• 瀏覽: 29,356
  • 回覆: 282
  • 追帖: 2
+11
點解樓股冇乜點跌 ?

係咪呢兩個sector同經濟冇關 ?

市民支持㗎。炒5600 人,有六成系「和你飛」,低玩喎

引用:
原帖由 saneviola 於 2019-12-10 11:23 AM 發表

飲食業員工廣東話未正,關啲老板咩事?! 9唔搭8。
係 9唔搭8咗 引用錯回覆 sorry

引用:
原帖由 籠中巨額裙 於 2019-12-10 11:09 AM 發表
趕走班新移民 失業率立即下跌 飲食零售業大部份新移民
呢個咪係結構性問題囉

香港產業單一化絕大部份服務業

不停輸入勞動力祗有一個效果

就係壓低工資增長

所以香港既堅尼系數咁高

但係班膠官淨係識賣地

而冇去開發新既經濟增長點

引用:
原帖由 saneviola 於 2019-12-10 11:20 AM 發表

啲新移民做緊飲食業,一日做12個句,又要拎重嘢又要企,人工15000-20000,你叫佢地走,唔通係想叫啲尊貴大學生去做佢地個位? 6月份之前,佢地連份9小時 15000既office工都嫌棄呀!😂😂😂 ...
你估香港地真係全民大學咩? 仲有啲毅進仔 ive 同中年失業嘅食緊屎呀? 你聽政府亂吹啦 大把人做地盤仲辛苦 唔通又係大學生

曱甴好快會有報應

攬炒成功
香港人集體做乞兒

轉行或返上去搵食啦。

引用:
原帖由 H叔 於 2019-12-10 11:09 AM 發表

嗰班曱甴自己要死關人撚事
咁你死又關人燃事 你冇本事姐

快D炒我啦!日日做到仆街

引用:
原帖由 石子宏 於 2019-12-10 08:34 AM 發表

https://d2e7nuz2r6mjca.cloudfront.net/2019/12/1575916419_uK-1280w.jpg

受中美貿戰及近半年的社會運動影響,政府早前已表示憂明年失業率或升至5%水平,零售飲食業為重災區;而零售管理協會昨亦公布業界調查結果,發現有97%公司自6月起錄得虧損,三成受訪公司稱若未來營商環境沒有改善,或得不到適切支援,平均會裁員一成,協會推算 ...
唔係犯氓黑衣口曱甴既話,香港點會變番赤字時代,香港人有排受。

引用:
原帖由 saneviola 於 2019-12-10 11:20 AM 發表

啲新移民做緊飲食業,一日做12個句,又要拎重嘢又要企,人工15000-20000,你叫佢地走,唔通係想叫啲尊貴大學生去做佢地個位? 6月份之前,佢地連份9小時 15000既office工都嫌棄呀!😂😂😂 ...
以後所謂大學生
就只能做呢D低下工作

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]