• 瀏覽: 9,445
  • 回覆: 117
+13
引用:
原帖由 QK130 於 2020-1-13 05:10 PM 發表

當真?
想睇你哋點仆街呀嘛! 文明看猴呀

引用:
原帖由 鑊鑊甘 於 2020-1-14 03:21 AM 發表
基本法係一個整體
如果你只挑選啱心水先落實,必定有很大缺陷
你唔立23條,又唔尊重一國,但又要全面普選
我想話,你真係好L大貪,貪到過哂人哋底線,必然做成爭拗 ...
早系03年50萬人反23時我已經講,23吾立無可能比到普選你,井蛙國人貪得無厭兼厚顏無恥,一方面反對國家安全,但又要人比普選你,世上邊有甘著數既事

冇係好正常

有既話,香港獨立都有份,雖然依家都反中亂港

引用:
原帖由 launch_date 於 2020-1-13 01:16 PM 發表
內地既普選,一國兩制,高度自治
民主,自由,開放,bi li ba la

而黨語既大概含意
可能係同國際相反既

意思可能係咁:

普選 = 無得選
兩制 = 一制
自由 = 嚴厲監控
民主 = 極權

不如出本黨字典啦,
香港人跟既係中國文化,國際解釋。

唔明解係好正常既~~~
語言既意思都唔同,咪攪到太多矛盾囉 ...
曱甴黨語既解法都幾新穎,咁你地幾時移民走?

引用:
原帖由 ff2456 於 2020-1-13 01:45 PM 發表

睇吓特朗普貿易戰協議就知……要白紙黑字,數量化,千祈咪籠籠統統!共產黨最叻賴貓捉字虱!🤭🤭
我建議你真係了解下協議既內容先

引用:
原帖由 chilawytk 於 2020-1-13 09:15 AM 發表
【本報訊】修例風波持續逾半年,示威者對與內地相關的事物有極大反抗情緒。嶺南大學潘蘇通滬港經濟政策研究所高級研究員何濼生認為,不少港人有錯誤想法,想像北京是對手,大家利益並不相容,又指若一國兩制行之有效,香港發展繁榮,北京將感到非常高興,反問北京何時做過破壞香港利益的事。

https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/JYwwnTyrhpaH7m4eLWMSlg--~A/YX ...
見鬼即跪
選來做物
馬照飽就是中央派特首

引用:
原帖由 xxdaniel 於 2020-1-14 12:16 AM 發表

孫中山係清朝來看咪漢奸囉!
"漢奸",出賣漢族人既奸細;孫中山漢人推翻外族滿清,何來漢奸??

就算立左23條,肯定大陸都借D意唔俾你普選,共慘黨最叻就係呃人,信佢一成真係雙目失明,所以立唔到23條重好!

引用:
原帖由 launch_date 於 2020-1-13 01:16 PM 發表
內地既普選,一國兩制,高度自治
民主,自由,開放,bi li ba la

而黨語既大概含意
可能係同國際相反既

意思可能係咁:

普選 = 無得選
兩制 = 一制
自由 = 嚴厲監控
民主 = 極權

不如出本黨字典啦,
香港人跟既係中國文化,國際解釋。

唔明解係好正常既~~~
語言既意思都唔同,咪攪到太多矛盾囉 ...
普選 = 無得選?
由區議會到立法會你都可以選...你連功能組別都可以投票
無可否認特首冇得選..不過選委會你一樣有得選喎
睇下美國, 你一樣唔可以直接選總統 (因為選舉人票既制度)
又睇下英國, 你一樣唔可以直接選首相 (因為係投票選上議院議員, 由最大黨既黨魁去做首相)
都唔係直接可以投票選

兩制 = 一制?
請問有咩大陸既法例係香港行緊呢?
就算最多argue 既23 條, 你睇返97 前既港英法例第200 章第1 部, 已經有法例講叛逆
你可以講一個例子?

自由 = 嚴厲監控?
不如你又講下你係香港有咩野冇自由?

民主 = 極權?
同樣地, 有D 咩係極權呢?

就睇下你真係知道依個社會發生咩事, 定只係人云亦云

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2020-1-13 01:50 PM 發表

如果系ㄧ國ㄧ制,早就用大陸法律拿
一國一制香港無咁亂

引用:
原帖由 禁言先生 於 2020-1-13 10:46 PM 發表

香港人如果想在中國甚至國際上,有更大話語權,更大的影響力,係只有通過努力,去增加自己既籌碼同自由,而唔係努力去做政客或者外國既籌碼,當香港企業影響全球既時候,香港自然有能量去爭取任何野,但破壞香港去做人籌碼,只會淪為一隻狗一樣既奴隸!黑衣政棍停止害港! ...
當香港人搵唔到錢, 其實只會更加依靠大陸
所以香港人如果想遠離大陸, 其實應該唸點搵更加多錢
不論移民又好, 衣食住行又好, 只有你有錢先可以有更多選擇遠離大陸

引用:
原帖由 chilawytk 於 2020-1-13 09:15 AM 發表
【本報訊】修例風波持續逾半年,示威者對與內地相關的事物有極大反抗情緒。嶺南大學潘蘇通滬港經濟政策研究所高級研究員何濼生認為,不少港人有錯誤想法,想像北京是對手,大家利益並不相容,又指若一國兩制行之有效,香港發展繁榮,北京將感到非常高興,反問北京何時做過破壞香港利益的事。

https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/JYwwnTyrhpaH7m4eLWMSlg--~A/YX ...
中史只去到清朝
我們要的是近代史

而且要由解放軍去教
講下日本侵華,抗美援朝

俾D南京大屠殺片佢地睇等佢地驚

引用:
原帖由 ulu888 於 2020-1-13 01:50 PM 發表

濕鳩教授不學無術,97後改到面目全非啦
97前,英國已將香港制度變得面目全非。

引用:

何生,你錯喇。
佢哋唔係誤視北京作對手,並非誤解基本
法特首選舉制度。佢哋真係視北京為對手,同要推翻基本法特首選舉制度。
佢哋以往嘅大形遊行都大叫打倒共產黨一黨專政。
14年佔中同今次嘅新五大訴求,都係要求改變基本法內嘅特首選舉制度。

中國人係要管的

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]