• 瀏覽: 9,442
  • 回覆: 117
+13
引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 11:49 AM 發表

係,有提名委員會,所以就可以架床疊屋僭建831框架,龍門任佢搬。
不如直接d問你 你承唔承認基本法???? 如果唔承認 係咪只承認中英聯合聲明??? 英國同中國 從來無傾過普選行政長官問題 普選行政長官係由中央制定既 用下你個死人腦 會唔會比一個反中既人入閘呀?? 白紙黑字寫明有限制既普選 比你講話僭建 笑死人 繼續死雞撐飯蓋啦

引用:
原帖由 Immrkit 於 2020-1-14 11:56 AM 發表

不如直接d問你 你承唔承認基本法???? 如果唔承認 係咪只承認中英聯合聲明??? 英國同中國 從來無傾過普選行政長官問題 普選行政長官係由中央制定既 用下你個死人腦 會唔會比一個反中既人入閘呀?? 白紙黑字寫明有限制既普選 比你講話僭建 笑死人 繼續死雞撐飯蓋啦 ...
普選特首個入閘門檻遠遠高過現時冇普選嘅門檻,共産黨想當人傻?你都係無謂死雞撐飯蓋喇!一國兩制係乜料,台灣人睇得好清楚!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 03:07 AM 發表
其實呢啲只係低級語言偽術。同樣:

1.  美國從未承諾無條件簽訂中美貿易協議
2.  外國從未承諾無條件尊重一個中國原則
3.  美國從未承諾無條件給予香港獨立關稅地位

以為淨係你識耍賴?要玩可以慢慢玩! ...
 對呀,所以國際關係講實力
點解美國唔敢玩野,因大陸有經濟實力,有軍力
唔係台灣一早駐美軍啦

曱甴咁容易受人煽惑,到時真係不得了!!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 12:11 PM 發表

普選特首個入閘門檻遠遠高過現時冇普選嘅門檻,共産黨想當人傻?你都係無謂死雞撐飯蓋喇!一國兩制係乜料,台灣人睇得好清楚!
睇你真係唔記得 特首就算選到 都要國務院任命? 台灣已經無一國兩制既條件 台灣同香港 混為一談?

引用:
原帖由 oyear 於 2020-1-14 12:15 PM 發表

對呀,所以國際關係講實力
點解美國唔敢玩野,因大陸有經濟實力,有軍力
唔係台灣一早駐美軍啦
難為你仲好意思話美國唔敢玩嘢。習種個春袋俾侵侵練到爆,劉鶴呢個現代李鴻章,聽日就要喺美國邀請嘅200幾個來賓面前簽訂喪權辱國貿易協議,你唔面紅?

傳:首次聽到這說法!以前的學者們誤會了中央!

引用:
原帖由 Immrkit 於 2020-1-14 12:24 PM 發表

睇你真係唔記得 特首就算選到 都要國務院任命? 台灣已經無一國兩制既條件 台灣同香港 混為一談?
吓!台灣已經冇一國兩制條件?習種舊年嘅致台灣同胞書講明話要以一國兩制統一台灣喎?乜咁快俾你否決咗?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 12:25 PM 發表

難為你仲好意思話美國唔敢玩嘢。習種個春袋俾侵侵練到爆,劉鶴呢個現代李鴻章,聽日就要喺美國邀請嘅200幾個來賓面前簽訂喪權辱國貿易協議,你唔面紅? ...
你又真係幾搞笑唔撐自己國家居然去吹捧美國 貿易戰美國大商家叫苦連天 加既稅大部份都由美國班商家嘔出黎 要求美國總統停戰喎 我夠可以話特朗普跪低
https://www.chinatimes.com/realtimenews/20190510002042-260409?chdtv

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 12:29 PM 發表

吓!台灣已經冇一國兩制條件?習種舊年嘅致台灣同胞書講明話要以一國兩制統一台灣喎?乜咁快俾你否決咗?
比全段影片黎聽下

引用:
原帖由 Immrkit 於 2020-1-14 12:31 PM 發表

比全段影片黎聽下
原來你真係唔識嗰喎!  呢篇講話係蔡英文總統高票連任一大原因,因為將國民黨親共派迫埋死角。

https://news.mingpao.com/ins/兩岸/article/20190102/s00004/1546406457097/《告台灣同胞書》40周年習近平講話全文

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 12:25 PM 發表

難為你仲好意思話美國唔敢玩嘢。習種個春袋俾侵侵練到爆,劉鶴呢個現代李鴻章,聽日就要喺美國邀請嘅200幾個來賓面前簽訂喪權辱國貿易協議,你唔面紅? ...
佢簽d野,以前都買開架啦
大陸賺美國順差,然後洗番去美國身上,養住佢唔比佢爆煲,甘都叫有問題??
依家係大陸係美國身上年年有順差呀,唔回番少少,美國破產全球大冧市
你唔知咩?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 09:56 AM 發表

共產黨嘅把戲仲有人信?831框架之下,僭建基本法,令泛民候選人唔使旨意入到閘。
831框架根本同基本法45條差不多一樣, 只是有D細節清楚些.

引用:
原帖由 becktoria 於 2020-1-14 02:45 PM 發表

831框架根本同基本法45條差不多一樣, 只是有D細節清楚些.
哈哈,ignorance is bliss!  831框架下,共産黨只需要控制選委其中一個界別,就可以保證佢唔認可嘅人拎唔到入場券。呢啲叫做普選? 定係中國式普選?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 03:28 PM 發表

哈哈,ignorance is bliss!  831框架下,共産黨只需要控制選委其中一個界別,就可以保證佢唔認可嘅人拎唔到入場券。呢啲叫做普選? 定係中國式普選? ...
你才無知, 不知前因後果.

831要601票才可出閘, 其實同而家要601票至當選差不多, 只是多了一人一票可以投下票, 所以叫做袋住先.

至於是否一定不夠601票出閘, 今年區選後就話你知泛民係好有機會夠票出閘, 袋住先時政府仲建議提委每人有兩票, 所以泛民候選人基本上出硬閘, 但泛民不要袋住先, 而家難度高左少少, 但仍有機會當選的.

你睇多些不同立場人士(如我)的見解, 不要只看洗腦懶人包, 學多D野先

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]