• 瀏覽: 9,431
  • 回覆: 117
+13
引用:
原帖由 chilawytk 於 2020-1-13 09:15 AM 發表
【本報訊】修例風波持續逾半年,示威者對與內地相關的事物有極大反抗情緒。嶺南大學潘蘇通滬港經濟政策研究所高級研究員何濼生認為,不少港人有錯誤想法,想像北京是對手,大家利益並不相容,又指若一國兩制行之有效,香港發展繁榮,北京將感到非常高興,反問北京何時做過破壞香港利益的事。

https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/JYwwnTyrhpaH7m4eLWMSlg--~A/YX ...
香港人如果想在中國甚至國際上,有更大話語權,更大的影響力,係只有通過努力,去增加自己既籌碼同自由,而唔係努力去做政客或者外國既籌碼,當香港企業影響全球既時候,香港自然有能量去爭取任何野,但破壞香港去做人籌碼,只會淪為一隻狗一樣既奴隸!黑衣政棍停止害港!

每個時代都有漢奸

引用:
原帖由 詹佬 於 2020-1-13 02:09 PM 發表

所以你應遠離共產黨,遠離中國共產黨的中國香港特區,不要中國香港特區的身份証,
使乜現在走
共産黨都未能一國一制香港,到2047時真是好多人走!🤒🤒

引用:
原帖由 sweetandsour 於 2020-1-13 11:06 PM 發表
每個時代都有漢奸
孫中山係清朝來看咪漢奸囉!

引用:
原帖由 xxdaniel 於 2020-1-14 12:16 AM 發表

孫中山係清朝來看咪漢奸囉!
漢奸的定義,聯合外族反自己的民族,請問孫中山聯合了那個外族?

引用:
原帖由 天生綠色腳指 於 2020-1-13 02:10 PM 發表
6月以來,香港經歷過多少次暴力的洗禮?你譞記得這些日子嗎?網上有人就把黑暴們的暴行列舉出來,提醒我們,勿忘記這些苦痛的日子。
0609 鐵錘電鋸無寸鐵
0610 縱火衝擊好和平
0611 死亡恐嚇要應承
0612 死線威脅掉磚頭
0621 稅務大樓玩lift門
0621 警察總部被圍困
0701 暴徒襲擊立法會
0701 暴徒搶手機刪相
0706 暴徒搞油塘宿舍
0713 非法禁錮女商人
0714 ...
哈哈!比共産滲入十零年,d人將是非黑白可以扭轉黎講都唔覺羞恥!20年前香港人點會揞著良心講呢d話!比d毫無道理底線既思想滲入香港,拼死斬惡除魔係對既!

用公民提名嘅香港普選等於起咗個壞嘅先例,它日內地人民強烈要求民主選舉時又會複製香港呢個選舉制度嘅木馬,導致中國真正走向分裂和中華民族亡國.

而且廿三條不出,誰予普選.

引用:
原帖由 sweetandsour 於 2020-1-14 12:25 AM 發表

漢奸的定義,聯合外族反自己的民族,請問孫中山聯合了那個外族?
呵呵!不斷去美國日本收集捐款武裝革命!打自己國家喔,!!只是認証什麼事情都隨你演譯!不過做得漢奸是最滑頭!會先扺毀人漢奸先!

引用:
原帖由 xxdaniel 於 2020-1-14 12:41 AM 發表

呵呵!不斷去美國日本收集捐款武裝革命!打自己國家喔,!!只是認証什麼事情都隨你演譯!不過做得漢奸是最滑頭!會先扺毀人漢奸先!
呵呵! 他在美國日本收集捐款,捐款是誰比的?.....是呀,漢奸最滑頭,最介意比人話漢奸。

引用:
原帖由 launch_date 於 2020-1-13 01:16 PM 發表
內地既普選,一國兩制,高度自治
民主,自由,開放,bi li ba la

而黨語既大概含意
可能係同國際相反既

意思可能係咁:

普選 = 無得選
兩制 = 一制
自由 = 嚴厲監控
民主 = 極權

不如出本黨字典啦,
香港人跟既係中國文化,國際解釋。

唔明解係好正常既~~~
語言既意思都唔同,咪攪到太多矛盾囉 ...
無言論自由仲可以係度9UP? 無民主仲可以比你區議會選舉? 有極權你班含包散仲可以日日反中? 又唔承認基本法 又話要人依中英聯合聲明 喂 中英聯合聲明無話過比香港人普選喎 姐係點架 你地班友1時1樣既?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]