• 瀏覽: 86,023
  • 回覆: 829
  • 追帖: 4
+40
引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-1-13 11:47 PM 發表
高翔苑紀律部隊宿舍事故中,一名34歲姓郭男死者以「頭下腳上」的奇怪姿勢,從大廈高層的狹窄氣窗「緩緩」跌出窗外墮樓亡。雖然有CID探員在場搜索調查一輪後,聲稱墮樓者死因無可疑,但顯然未能平息公眾疑慮。一眾市民根據現場的相片以及拍下郭氏墮樓經過的街坊影片,列出至少5大疑點,而男事主究竟是否「被自殺」,即是例如在失知覺之下被人推出窗墮樓致死,陰謀論滿天飛。

https://static.appleda ...
1. 點解要去果度呢個原因好難推測, 真定原因得死者先知,
話唔定果度對佢黎講有咩特別意義

2. 頭下腳上我覺得唔出奇, 果個位置開得既窗咁高,
死者一定係伸左個頭出去先, 之後慢慢用個肚頂住窗框等個人跌出去,
細個公園玩單(鋼)都係用個肚頂住條橫鐵之後將個頭向下中,
跟住下半身就會翻轉頭下腳上咁跌出去, 所以呢點我唔覺得奇怪

3. 由佢跌出去到撞到橫樑實際時間唔夠1秒, 話唔定佢撞到果下甚至佢跌出去果下已經暈左,
之前唔記得邊度睇過話跳樓既人好多係落地之前已經暈左/死左

4. 已經講左死者係扔左個背囊落街之後先跳

5. 我諗就算下定決定要死, 係跳之前猶豫10分鐘都不足為奇

或者反過來諗, 如果佢係比人殺死, 點樣可以做到要死者帶晒證件一個人上去,
之後10分鐘內殺左佢離開現場, 仲要完全唔驚動到果層既住戶,
8點幾呢d時候應該都多人出入, 要殺人既話揀呢個時間地點會唔會風險太大?

引用:
原帖由 angie_k 於 2020-1-14 01:25 AM 發表

死者一定係伸左個頭出去先, 之後慢慢用個肚頂住窗框等個人跌出去,

3. 由佢跌出去到撞到橫樑實際時間 ...
有points~
呢啲先係分析~
唔係有啲傳媒作野煽情...

引用:
原帖由 香港妓者 於 2020-1-13 11:50 PM 發表
曱甴老屈 世界第一
你同武漢果d同胞有乜分別?都係話武漢好安全,完全冇事之類,之後話其他外國既人屈9武漢 

唔係紀律部隊既人去紀律部隊宿舍自殺?
完全諗唔明,報導話有疑點,大部分留言都話蘋果做假新聞,乜撚野邏輯??

引用:
原帖由 一個壞咗嘅城市 於 2020-1-14 12:28 AM 發表
明顯俾人推出去啦。。。

地盤工去乞景宿舍跳樓?! 咁樣跳法?! 冇可疑!? 冇L嘢下話!
呢到除左5毛係話冇野之外,會有香港人係覺得冇野 ? 而家全香港人都不知幾想克警死哂 

有片為證,不過現在太多指鹿為馬。
而且警方話冇可疑

上水羅伯被暴徒用磚掟死,毒果隻字不提。
將軍O條傻仔跳樓跌死,找左安家費未?黃C滿手鮮血遲早撲街冚包散。

引用:
原帖由 angie_k 於 2020-1-14 01:25 AM 發表

3. 由佢跌出去到撞到橫樑實際時間 ...
難得正常留言
1.依家紀律部隊宿舍保安好嚴,有乜野原因佢會入到去,有乜野原因佢要係果到自殺?
2. 條片好明顯睇到佢跳落去之前無知覺 ,撞到屋簷都無反射動作,背後有人?
3. 佢係後樓梯既窗跳出去,除左保安邊有人會行後樓梯?

引用:
原帖由 jackal_1993 於 2020-1-14 01:32 AM 發表
上水羅伯被暴徒用磚掟死,毒果隻字不提。
將軍O條傻仔跳樓跌死,找左安家費未?黃C滿手鮮血遲早撲街冚包散。
同呢件事有咩關係?😰

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-1-13 11:47 PM 發表
高翔苑紀律部隊宿舍事故中,一名34歲姓郭男死者以「頭下腳上」的奇怪姿勢,從大廈高層的狹窄氣窗「緩緩」跌出窗外墮樓亡。雖然有CID探員在場搜索調查一輪後,聲稱墮樓者死因無可疑,但顯然未能平息公眾疑慮。一眾市民根據現場的相片以及拍下郭氏墮樓經過的街坊影片,列出至少5大疑點,而男事主究竟是否「被自殺」,即是例如在失知覺之下被人推出窗墮樓致死,陰謀論滿天飛。

全世界夠無人信白痴可以當選議員喇。

引用:

「今次真係好可疑?」

即係之前講所有死亡案件都係冇可疑,全部都是屈警察?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]