• 瀏覽: 92,442
  • 回覆: 834
  • 追帖: 2
+25
今日(15日)下午網民於多區發起「和你CHRISTMAS SHOP」活動,呼籲市民到多區商場光顧「黃店」享用午膳,並在Facebook和Instagram等社交媒體「打咭」。下午有示威者到多個大商場示威,在被稱為「藍店」的店舖門口張貼罷買或罷食傳單,亦有人噴漆。不過與以往不同,過往類似行動主要針對美心旗下的食肆、吉野家、優品360等,今日行動連帶針對大家樂、莎莎、麥當勞和Pacific Coffee等過往較少直接受影響的商舖,原因是該商店是中資背景或公司老闆被指撐警,不過示威者沒有動手,只叫口號或張貼呼籲罷食罷買單張。

太古城示威者在麥當勞門口呼籲大家不要再幫襯中資,並叫口號「食中資,無良知」。(歐嘉樂攝)

示威者大家樂討論後決定只叫口號
今日全港多區商場都有網民發起「和你CHRISTMAS SHOP」活動,例如太古城中心、德福廣場、新城市廣場、時代廣場等。在太古城中心,示威者最初只是圍繞商場行走,高舉五指高呼「食美心,無良心」、「五大訴求,缺一不可」,然後部份人開始在Simplylife、星巴克、北京樓等美心集團旗下食肆張貼「罷買通告」。
不過,之後有示威者討論,是否「要搞大家樂」,最終眾人決定不貼通告,只入店內喊口號。及後又有示威者在麥當勞門口,呼籲市民不要光顧中資,並高叫「食中資,無良知」。太古城示威者又到華潤集團Pacific Coffee店門口,向店內客人呼籲「罷食中資」、「食完今次唔好再食」、「下次齋坐得啦」。
示威者指莎莎老闆出席撐警大會
而在九龍灣德福廣場,有示威者在美心食肆圍板上噴漆,期後有防暴警突然出現,至少拘捕兩名青年,及後警方又施放胡椒噴霧驅散示威者。之後示威者繼續在商場內遊走,前往名創優品並撕開原遮蓋店名商標的紙張,店舖其後落閘。示威者其後又到莎莎,指其老闆出席撐警大會,並將「罷買」傳單灑落在地上。

「罷買中資商品」係無腦嘅政治鬧劇和愚民迷魂藥

12月15日下午,有黑衣人喺全港多區商場發起「和你CHRISTMAS SHOP」、「罷買中資商品」等抗議行動,香港多個商場受到破壞,周邊交通、商場設施等都受到影響及損壞,其中反對黑衣暴力、支持港警嘅美心集團等企業旗下店鋪以及有中資背景嘅店鋪被作為攻擊目標,抗議行動導致商場內嘅餐廳、咖啡館等迫不得已提早結束營業,黑衣人持續嘅抗議鬧劇再次畀當前經濟低迷嘅香港「落井下石」。

黑衣示威者發起嘅「和你CHRISTMAS SHOP」和「罷買中資商品」等行動,實在係一出無腦嘅政治鬧劇。因為香港係一個建立喺旅遊和金融等基礎之上、一無農業二無工業冇實體經濟支撐嘅地區,要做成生意幾乎所有嘅嘢都需要從外地輸入,而宜家中國大陸正係輸入香港商品嘅主要供應者,如果真好似無腦黑衣示威者所宣揚嘅咁樣,搞一個所謂「黃色經濟圈」,畀中資企業或者大陸嘅產品唔喺香港出現,咁係無法想象嘅事,屆時香港人嘅基本生活都將無法保障。就連宜家與中國大打貿易戰嘅美國,要趕喺聖誕節前與中國達成第一階段協議嘅原因之一,就係因為對中國商品征稅將對美國人嘅聖誕采購造成較大影響,將會影響總統特朗普嘅連任競選,中國商品嘅影響力可見一斑。

