• 瀏覽: 7,932
  • 回覆: 117
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 12:11 PM 發表

普選特首個入閘門檻遠遠高過現時冇普選嘅門檻,共産黨想當人傻?你都係無謂死雞撐飯蓋喇!一國兩制係乜料,台灣人睇得好清楚!
回歸前無香港人資格選港督
已經講晒勒

反洗腦:
英國港督無得比香港人選,立法會議員委任。 港督可以隨時否決行政立法會議案,唔需要任何形式既炒人。97前新聞絕對無反英國政府既自由。
回歸後獨裁中共比香港人某程程度選舉特首,特首被嚴重判權,立法會過半直選。 新聞直情有亂作野既自由。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 03:28 PM 發表

哈哈,ignorance is bliss!  831框架下,共産黨只需要控制選委其中一個界別,就可以保證佢唔認可嘅人拎唔到入場券。呢啲叫做普選? 定係中國式普選? ...
香港只係特區
中共當然要控制啦
好似英國,都係黨控制然後女皇要佢宣誓效忠,否則DQ

反洗腦:
英國港督無得比香港人選,立法會議員委任。 港督可以隨時否決行政立法會議案,唔需要任何形式既炒人。97前新聞絕對無反英國政府既自由。
回歸後獨裁中共比香港人某程程度選舉特首,特首被嚴重判權,立法會過半直選。 新聞直情有亂作野既自由。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 12:11 PM 發表

普選特首個入閘門檻遠遠高過現時冇普選嘅門檻,共産黨想當人傻?你都係無謂死雞撐飯蓋喇!一國兩制係乜料,台灣人睇得好清楚!
看來你真係被洗腦或想洗人腦,竟然去比較831的入閘條件同而家特首選舉的入閘條件。

合理地比較,係睇831的入閘條件同而家特首選舉的當選條件呀,用用腦唔該!

引用:
原帖由 becktoria 於 2020-1-14 06:52 PM 發表

看來你真係被洗腦或想洗人腦,竟然去比較831的入閘條件同而家特首選舉的入閘條件。

合理地比較,係睇831的入閘條件同而家特首選舉的當選條件呀,用用腦唔該! ...
係呀,合理比較之下,一個合理結論就係中共話比世人之,97沿用至今嘅特首選舉制度完全係俾中共操控囉?!即係泛民只可入閘陪跑,永遠冇機會當選,因為中共控制大多數選委。

你要普選,得!改為用「每一界別」選委呢樣嘢控制候選人入閘,之後再俾你哋投票囉!

呢啲咁嘅中共把戲真肉酸!

開口埋口洗腦嘅人,往往唔知正正係佢自己俾人洗咗腦!

錢係手中最具威力一票。身體力行,支持黃色經濟圈,盡可能杯葛、抵制紅藍店。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 07:51 PM 發表

係呀,合理比較之下,一個合理結論就係中共話比世人之,97沿用至今嘅特首選舉制度完全係俾中共操控囉?!即係泛民只可入閘陪跑,永遠冇機會當選,因為中共控制大多數選委。

你要普選,得!改為用「每一界別」選委呢樣嘢控制候選人入閘,之後再俾你哋投票囉!

呢啲咁嘅中共把戲真肉酸!

開口埋口洗腦嘅人,往往唔知正正係佢自己俾人洗咗腦! ...
中共控制晒選委?! 你唔知泛民下屆係好有機會拿超過601票嗎?! 泛民拿了區議會百幾票, 加埋下年立法會功能組別有進賬, 如果有部分商家轉軑, 泛民係好大機會羸的.

我都未講如有袋住先, 一提委兩票, 泛民肯出到閘, 再一人一票也好大機會羸.

你講到中共操控晒, 根本不付事實, 你被洗腦了, 乜都中共操控就看不清真相

引用:
原帖由 becktoria 於 2020-1-14 10:37 PM 發表

中共控制晒選委?! 你唔知泛民下屆係好有機會拿超過601票嗎?! 泛民拿了區議會百幾票, 加埋下年立法會功能組別有進賬, 如果有部分商家轉軑, 泛民係好大機會羸的.

我都未講如有袋住先, 一提委兩票, 泛民肯出到閘, 再一人一票也好大機會羸.

你講到中共操控晒, 根本不付事實, 你被洗腦了, 乜都中共操控就看不清真相 ...
1) 你呢個  "泛民下屆係好有機會拿超過601票" 出自何經何典何報導?

2) 已經有人吹風話若然中共失去控制,就改用協商喎?  你知啦,中共幾肉酸都做得出。到時話:基本法講特首可以由協商產生,吹咩?!

中共好過癮,明明係食人族,偏偏又要著西裝,用刀叉扮文明! 既做妓女,又想要貞節牌坊!

錢係手中最具威力一票。身體力行,支持黃色經濟圈,盡可能杯葛、抵制紅藍店。

咪係囉,中英聯合聲明都冇講到話要香港有「真.普選」。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 10:52 PM 發表

1) 你呢個  "泛民下屆係好有機會拿超過601票" 出自何經何典何報導?

2) 已經有人吹風話若然中共失去控制,就改用協商喎?  你知啦,中共幾肉酸都做得出。到時話:基本法講特首可以由協商產生,吹咩?!

中共好過癮,明明係食人族,偏偏又要著西裝,用刀叉扮文明! 既做妓女,又想要貞節牌坊! ...
1. 你自己查下泛民做緊什麼, 做緊好多野去接近我講的事. 反過來講, 你話中共控制晒選委, 明顯係錯, 你要認左先.

2. 回歸22年, 大陸做左什麼好肉酸的野?! 幾次釋法都係為香港好, 有根有據, DQ那次係那男女玩得太過份才出手的. 除左咁, 大陸給香港的照顧是多不勝數, 你有睇新聞一定會知.

反而泛民勾結外國做左幾多害港的事, 我估你也心知肚明吧!!

至於協商特首的可能, 大陸係有這權力, 用唔用就要看情況了.

有一樣野你係忘記得一乾二淨, 就係香港不是個獨立國家, 而只是中國的一個行政區, 為何要白白交出香港管治權? 是吧?!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-1-14 09:26 AM 發表

成個政制由港督一言堂,變成行政受制於立法會。
97前嘅權力下放

回覆 引用 TOP

泛民個個都收肥佬黎錢,真普選等如肥佬黎做,老美控制香港,黃C只會單一思考

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xxdaniel 於 2020-1-13 01:11 PM 發表

都無承諾唔殺香港人,又無承諾唔攞走香港儲備,也無承諾兩制係無條件倆制!啊爺先至係最嚮往自由!難怪偷呃拐騙既人,最熱烈打擊偷呃拐騙!!
咪幻想啦,
英國當年經各大洋行攞走香港大部份儲備,
一國在前,香港等同外國一個州咋,
所有儲備已經屬於國家,
不需兵役又有外交國防支援會有免費午歺?
香港一獨立又咁多儲備,
沒有大國保護不足三日肯定比人打,
大家準備做战俘吧
**美國人就係以武迫台灣南韓狂入美國過期武器賺錢,
啱啱先企圖老屈南韓二百幾億...台灣窮鬼年年亦交幾十億....
咪人云亦云,乜都淨係冧自己.....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 10:52 PM 發表

中共好過癮,明明係食人族,偏偏又要著西裝,用刀叉扮文明! 既做妓女,又想要貞節牌坊! ...
隔左幾日你都不回覆, 看來你是被我强而有力的事實說服了,來吧,不要再被泛民欺騙和利用了,清醒番就好!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]