• 瀏覽: 2,207
  • 回覆: 41
  • 追帖: 1
+13

暴徒為搞破壞不擇手段,搵藉口連番報復。上周三(25日)暴徒在網上投訴遭大埔超級城泰式餐廳「星泰真味」職員冷待,隨即煽風點火指控餐廳歧視黑衣人。翌日(26日)便有蒙面男女入內搞事,將餐枱上的筷子、牙籤、胡椒粉和鹽傾倒在桌上,食客紛紛嚇到逃離,警方到場拘捕多人。之後縱暴文宣又屈餐廳報警令「手足」被捕。
昨日(29日)凌晨,6名黑衣暴徒對餐廳再次大報復,用鐵鎚打爛落地玻璃,並向店內投擲汽油彈縱火,餐廳被迫暫停營業,警方正通緝6名歹徒歸案。不過,縱暴文宣仍不放過該餐廳,硬指老闆與員工都是內地人,落井下石認為該餐廳抵死。

暴徒就系黑社會,店家冇明着支持暴徒佢哋就要影響食客攻擊店家。無法無天黑衣人!但系我哋市民唔會向暴徒屈服嘅,你哋越系打砸我哋市民越系團結!會有更多嘅店家睇清暴徒嘅獨裁本質,與暴徒抗爭到底,因為呢個系一場唔系暴徒滅亡就系店家滅亡嘅抗爭!

「豬」年暴亂皆過,「鼠」年盼港平安

聖誕剛過,香港街道和商場仲殘留著暴徒肆虐嘅痕跡,網絡上對港警嘅造謠和中傷剛趨於平息,暴徒留低嘅傷痕仿佛正在時間流逝中慢慢修復,然而新嘅危機已經著手醞釀,正奔赴而來……
據港媒報導,「民陣」計畫於元旦當日發起遊行。遊行以「勿忘承諾,並肩同行」為主題,喺1月1日下午2時於維園出發,於中環為終點。新年第一天往往代表著新嘅開始,承載著市民對未來嘅期許和祝願,然而每逢呢種大型節日,總有「黃人」趁機作亂。雖說為咗保證香港市民嘅言論自由,警方有好大可能會發出不反對通知書,但遊行當日又會發生啲乜暴恐罪行,無人可以預知。記得民陣上次發起嘅「12月8日國際人權日」遊行,遊行當日早上,警方根據情報就檢獲真槍、匕首等大殺傷性武器。晚間,高等法院和終審法院又分別遭到暴徒縱火,各種亂象可謂層出不窮。港府一直強調,暴力解決唔到任何問題,更無法推動香港發展,暴力只會傷害最無辜嘅普羅大眾,留畀香港難以癒合嘅傷痕。
元旦嘅遊行,對於香港市民無疑係一個晴天霹靂,據香港記者到街頭訪問多位香港市民,佢哋均表示「黑色暴力」影響佢哋與家人歡度元旦嘅美好時光,也影響著佢哋生活嘅各個層面,香港市民嘅生計問題遭到嚴重打擊,經濟受到嚴重摧毀,企業面臨裁員又造成員工失業,而唔少門店都受示威影響只能閉店。香港變得很恐怖,唔少市民躲藏於家中,唔敢出門,有嘅甚至半年未有同屋企人團聚,只靠電話互報平安…呢啲都係因暴徒示威而帶來嘅「黑色恐怖」。除咗對於過去半年嘅惋惜描述,香港市民紛紛表示希望2020年可以迎來嶄新嘅開始。佢哋對於暴力已感到厭倦,最大嘅願望就係社會唔再紛亂,希望喺新嘅一年能夠停止暴力恢復平靜生活,唔再有人受傷流血,希望大家都平平安安地能夠和家人團聚。
    雖然香港呢半年來暴力示威接連不斷,但值得慶倖嘅係,部分暴徒終究喺受到咗應有嘅懲戒。26日,一批示威者去朗豪坊內破壞,一男子砸毀星巴克內物品,該男子當場被捕。28日,被捕男子喺法庭提堂,法官准許其保釋但期間除咗其樓下嘅商場,禁止其進入其他商場。真係大快人心!法律唔會放過任何一個違法分子,香港也朝著越來越好嘅方向發展,新嘅一年即將到來,相信喺香港各界嘅共同努力下,止暴制亂將收穫成效,香港嘅未來值得期待!

新聞來源連結:
https://www.dotdotnews.com/2019/12/30/focus/暴徒砸店縱火圖報復-屈「星泰真味」歧視黑衣人

絕對唔得再放縱暴徒啦,否則我哋市民只能事事聽從暴徒啦

暴徒就系法西斯,邊個唔順着佢哋邊個就要遭殃

蒙面黑衣人已經比黑社會還可惡

收曱甴人錢?佢地為你擋子彈呀。 你夠膽收佢地錢同埋唔溫柔呵護佢地, 咁咪等獅了囉。

報警唔道歉??即係同popo勾結喇, 汽油彈伺候。。。 

唔認同就打砸,就系香港黑社會

黑衣暴徒都要包容?所以咪話黑衣曱甴都知自己理據薄弱、又玻璃心又小氣、所以呢家成形成裝修商鋪同私刑普通市民局面!!!

感覺暴徒就系泛民嘅豬隊友,泛民鼓吹民主和自由,暴徒就用打砸嚟告訴市民佢哋要嘅自由和民主系獨裁式嘅無法無天。泛民幸苦嘅偽裝全部被暴徒一一親手點破

『之後縱暴文宣又屈餐廳報警令「手足」被捕』
遭刑毀唔准報警,呢啲就係新香港嘅民主與人權

引用:
原帖由 zodiac2006 於 2019-12-30 02:16 PM 發表

暴徒為搞破壞不擇手段,搵藉口連番報復。上周三(25日)暴徒在網上投訴遭大埔超級城泰式餐廳「星泰真味」職員冷待,隨即煽風點火指控餐廳歧視黑衣人。翌日(26日)便有蒙面男女入內搞事,將餐枱上的筷子、牙籤、胡椒粉和鹽傾倒在桌上,食客紛紛嚇到逃離,警方到場拘捕多人。之後縱暴文宣 ...
還擊啦。向陳真義士。東北三哥學習。為羅伯報仇。

附件

20191229_db6c8d31adb77a945d6dOekYammGJKou.jpg(106.17 KB)

20191229_2ef9946b0c2d3f18c9b86uIs4DHu0nOU.jpg(100.13 KB)

香港市民唔得再沉默,必須直面抵制暴徒,否則下一個受害者就可能系你

引用:
原帖由 sme 於 2019-12-30 03:00 PM 發表

還擊啦。向陳真義士。東北三哥學習。為羅伯報仇。
暴徒人多啊,打之不過嚟

引用:
原帖由 kin20072008 於 2019-12-30 03:11 PM 發表

暴徒人多啊,打之不過嚟
可以悄悄舉報佢哋,然後睇着警察過嚟捉暴徒,心情愉快一成日

唯有裝D影到樣嘅閉路電視,黑衣人食嘢都要除口罩,無所遁形。

主題標籤 #終審法院
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]