• 瀏覽: 17,681
  • 回覆: 81
+2
湖北省武漢市傳出近日錄得最少27宗不明原因肺炎,均診斷為病毒性肺炎或肺部感染,其中7例病情危重,大部份病例是武漢華南海鮮批發市場的商戶。據悉...

有指,屯門醫院接收了一宗曾到過武漢的懷疑肺炎求診個案。
湖北省武漢市傳出近日錄得最少27宗不明原因肺炎,均診斷為病毒性肺炎或肺部感染,其中7例病情危重,大部份病例是武漢華南海鮮批發市場的商戶。據悉,屯門醫院收到來自武漢肺炎懷疑個案,稱患者前往急症室求診及正入住該院隔離病房,病人目前情況穩定。

屯門區議會富泰區區議員何國豪指經屯門醫院工作的護士證實,已接收一宗肺炎個案,患者為香港人,早前由武漢返港,正入住該院隔離病房,未知其他詳情。另外,屯門區議員張可森在其個人Facebook指,已致電屯門醫院了解事件,屯院表示尚在了解當中,但未否認傳聞,院方亦向他指會對曾往返內地的個案提高警覺。

香港食物及衞生局局長陳肇始早前表示,已就事件與內地相關部門保持聯繫,要求本港衞生防護中心及醫管局提高警覺,包括加強實險室層面的檢驗;衞生署亦已通知全港私家醫院及私家醫生,一旦發現可疑個案要即時轉介。

好驚呀!嚟料啦!

新聞來源連結:
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1671903/即時-港聞-屯門醫院傳收懷疑肺炎個案-患者曾赴武漢正接受隔離

一日藍絲 終身藍絲
醫管局都低能既;全新病毒用舊基因圖譜偵測,梗係測唔到啦!!

oh no 帶返個口罩先

引用:
原帖由 nkt1234567 於 2020-1-2 12:11 PM 發表
oh no 帶返個口罩先
唔知新病毒併合黑警TG,便產生咩生化危機???

香港每日都有很多人肺炎入院。
這個女人在武漢去過什麼地方??

香港人造謠最叻

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-1-2 12:11 PM 發表
醫管局都低能既;全新病毒用舊基因圖譜偵測,梗係測唔到啦!!
陰性結果先驚!變種測唔到點樣醫?

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-1-2 12:13 PM 發表

唔知新病毒併合黑警TG,便產生咩生化危機???
曱甴死期已到

可以攪抄了 ? 黃絲今次會死幾多人 ?

蘋果廣告又一預言

引用:
原帖由 plover 於 2020-1-2 12:19 PM 發表

陰性結果先驚!變種測唔到點樣醫?
早前11月已有內蒙鼠疫,今次可能與沙士混合左,變新品種。

沙示當日樓價跌左7成喎

引用:
原帖由 plover 於 2020-1-2 12:21 PM 發表

早前11月已有內蒙鼠疫,今次可能與沙士混合左,變新品種。
鼠疫+非洲豬瘟>新沙士

引用:
原帖由 19hkend 於 2020-1-2 12:20 PM 發表
可以攪抄了 ? 黃絲今次會死幾多人 ?
欖炒就大家黃藍一齊死啦!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]