• 瀏覽: 12,155
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
+6
講緊樓主你呀。你睇清楚本書去檢討下啦。

呢本醜陋的中國人其實係要讀既人自省,唔係用黎打飛機。

但真係要深究,柏楊經歷過既係國民黨大陸時期同台灣白色恐怖時期,84年可以去大陸探親前,真係一日都無係中共治下生活過,佢成書既素材究竟來源係邊度呢?
佢套書曾經係大陸大賣,八幾年既事,點解?大陸五十年代到文革搞既運動其實仲激,文化大革命點樣得名,就係要係文化層面進行革命,所以睇呢本書,係共鳴呀。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-1-4 10:44 AM 發表

喂,究竟你是否不想中華民族偉大復興。
你呢D 戇鳩仔係度指手劃腳的話, 就算把啦.

你去美國做總統, 中華民族提早二十年就可以偉大復興.

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-1-4 11:03 AM 發表
你出言不遜不會幫到建制派。
回答問題:你想不想中華民族偉大復興。
謀事在人, 成事在天. 好在唔係你呢D 戇鳩仔渣旗. 點都有希望.

你去做美國總統, 咁就掂了.

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-1-4 12:30 PM 發表

最后機會:
1.你想不想中華民族偉大復興。
2. 你說“謀事在人, 成事在天. 點都有希望.‘
這句話顯示你覺得目前情況比較悲觀。
3. ‘中華民族偉大復興’是誰最先提出的?
4. 一樓是認同 這個復興 理念的。
+++++++++++
懂不懂? ...
坐定粒六諗住實無死既政客, 幾多個可以成功?

話你係戇鳩仔就係戇鳩仔. 你呢D 戇鳩仔去做美國總統, 咁就真係掂啦.

戇鳩仔, 呢個時候先黑名單, 遲唔遲D 呀?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-4-1 12:07 PM 發表
回覆rambotam2008 :
經過9個月的觀察,你每一個留言都是謾罵那些在你眼中反政府的人。
一般而言,無緣無故上虛擬世界做這種貌似跟他無關痛癢的事情而破口大罵,有好幾個原因。
這類行為就是一樓說的“窩裡鬥”。
是人性醜陋的一種。 ...
見到弱智講兩句並不算無緣無故

最多佢只係衰無叫你去睇醫生

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-4-1 12:10 PM 發表
你這種挑起罵戰的習慣,說明親政府人士的質素,完全吻合一樓說的東西。
除左恥笑你之外, 係你不斷逃避討論既情況下, 同你既對話根本無其他意義

無一種討論係你可以不回應人地, 叫人地去講你想聽既野. 你只係一個鍵盤戰士, 又無支槍指住我地, 點解要就你? 我地並唔係醫生, 無責任去醫人.

夏蟲不可語冰, 明唔明?

我非常之期待樓主既公開辯論

不過公開辯論樓主無可能逃避, 自己諗下先啦.

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-4-1 12:31 PM 發表
[quote]原帖由 wilsonkf 於 2020-4-1 12:16 PM 發表 除左恥笑你之外, 係你不斷逃避討論既情況下, 同你既對話根本無其他意義。無一種討論係你可以不回應人地, 叫人地去講你想聽既野. 你只係一個鍵盤戰士, 又無支槍指住我地, 點解要就你? 我地並唔係醫生, 無責任去醫人 ...
違反版規你可以請版主處理, 版主無處理即係不違反版規, 你不回應就係你逃避緊.

版規點執行係版主話事, 唔係你. 你只係鍵盤戰士一條.
你不過就係因為怕無人理你, 全部貼沉晒, 先焗住封完又解封之嘛
你一日沉十個貼, 真係當無人知呀
你睇下你幾失敗, 做鍵盤戰士都唔可以堂堂正正去做

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]