• 瀏覽: 14,634
  • 回覆: 237
+14
資本主義社會窮富懸殊好普遍,叫有錢佬直接支助窮人啦,富商乜都要賺盡,理得窮人死

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2019-12-14 08:46 AM 發表
扶貧委員會討論2018年貧窮情況分析。政府公佈新一份香港貧窮情況報告,去年的貧窮人口達140.6萬,貧窮率達20.4%,較前年增加0.3個百...

http://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20191213/share_2019121317513611649.jpg

扶貧委員會討論2018年貧窮情況分析。政府公佈新一份香港貧窮情況報告 ...
內地成功噉低貧困數字。香港不斷唔衰弱是自己攞呢啲。自己呢度都搞唔掂。

引用:
原帖由 Wai7412002 於 2019-12-14 09:57 AM 發表
每日150冇學歷冇技術嘅人落黎,只會越來越多窮人,加埋呢個垃圾政府,d錢嘥响乜無謂建設,用呢d錢放落長者醫療可以幫到好多人,民怨都少d
政府表示佢地睇唔到,唔覺得係咁,呢個係你既睇法,佢覺得每日150個&專材計劃係解決香港人口老化問題,仲嫌力度唔夠,要増加每年引入人口名額

我係窮人

引用:
原帖由 Wai7412002 於 2019-12-14 09:57 AM 發表
每日150冇學歷冇技術嘅人落黎,只會越來越多窮人,加埋呢個垃圾政府,d錢嘥响乜無謂建設,用呢d錢放落長者醫療可以幫到好多人,民怨都少d
每日150根本拉高哂貧窮人口又搶資源, 民怨點會唔大.

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2019-12-14 08:46 AM 發表
扶貧委員會討論2018年貧窮情況分析。政府公佈新一份香港貧窮情況報告,去年的貧窮人口達140.6萬,貧窮率達20.4%,較前年增加0.3個百...

http://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20191213/share_2019121317513611649.jpg

扶貧委員會討論2018年貧窮情況分析。政府公佈新一份香港貧窮情況報告 ...
幾多收人屬於窮人?

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-12-14 09:30 AM 發表
而家 d 中學生,大學生只係掛住示威,好快又一批新力軍
9年免費教育已經非常足夠!要強行降低失業率廿幾歲人都仲話自己係學生!仲要攞津貼!根本就係用錢製造垃圾

因為新移民的資產在大陸?

樓價太貴,導致租金太貴。 自然貧窮。 

引用:
原帖由 樓下原始的弟弟 於 2019-12-14 01:07 PM 發表
資本主義社會窮富懸殊好普遍,叫有錢佬直接支助窮人啦,富商乜都要賺盡,理得窮人死
有錢佬交大量稅款,直接引致政府有過萬億財政儲備

政府自己大把錢,殘民自肥

點為之貧窮

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]