• 瀏覽: 7,480
  • 回覆: 97
  • 追帖: 4
+10
想當年講最大經濟體仲好似好遙遠,但時間過得好快,全世界預計2030年中國就會超越美國成為全球最大經濟體,變化來得太快,好多人心態仲未轉變過來,仲覺得中國係97時既中國,

想問問黃絲有咩睇法

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2019-12-19 15:43 發表
想當年講最大經濟體仲好似好遙遠,但時間過得好快,全世界預計2030年中國就會超越美國成為全球最大經濟體,變化來得太快,好多人心態仲未轉變過來,仲覺得中國係97時既中國,

想問問黃絲有咩睇法 ...
你錯了;到時候最大經濟體系一帶一路。

中國只系其中一員,不過中國系盟主啫。

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2019-12-19 15:43 發表

黃人唔相信佢老豆個老豆嘅,只相信佢老母。

中國人加油

中等收入陷阱,人口紅利消失

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2019-12-19 03:43 PM 發表

你有無好內地投資建議?
買內地樓和股票等爆升!!

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-12-19 03:57 PM 發表

你錯了;到時候最大經濟體系一帶一路。

中國只系其中一員,不過中國系盟主啫。
一帶一路又唔會經濟統一點會計埋一齊。

引用:
原帖由 anson2004 於 2019-12-19 04:48 PM 發表
中等收入陷阱,人口紅利消失
請問點解會有中等收入陷阱

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2019-12-19 03:43 PM 發表

大唔一定勁,長唔一定硬。

引用:
原帖由 iljimae 於 2019-12-19 04:51 PM 發表

你有無好內地投資建議?
買內地樓和股票等爆升!!
都係陳腔濫調啦,深圳樓,未來10年係中國品牌爆發既時間,因為華為等手機商帶動,民族認同感會大幅提升,國貨多左好多人用,你睇安踏Fila,好孩子BB車,奶粉飛鶴,國產品牌市場佔有率大增,到2030年更會係升幅既頂點,

之後中國政府扶持既芯片業等等會被勒住脖子既行業我覺得都要參一腳。

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2019-12-19 05:01 PM 發表

請問點解會有中等收入陷阱
生育下降致人口老化
                                國進民退商業效率下降

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-12-19 05:17 PM 發表

大唔一定勁,長唔一定硬。
廢話講少左,我無講一個強字強唔強你到時咪知囉。

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2019-12-19 05:19 PM 發表

廢話講少左,我無講一個強字強唔強你到時咪知囉。
我都冇講。。。強。

引用:
原帖由 anson2004 於 2019-12-19 05:19 PM 發表

生育下降致人口老化
                                國進民退商業效率下降
你都唔知咩叫中等收入陷阱,支爆你地都講左廿幾年啦,依家點?

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-12-19 05:20 PM 發表

我都冇講。。。強。
勁,意思唔係等於強嗎?我純粹講中國2030年就會係最大經濟體,無話最強經濟體。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]