我當佢正常入去紀律部隊宿舍,點解佢跳落去時,明顯無反應,被暈
4. 事件發生既樓層,應該不會有你所講走後樓梯去其他樓層
5. 我唔明點解要去後樓梯個窗去跳? 貪佢夠高?如果有心殺人,係背後推人反而好合理 ...
1. 每個自殺既人都有佢既原因, 唔知原因唔代表佢唔係自殺
如果我之前講既野你覺得唔成立, 我都想聽下你既睇法
2. cctv影到佢一個人搭lift係警察公佈既
3. 我上一個留言已經講左我既睇法
4. 點解呢?
5. 警察公佈既案情話隻窗離地5尺, 就算6尺高都好難比人係背後推出去

補充: 警察就算列左自殺案都好, 都一樣會查原因同有冇其他可能,
條屍都會比法醫驗同上死因庭, 唔係一句佢自殺就完

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-1-14 09:35 AM 發表

疑點一,應該係因為家中有人,而所有窗都有安裝窗花,不便跳樓。
你連單新聞都冇睇清楚冇討論空間架喎,
都話左佢跳樓果度係走廊氣窗, 而且佢唔係住客,
但的確係不便跳樓既

引用:
原帖由 toman118 於 2020-1-14 11:31 AM 發表

自己跳都不便,將個人活生生係果個位推落樓咪仲難。
不論要活生生定推條屍出去都難, 個氣窗唔大仲要離地5尺

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]