• 瀏覽: 3,214
  • 回覆: 38
  • 追帖: 1
大公網香港新聞頻道

圖:《大公報》早前踢爆,有「612基金」律師在被捕個案中「揀客接」

【大公報訊】記者高仁報道:泛暴派成立的所謂「612人道支援基金」,因被指「揀客」及「混帳」而不斷引發內訌,民主黨中委梁翊婷昨在臉書專頁接連發帖炮轟該基金「搞大台」、「揀case」,質問何人授權其去審批,更直斥該基金的法律支援安全網「不安全」。
  昨日《明報》報道提及,「612基金」截至12月初尚餘6000多萬元,在剛過去的周日遊行又籌得約120萬元,但一名被控暴動罪的女子因法援所限被要求換代表律師,求助「612基金」卻遭一口拒絕,被迫改用素未謀面的法律代表,該女子批評基金言而無信,只一味着被告「先申請法援」。報道又引述有律師指,部分涉六月的相關訴訟律師費用至今仍未收到基金的款項。
  民主黨中委梁翊婷批612「搞大台」
  梁翊婷昨日上午在臉書專頁炮轟說:「612叫人申請法援,申請到,就唔支援?咁唔駛(使)你搞啦,申請法援我議辦都識做啦」。她批評「612基金」「搞大台」審批,「邊個授權你去審批?Who are you?……愈係咁,大家愈唔想再捐比(畀)612。」梁翊婷傍晚再發帖反駁「612基金」的「安全網論」,稱「有審批,就有落空者,有落空者,就即是安全網不安全。」
  「612基金」下午在臉書專頁重申基金會支援的項目,聲稱會確保授權基金的支援被告在整個法律程序都能得到律師代表的權利雲雲,但並未回應「揀客」的指控。有網民留言斥基金只關注新聞人物,對無名人士就「理都唔理」,「捐咁多錢畀你揀case做?」亦有網民感慨:「申請程序繁複,要求好多文件,往往批到嘅錢都好少,而且要求助者自行墊支再claim錢,令他們知難而退」,「只怨自己唔識教子女唔諗清楚後果就衝咗出嚟囉!仲要咁唔小心被捕!」
  《大公報》早前已踢爆,有「612基金」律師在被捕個案中「揀客接」,更向被捕者的家屬連番「靠嚇」稱會「收貴數」,否則就「擔保你個仔實坐監!」「612基金」亦一直被指資訊完全不透明,用途亦擴展至包含支援「泛暴派」到外國賣港及出席所謂的國際會議及行政開支,包括職員薪金及核數師費用。該基金又「專益自己友」,在六月曾挪用近25萬元款項予民陣在兩次活動中購買音響設備,在九月更疏爽「科水」10萬元,資助民陣所設的被捕支援熱線。

各種心懷鬼胎嘅人喺當中渾水摸魚胡,撈攞私利,前線暴徒成為被利用工具

新聞來源連結:
http://www.takungpao.com.hk/news/232109/2019/1211/388393.html

傻仔被利用,為錢狗咬狗.

從傻仔到炮灰只喺一線之間

證明香港搞政治有油水,更重要係港豬善忘。各個政黨啲議員,建制泛民都好,有錢過市民多多聲,但不論大時大節都搞籌款。仲有打住民主自由嘅基金無數,傳媒有無理過長毛果個「抗爭基金」,仲有幾年前有個「守護公義基金」?

引用:
原帖由 71833 於 2019-12-11 02:38 PM 發表

證明香港搞政治有油水,更重要係港豬善忘。各個政黨啲議員,建制泛民都好,有錢過市民多多聲,但不論大時大節都搞籌款。仲有打住民主自由嘅基金無數,傳媒有無理過長毛果個「抗爭基金」,仲有幾年前有個「守護公義基金」? ...
什麼基金, 全部都係呃市民錢. 正仆街.
佢地D政棍, 有錢都無命使,

引用:
原帖由 71833 於 2019-12-11 02:38 PM 發表
證明香港搞政治有油水,更重要係港豬善忘。各個政黨啲議員,建制泛民都好,有錢過市民多多聲,但不論大時大節都搞籌款。仲有打住民主自由嘅基金無數,傳媒有無理過長毛果個「抗爭基金」,仲有幾年前有個「守護公義基金」? ...
有道理

証明錢是絕對可以買起一個人的良知。

引用:
原帖由 gavin851209 於 2019-12-11 13:50 發表
大公網香港新聞頻道

圖:《大公報》早前踢爆,有「612基金」律師在被捕個案中「揀客接」

【大公報訊】記者高仁報道:泛暴派成立的所謂「612人道支援基金」,因被指「揀客」及「混帳」而不斷引發內訌,民主黨中委梁翊婷昨在臉書專頁接連發帖炮轟該基金「搞大台」、「揀case」,質問何人授 ...
一早俾人落曬格啦,飲紅酒食兩個牛扒,戇鳩仔出去掟石,俾差人拉。

引用:
原帖由 兩生花 於 2019-12-11 02:51 PM 發表
証明錢是絕對可以買起一個人的良知。
也可能呢些人本嚟就冇良知,臭味相投啫

袋袋平安

財到光棍手

係你地戇鳩啫,仲要咁大聲話比人聽,好心你地柒小陣好唔好

揸數喺最惡你有你去吊我有我數錢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]