• 瀏覽: 7,930
  • 回覆: 7
  • 追帖: 1
泛民呃左香港人好多年,話基本法有俾香港普選,阿爺違反承諾云云!

其實基本法從來都係話有提名委員會下的普選,是有條件的!

泛民不要再呃港人了

熱賣及精選
引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 03:07 AM 發表

其實呢啲只係低級語言偽術。同樣:

1.  美國從未承諾無條件簽訂中美貿易協議
2.  外國從未承諾無條件尊重一個中國原則
3.  美國從未承諾無條件給予香港獨立關稅地位

以為淨係你識耍賴?要玩可以慢慢玩! ...
你自己讀下基本法第45條先啦, 寫明要提名委員會篩選後再一人一票普選呀,是你們泛民在攪語言偽術去呃香港蠢人

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 09:56 AM 發表

共產黨嘅把戲仲有人信?831框架之下,僭建基本法,令泛民候選人唔使旨意入到閘。
831框架根本同基本法45條差不多一樣, 只是有D細節清楚些.

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 03:28 PM 發表

哈哈,ignorance is bliss!  831框架下,共産黨只需要控制選委其中一個界別,就可以保證佢唔認可嘅人拎唔到入場券。呢啲叫做普選? 定係中國式普選? ...
你才無知, 不知前因後果.

831要601票才可出閘, 其實同而家要601票至當選差不多, 只是多了一人一票可以投下票, 所以叫做袋住先.

至於是否一定不夠601票出閘, 今年區選後就話你知泛民係好有機會夠票出閘, 袋住先時政府仲建議提委每人有兩票, 所以泛民候選人基本上出硬閘, 但泛民不要袋住先, 而家難度高左少少, 但仍有機會當選的.

你睇多些不同立場人士(如我)的見解, 不要只看洗腦懶人包, 學多D野先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 12:11 PM 發表

普選特首個入閘門檻遠遠高過現時冇普選嘅門檻,共産黨想當人傻?你都係無謂死雞撐飯蓋喇!一國兩制係乜料,台灣人睇得好清楚!
看來你真係被洗腦或想洗人腦,竟然去比較831的入閘條件同而家特首選舉的入閘條件。

合理地比較,係睇831的入閘條件同而家特首選舉的當選條件呀,用用腦唔該!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 07:51 PM 發表

係呀,合理比較之下,一個合理結論就係中共話比世人之,97沿用至今嘅特首選舉制度完全係俾中共操控囉?!即係泛民只可入閘陪跑,永遠冇機會當選,因為中共控制大多數選委。

你要普選,得!改為用「每一界別」選委呢樣嘢控制候選人入閘,之後再俾你哋投票囉!

呢啲咁嘅中共把戲真肉酸!

開口埋口洗腦嘅人,往往唔知正正係佢自己俾人洗咗腦! ...
中共控制晒選委?! 你唔知泛民下屆係好有機會拿超過601票嗎?! 泛民拿了區議會百幾票, 加埋下年立法會功能組別有進賬, 如果有部分商家轉軑, 泛民係好大機會羸的.

我都未講如有袋住先, 一提委兩票, 泛民肯出到閘, 再一人一票也好大機會羸.

你講到中共操控晒, 根本不付事實, 你被洗腦了, 乜都中共操控就看不清真相

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 10:52 PM 發表

1) 你呢個  "泛民下屆係好有機會拿超過601票" 出自何經何典何報導?

2) 已經有人吹風話若然中共失去控制,就改用協商喎?  你知啦,中共幾肉酸都做得出。到時話:基本法講特首可以由協商產生,吹咩?!

中共好過癮,明明係食人族,偏偏又要著西裝,用刀叉扮文明! 既做妓女,又想要貞節牌坊! ...
1. 你自己查下泛民做緊什麼, 做緊好多野去接近我講的事. 反過來講, 你話中共控制晒選委, 明顯係錯, 你要認左先.

2. 回歸22年, 大陸做左什麼好肉酸的野?! 幾次釋法都係為香港好, 有根有據, DQ那次係那男女玩得太過份才出手的. 除左咁, 大陸給香港的照顧是多不勝數, 你有睇新聞一定會知.

反而泛民勾結外國做左幾多害港的事, 我估你也心知肚明吧!!

至於協商特首的可能, 大陸係有這權力, 用唔用就要看情況了.

有一樣野你係忘記得一乾二淨, 就係香港不是個獨立國家, 而只是中國的一個行政區, 為何要白白交出香港管治權? 是吧?!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 10:52 PM 發表

1) 你呢個  "泛民下屆係好有機會拿超過601票" 出自何經何典何報導?

2) 已經有人吹風話若然中共失去控制,就改用協商喎?  你知啦,中共幾肉酸都做得出。到時話:基本法講特首可以由協商產生,吹咩?!

中共好過癮,明明係食人族,偏偏又要著西裝,用刀叉扮文明! 既做妓女,又想要貞節牌坊! ...
隔左幾日你都不回覆, 看來你是被我强而有力的事實說服了,來吧,不要再被泛民欺騙和利用了,清醒番就好!

回覆 引用 TOP

主題標籤 #教育局
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]