可見,黑衣示威者發起嘅所謂「和你CHRISTMAS SHOP」、「罷買中資商品」等抗議行動,包括「黃色經濟圈」和雙十一嘅「罷買淘寶」等行為,都係一處處無腦嘅政治鬧劇,除咗想嘩眾取寵引人關注外,冇任何現實價值。香港之所以能取得宜家嘅成就,就係因為呢個前香港人識得和氣生財嘅生意之道,識得尊重和包容周邊多樣嘅政治與文化,唔將政治淩駕於法治和經濟之上,咁樣先造就咗宜家香港世界矚目嘅經濟地位和華人首富等一批商界知名人士。宜家,黑衣示威者嘅所謂罷買行動,就係一種「閉關鎖國」嘅無腦行為,同自掘墳墓一樣。

奉勸呢啲政治黑手趕快收手吧,想要將香港從開放多元經濟扭曲為單一無援嘅「圈子經濟」同癡人說夢一樣,果啲政治鬧劇和政治恐嚇也快啲收場吧,因為呢啲絲毫都動搖唔到香港止暴制亂嘅決心。好似「罷買中資商品」嘅愚民迷魂藥,任何一位清醒嘅香港市民都會對呢個嗤之以鼻。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/410240/12-15-麥當勞-大家樂-莎莎成示威者針對目標-呼籲罷食罷買

引用:
原帖由 limamal 於 2019-12-16 10:01 AM 發表
今日(15日)下午網民於多區發起「和你CHRISTMAS SHOP」活動,呼籲市民到多區商場光顧「黃店」享用午膳,並在Facebook和Instagram等社交媒體「打咭」。下午有示威者到多個大商場示威,在被稱為「藍店」的店舖門口張貼罷買或罷食傳單,亦有人噴漆。不過與以往不同,過往類似行動主要針對美心旗下的食肆、吉野家、優品360等,今日行動連帶針對大家樂、莎莎、麥當勞和Pacific Coffe ...
點解唔罷飲東江水。。同大陸食物?

李豬銘襯家都攪,好唔俾面

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2019-12-16 10:02 AM 發表
要逼到美國麥當勞同中資割席先得
你做乜寫中文?

引用:
原帖由 limamal 於 2019-12-16 10:01 AM 發表
今日(15日)下午網民於多區發起「和你CHRISTMAS SHOP」活動,呼籲市民到多區商場光顧「黃店」享用午膳,並在Facebook和Instagram等社交媒體「打咭」。下午有示威者到多個大商場示威,在被稱為「藍店」的店舖門口張貼罷買或罷食傳單,亦有人噴漆。不過與以往不同,過往類似行動主要針對美心旗下的食肆、吉野家、優品360等,今日行動連帶針對大家樂、莎莎、麥當勞和Pacific Coffe ...
自動返回基制已經不存在,看來要一個毀滅性的事件才能夠停下。

今日lunch tim 去掃lor

記得掃中環果d

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2019-12-16 10:02 AM 發表
中美貿易都簽啦,仲發夢!

曱甴點解唔罷著底褲?底褲都係Made in China

引用:
你真係幼撚稚🤭

黑衣人身上流嘅就系炎黃子孫嘅血,點解唔自盡以支持洋貨?一味跪舔西方,真嘅到了西方人嘅世界你哋連三等公民都做唔到

引用:
少左人同我爭位仲好

快喲去支持番黃店,已經好多摺左

m記d餐咁平點會擺食,又係d黃店想谷生意搞其他藍店

引用:
站起來對抗黑暴

追究黑衣暴徒示威者暴行

1. 毆打過百異見市民
2. 謀殺異見市民
3. 殺人放火
4. 恐嚇異見市民
5. 用汽油彈襲撃清理路障的市民
6. 刑事毀壞及縱火商店及恐嚇其員工
7. 武力襲擊香港警察
8.刑事毀壞及縱火交通工具,包括港鐵,巴士,小巴,私家車及電單車
9. 刑事毀壞及縱火多個商場及大學,包括又一城,新城市廣場,理工大學,中文大學,香港大學,城市大學,科技大學。
10. 做假新聞
11. 做假見證
12. 煸動種族仇恨
13.侵害人權

以上暴行鐵證如山。還有很多暴行⋯⋯

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]