• 瀏覽: 3,083
  • 回覆: 42
引用:
原帖由 y2k2 於 2019-12-10 05:36 PM 發表

本末倒置,講緊未擁有香港之前呀傻仔
傻仔,九龍都唔跟你香港啦!

躝屍趷路有邊個字你唔識哩?

引用:
原帖由 mightykoala 於 2019-12-10 06:25 PM 發表

鐵娘子代表英國,佢乜都唔識係英國事,總之簽左就係簽左。

領土主權講拳頭的,中華民國唔同意又點?唔過來搶就無,叻仔嘅樓主都可以搶,贏左去聯合國登記合法繼承者。 ...
咁毒?想害死台灣咩!台灣敢要?開戰就有份既。

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-12-10 05:33 PM 發表

香港又曾幾何時俾中共國管治過? 只有清帝國曾經擁有過香港而中華民國係清帝國合法繼承者
聯合聲明都有名你叫啦,唔係條約,係聲明。

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-12-10 05:33 PM 發表

香港又曾幾何時俾中共國管治過? 只有清帝國曾經擁有過香港而中華民國係清帝國合法繼承者
你咁講法,中英聯合聲明根本就係下合法,係廢紙一張。
英國將香港反畀中華人民世和國而受聯合國認同,中英聯合聲明係唔係一張廢紙,都已經係法律上嘅事實,不可逆轉。

八十年代初,中英未開始香港前途問題談判既時候,台灣已經出過聲,話英國應該同台灣談判;理由大概同樓主講既差不多,加上「三條條約」既正本都在台灣

不過英國無理會過台灣,台灣自說自話

如今樓主再出本柒

中英聯合聲明變了廢紙?你話係就係啊?

1942年 蔣介石向英國提出 收番香港俾丘吉爾凶兩野  就 a 都唔敢 a  

根據中國駐英大使顧維鈎的回憶,丘吉爾還曾對赫爾利說過句斬釘截鐵的絕情話:「中國要收回香港,除非跨過我的屍體!」

原文網址:https://kknews.cc/history/9l4aa88.html

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-12-10 05:20 PM 發表
香港應該可以正式回歸中華民國了
俾個天菜菜子做膽, 她想都不敢想

引用:
原帖由 nigel2014 於 2019-12-10 05:46 PM 發表

而聯合國認證中華人民共和國又係中華民國合法繼續者。
條數又點計呢?
聯合國唔承認中華民國架。

一國一制算啦。唔好煩

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-12-10 05:20 PM 發表
香港應該可以正式回歸中華民國了
英國在強勢時,同國力很強時,仲要打了一場勝仗時,都要將香港交還給中國,內裡是甚麼,仲要很同中國搞聯合聲明,跟着搞基本法意思又為何
如果是中華民國當家中國早就四分五裂
為何國民黨敗走台灣呢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]