• 瀏覽: 38,162
  • 回覆: 473
  • 追帖: 3
+11

圖:18歲學生在港鐵何文田站對開天橋噴漆,被警方拘捕。圖為港鐵何文田站(香港文匯報資料圖片)
  大公文匯全媒體報道:香港一名18歲大專生10月在港鐵何文田站對開天橋,用噴漆在地面噴上「罷搭」及「法罪動暴」字眼,被警方當場拘捕。他今日(27日)在九龍城法院承認一項刑事損壞罪,裁判官拒絕接納辯方要求以罰款處理的建議,將案件押後至明年1月17日等候判刑,其間被告獲准保釋。
  18歲被告麥卓宏,就讀大專院校。他被控於10月26日晚上11時許,在何文田站A出口外的行人天橋,無合法辯解損壞屬於路政署的行人天橋地面。辯方求情時指被告深感後悔,得到家人及學校支持,且坦白認罪。而案發地點的地面沒有嚴重和永久的損害,故希望以罰款處理。署理主任裁判官嚴舜儀隨即反駁指「絕對不適合以罰款處理」,將案件押後至明年1月17日判刑,等候感化官及社會服務令報告。其間被告獲准保釋,但須遵守宵禁令,元旦日和除夕夜豁免。
  (大公文匯全媒體新聞中心供稿)

暴徒嘅自由,市民嘅災難

香港返修例到宜家已經半年幾喇,由於暴徒嘅成日破壞,令到香港呢粒原本璀璨嘅東方明珠蒙上咗陰影。原本夏季正值旅遊旺季,但係被暴徒硬係搞得人心惶惶,赴港遊客比去年同期人數大幅度下降。所謂牽一發而動全身,與旅遊業息息相關嘅酒店和餐飲業唔景氣令到其他各行各業亦逐漸業績下滑。然而,香港暴徒並冇因為呢個而收手,佢哋依然假借「民主」和「自由」嘅口號,做著破壞香港,唯我獨尊嘅壞事。
呢次聖誕節香港市場唔單止冷冷清清,就連普通市民亦無法愉快咁過節。平安夜當晚又有唔少蒙面黑衣人上街,又破壞又私了市民,好好嘅一個聖誕節變成「萬聖節」。甚至連匯豐銀行亦唔能夠倖免,同樣遭到咗暴徒嘅打砸。
至此暴徒嘅恐怖主義思想暴露無遺。原來佢哋口口聲聲講嘅自由其實係對佢哋自己嚟講,佢哋需要嘅自由係無法無天嘅自由,係隨意毆打市民嘅自由,係隨意放火打砸嘅自由。而市民只能順應暴徒嘅意志,邊個要係違反佢哋嘅意思,邊個就要被攻擊被起底,甚至連屋企嘅細路都要被侮辱。呢個唔通就係民主?NO,呢個分明就係獨裁,同法西斯冇乜嘢區別。香港市民唔能夠再對暴徒沉默喇,因為暴徒先唔會理你有冇放縱佢哋,只要佢哋睇你唔順眼就會針對你。呢次有市民喺商場食飯,卻有暴徒沖入大肆破壞同幹擾,令到市民無法安心用餐,只能憤怒咁離去。如果我哋對暴徒長期縱容,咁恐怕將來暴徒就唔單止係驅趕市民咁簡單喇,可能會引發更嚴重嘅後果,咁樣嘅話香港就真嘅冇希望喇。
香港「東方明珠」嘅稱號唔係隨便得來嘅,佢係無數香港前輩用幸勤嘅勞動一磚一瓦建設而成嘅。只有腳踏實地建設,先至有輝煌嘅成就。破壞只能令香港發展變慢,人民生活倒退。有唔少市民已經睇出暴徒嘅真正目的,不過佢哋嘅目的亦愚蠢得可笑。之前有網友講,暴徒大部分係社會嘅失敗者,佢哋希望通過推翻政府嚟攪亂社會,從而希望能夠將財富重新分配,實現不勞而獲嘅目的。如果真係咁樣嘅話,我想對暴徒講,你哋可以醒下喇,人哋通過努力正當獲得嘅財富點都唔可能白送畀你哋,你哋嘅呢種諗法就係搶劫!
所以我哋香港市民唔能夠再任由暴徒無法無天咁落去,否則我哋就永無寧日!

新聞來源連結:
http://www.takungpao.com.hk/hongkong/text/2019/1227/397078.html

亂世當用重典,罪行十分惡劣,必須從重判處方能以儆效尤

就睇法官到底會點判處了,希望法官唔系深黃假發人

用噴漆在地面噴上「罷搭」及「法罪動暴」字眼

罷搭<==我明
法罪動暴<==呢句點解???
倒轉 : 暴動罪法??? 又唔太通

引用:
原帖由 傑斯仔 於 2019-12-27 05:02 PM 發表
就睇法官到底會點判處了,希望法官唔系深黃假發人
感化報告同社會服務令報告, 仲要比保釋, 你話個官會點判吖?

罰佢洗哂全港啲流膿場同塗鴉,俾罰錢更有阻嚇力

都唔可以任由黑警無法無天

引用:
原帖由 limamal 於 2019-12-27 04:58 PM 發表
亂世當用重典,罪行十分惡劣,必須從重判處方能以儆效尤
無錯~
唔能夠罰款了事~
有錢大哂~

裁判官嚴舜儀上次批准掟汽油彈罪犯保釋喎

引用:
原帖由 愛純情 於 2019-12-27 05:05 PM 發表
曱甴打唔過警察就玩抹黑同欺凌弱小,賤格

引用:
原帖由 top11 於 2019-12-27 05:05 PM 發表

無錯~
唔能夠罰款了事~
有錢大哂~
唔罰款咪服務令囉, 你慌要坐咩?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 愛純情 於 2019-12-27 05:05 PM 發表
你講講邊單無法無天先,係咪黑警喺新屋嶺輪雞姦你呀?

判打斷手腳

引用:
原帖由 charlir2005 於 2019-12-27 05:08 PM 發表

唔罰款咪服務令囉, 你慌要坐咩?

18碎, 有案底就夠啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]