• 瀏覽: 2,500
  • 回覆: 14
RIP

Rip😢

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-1-11 12:07 PM 發表
http://news.tvb.com/world/5e1946 ... 474/伊朗承認人為錯誤擊落烏克蘭客機

現在去伊朗,風險非常 ...
你不是親美的曱甴都依然會安全。

樓上部分人士, 死咗176人就咪係度抽水.. (更正罹難人數)

真係估唔到伊朗防空體系會犯如此錯誤...
如果是戰爭時期, 在國土內執行空防任務 在遠程雷達預警後, 從發現到跟蹤目標, 會有多次互相確定目標信息. 後續是由防空司令部最後決定,  這次居然將發射權, 給予防空野戰營自行決定(或許是有營級指揮官不按程序?)  對此可見伊朗的空防體系, 在戰時會有可能出現指揮不協調.  除了客機之外, 更可能敵我識別不到位, 而造成誤傷友軍的情況.

🤔我反而把重點放了其他位置,
伊朗本土事件要三日查到結果,
美國就可以隔空一日就查到結果,
到底咩原因?
飛機黑盒其實有後門?
黑盒連接到電腦有網絡就連接到存取數據?
伊朗國家內部資料對外有後門?
美國太空對地面藍控?

引用:
原帖由 前往可愛的菠菜 於 2020-1-11 05:06 PM 發表
🤔我反而把重點放了其他位置,
伊朗本土事件要三日查到結果,
美國就可以隔空一日就查到結果,
到底咩原因?
飛機黑盒其實有後門?
黑盒連接到電腦有網絡就連接到存取數據?
伊朗國家內部資料對外有後門?
美國太空對地面藍控? ...
引擎會把數據傳回製造商, 在沒有異常情況下突然爆炸, 再加上老美衛星監察伊朗導彈. 老美一定推算出了咩事. 就算唔係百分百, 屈左先都冇損失.

兩支部隊,各自為政,毫無協調。

引用:
原帖由 剛郁完 於 2020-1-11 06:18 PM 發表
兩支部隊,各自為政,毫無協調。
更可能是屬個人行為去決定,這就非常糟糕的指揮管理.
最搞笑的是”一般營級的指揮官”對現代戰爭模式,都應該比下層軍官更為熟悉.何況對手可能是美國,只要對美軍近”20年的戰爭模式”略為思考一下,都知道首波來襲的,肯定會是密集的巡航導彈.即使防空野戰營的雷達不能分別飛機類型,但至少能確定”大小/飛行高度/軌跡及速度”

導彈都攪唔掂,核彈都係唔好攪住啦

喂! 美國導彈飛得咁慢. 可以俾你攔截到, 咁筍既, 真係打佢落黎你就奶野啦.

CIA 能手? 

歸根結底係老美引致!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]