• 瀏覽: 16,900
  • 回覆: 241
  • 追帖: 1
+2
中美貿易戰未平息、中美脫鉤問題又被熱炒。外媒8日報道,中信建投證券估計,在中共中央辦公廳的指示下,中國所有政府辦公室及公家機構,必須在3年內全面移除國外品牌的電腦設備及軟體,而明年初就會啟動大規模汰換

中國政府機關電腦3年「去洋化」 微軟HP等恐遭殃

經濟脈搏 11:15 2019/12/09 

▲ 外媒8日報道,中信建投證券估計,在中共中央辦公廳的指示下,中國所有政府辦公室及公家機構,必須在3年內全面移除國外品牌的電腦設備及軟體,而明年初就會啟動大規模汰換潮。

中美貿易戰未平息、中美脫鉤問題又被熱炒。外媒8日報道,中信建投證券估計,在中共中央辦公廳的指示下,中國所有政府辦公室及公家機構,必須在3年內全面移除國外品牌的電腦設備及軟體,而明年初就會啟動大規模汰換潮。行政命令則顯示,政府辦公室及公家機關需在明年汰換30%電腦設備,2021、2022年則需分別汰換其餘50%、20%。

用3年時間撤換外國品牌電腦及軟件

雖然中辦的公文是機密,但報道引述兩家資訊安全公司的不具名員工透露,他們的公家客戶都曾提及上述政策。目前,美國科技業者每年在中國創造最多1,500億美元營收,大都來自私企。顧問機構Eurasia Group主管Paul Triolo表示,政策目標就是為中興通訊、華為、曠視科技及中科曙光等過去兩年遭華盛頓下達禁令的中國業者,創造一個不受威脅的空間。

天朝依家係咪玩鎖國呢? 官府, 衙門, 去洋化之後咁究竟仲可以用什麼電子産品呢?

有冇概念股可提供?

新聞來源連結:

https://china.hket.com/article/2515815/中國政府機關電腦3年「去洋化」 微軟HP等恐遭殃?mtc=30024

慘啦

身體卻很誠實。  

好呀好呀!
睇下係咪磨去人o地個Logo 後,
再絲印返自己個共柒 Logo 上去!
就好似當年 Motorola 事件咁!
呃到自己d 柒頭院士都信以為真!

引用:
原帖由 china2000 於 2019-12-9 01:38 PM 發表
好呀好呀!
睇下係咪磨去人o地個Logo 後,
再絲印返自己個共柒 Logo 上去!
就好似當年 Motorola 事件咁!
呃到自己d 柒頭院士都信以為真! ...
慘啦, 唔同美國買
你估美國野係美國生產咩
咪又係大6做

真系支持自己國內品牌系好事!

引用:
原帖由 falconV8 於 2019-12-9 01:38 PM 發表
身體卻很誠實。  
去洋化最簡單的方法. 就昰不兼容

引用:
原帖由 china2000 於 2019-12-9 01:38 PM 發表
好呀好呀!
睇下係咪磨去人o地個Logo 後,
再絲印返自己個共柒 Logo 上去!
就好似當年 Motorola 事件咁!
呃到自己d 柒頭院士都信以為真! ...
天朝強盛 洋鬼子 必定投降

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-12-9 01:40 PM 發表

慘啦, 唔同美國買
你估美國野係美國生產咩
咪又係大6做
事實上,
目前所有大型品牌電腦組裝工場已經逐步搬離匪國到越南,印度等地!
記住,
匪國主要係組裝基地!
就算有生產,
都係低端產品!

引用:
原帖由 china2000 於 2019-12-9 01:52 PM 發表

事實上,
目前所有大型品牌電腦組裝工場已經逐步搬離匪國到越南,印度等地!
記住,
匪國主要係組裝基地!
就算有生產,
都係低端產品!
搬去邊都唔買啦
唔能好賣去大陸lor

根本家下1部手機攪掂

微軟HP返老美,中國不和老美貿易啦!
慢慢各佔半球,睇下邊個死

好呀. 支持反美.

引用:
原帖由 falconV8 於 2019-12-9 01:38 PM 發表
身體卻很誠實。  
行政手段反美. 立法懲罰. 捉到要罰, 身體就會誠實.

去羊化!
支持啊爺,
唔做羊牯!

引用:
原帖由 xyz_666 於 2019-12-9 02:19 PM 發表
去羊化!
支持啊爺,
唔做羊牯!
也要推禁iphone了,國家安全至上。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]