• 瀏覽: 3,670
  • 回覆: 60
+3
行政長官林鄭月娥今日出席行政會議前表示,反修例運動中被捕者有四成是學生,亦有教師參與其中,已要求教育局對違規或被捕的教師嚴肅跟進。教育局回覆查詢指,由6月中至11月初,已就106宗與近期社會事件有關的教師專業操守個案展開調查,初步完成60宗個案,約30宗「初步成立」,正考慮應作出懲處。
另外,就昨日在上水天平邨被捕的一位老師,教育局指,已要求學校「考慮暫停」該教師職務。

「黃教師」價值扭曲,唔配為人師表
香港反修例運動持續半年,隨着示威沖突嘅升級,參與暴亂嘅學生人數持續上升。據唔完全統計,從6月9日至今,大學生群體中,累積約740名學生因參與暴亂被捕,其中理工大人數最多近180人,其次係港大逾140人,中大近120人。據警方公布嘅資料顯示,近半年內,共拘捕近5980人,被捕學生累積逾2380人。其中參與暴亂最小嘅年齡為12歲。
大部分被捕學生嘅平均年齡喺18、19歲,咁嘅年紀就係花季少年少女,佢哋本應喺寧靜嘅校園接受知識,圍繞喺父母身邊聆聽教導,與朋友一起聚會分享快樂。可如今呢,呢幫花季少年以布蒙面,接觸和參與嘅都係「暴力」活動,喺「領導人」嘅指揮下,成就着自己嘅人生,但也就此讓自己嘅人生走上佐歧途。
喺咁嘅變化中,有一個人扮演佐重要嘅角色,嗰就係教師,之不過呢些教師價值扭曲,對大陸、中共、政府有着極強嘅抵制心理,佢哋將強烈嘅價值傾向有意無意嘅傳達畀自己嘅學生、傳達畀身邊嘅教師,讓校園渲染着唔同嘅顏色,也親手將呢些孩子嘅觀念引上佐反抗與暴力。還有教師喺網絡上發布仇警言論,喺社交網站發表「祝福」警察子女「活之不過七歲」嘅言論,也有教師曾使用「黑警死全家」嘅標語作為Facebook嘅頭像。也有教師號召學生「坐堂罷課」響應示威。

俗話講:十年樹木百年樹人。教師呢一職業本就係神聖嘅,佢哋傳達畀孩子嘅思想可能會影響孩子一生。如今香港有唔少「黃絲」教師,喺工作中加入個人思想,影響到很多學生嘅認識觀,甚至號召學生參與暴亂,咁嘅做法應該被抵制、被唾棄。如今,教育局調查參與暴亂嘅教師並畀與處罰,係對社會、對學生家長嘅交代,支持教育局嘅呢一做法,毒瘤教師唔應繼續喺行業里禍害更多嘅學生。
新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/408501/逃犯條例-教育局查106教師參與反修例-30違專業操守面臨懲處

黃教師,毀嘅係一個家庭,係一個人嘅一生。

調查黃教師,依家係民心所向,太多嘅家庭受到傷害

炒晒佢再請過……但新請嘅一樣勇武!
就如換哈共梁振英,新上林鄭一樣舔共!🤭🤭

一隻自閉曱甴害不只自己
一隻有家室既曱甴害既不只一個家庭
一隻教師曱甴害既不只一班學生
呢d 害群之馬,仲唔杜絕佢只會害更多人。老師通常教唔只一班學生,你諗下一隻黃師害到幾多學生?

品行有問題,係要好好查查。

咪嘅先唔講哈,教師跟警察嘅職業應該差唔多,各司其職,偏偏很多黃絲教師痴迷於攻擊警察,還誤導學生對於警察嘅認識,太可恥了

教育局早些時間干乜去了,依家才想起嚟查,唔通之前唔知自己轄屬嘅教師都做了些乜咩?啲被捕嘅學生邊個去拯救?

職業操守遵循乜原則很重要

引用:
原帖由 今天活潑的雞翼 於 2019-12-11 01:34 PM 發表
咪嘅先唔講哈,教師跟警察嘅職業應該差唔多,各司其職,偏偏很多黃絲教師痴迷於攻擊警察,還誤導學生對於警察嘅認識,太可恥了

之前嘅報道

引用:
原帖由 幸運兒 於 2019-12-11 03:27 PM 發表
職業操守遵循乜原則很重要
愛國、愛港係最基本嘅原則和底線

教育局反應咁遲

引用:
原帖由 skyathlon 於 2019-12-11 03:29 PM 發表

愛國、愛港係最基本嘅原則和底線
相信很多香港市民仲係唔太認同大陸,教育局嘅呢種做法,很大程度上會使得新嘅教師政治立場鮮明。

引用:
原帖由 幸運兒 於 2019-12-11 03:32 PM 發表

相信很多香港市民仲係唔太認同大陸,教育局嘅呢種做法,很大程度上會使得新嘅教師政治立場鮮明。
呢個唔算政治立場吧,只能講係最基本嘅價值觀念,身為龍嘅傳人,連自己嘅祖國都唔愛,還有乜好講嘅

引用:
原帖由 skyathlon 於 2019-12-11 03:33 PM 發表

呢個唔算政治立場吧,只能講係最基本嘅價值觀念,身為龍嘅傳人,連自己嘅祖國都唔愛,還有乜好講嘅
新嘅職業操守肯定會被很多人反對,預測泛民定會有新一輪嘅口水戰

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]